Enige tijd geleden werden wij benaderd door Tim. Tim is een eerstejaars student Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit van Delft. Tim deed samen met zijn team mee aan de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van de school, welke plaatsvond op de markt in Delft. Voor deze wedstrijd heeft zijn team een prachtig ontwerp gemaakt. Er is gebruik gemaakt van een polycarbonaat bladveer.

Polycarbonaat bladveer TU Delft

Wat is een polycarbonaat bladveer?

Een bladveer is een eenvoudige, mechanische veer, die berust op het principe van buiging. Een bladveer is een balk waarvan de lengte vele malen groter is dan de dikte. De veerwerking ontstaat door de tegenwerkende veerkracht ten gevolge van elastische deformatie. Een bladveer is een van de oudste vormen van mechanische veren, die in de middeleeuwen al werd toegepast. Bladveren zijn voor verschillende toepassingen geschikt. Het bekendst is de toepassing in de veersystemen van motorvoertuigen.

De veer heeft de vorm van een slank boogvormig blad van verenstaal met een rechthoekige doorsnede. Het middelpunt van de boog ondersteunt de as van het voertuig. De uiteinden van de veer zijn via een geëigende constructie, die de veerbeweging mogelijk maakt, aan het chassis vastgezet.

Polycarbonaat bladveer TU DelftPolycarbonaat bladveer TU Delft

Polycarbonaat bladveer TU Delft

Hierboven ziet u het resultaat van Tim en zijn team. Wij zijn blij dat we het polycarbonaat voor het project van Tim mochten sponsoren. Zo te zien hebben ze een geweldige dag gehad, met een mooi eindresultaat!