Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Kunststof platen of toebehoren kopen maar nog wat vragen? Neem gerust contact op!

Onze medewerkers nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik een plexiglas lichtkoepel bevestigen?

Heeft u een plexiglas lichtkoepel op het oog of is uw huidige lichtkoepel aan vervanging toe? Indien u een ervaren klusser bent, kunt u deze ook zelf plaatsen of vervangen. Wij zetten de belangrijkste punten van het bevestigen van een plexiglas lichtkoepel voor u op een rij.

Meten, rekenen en tekenen

Ieder project begint met meten, rekenen en tekenen. Bepaal eerst de plek waar de lichtkoepel moet komen en zoek goed uit of er geen leidingen of kabels in de weg zitten. Heeft u de perfecte plek gevonden? Teken dan de omtrek van het gat (de maat van de opstand) aan de binnenkant van het dakbeschot af en meet alles nog eens na.

Dak zagen voor lichtkoepel

Bij een nieuw aan te brengen lichtkoepel moet er nog een gat in het dak gezaagd worden. U heeft als het goed is alles al afgemeten en afgetekend. Boor daarna in elke hoek van de afgetekende lijnen een gat in het dak. Veeg dan aan de buitenkant (op het dak zelf) al het vuil weg en snijd de huidige dakbedekking in met een mes.

Zaag nu met een decoupeerzaag vanuit de boorgaten over de afgetekende lijnen het dak eruit. Dit doet u vanuit de binnenkant van het dak. Maak vervolgens de raveelbalken op maat en bevestig de raveelijzers op de bestaande dakbalken. Hang de raveelbalken erin en spijker deze vast. Snijd daarna 1 cm rondom het gat de dakbedekking los.

Opstand voor lichtkoepel monteren

Bij het monteren van de opstand mag de plexiglas lichtkoepel nog niet op de opstand bevestigd zijn. Bitumineuze dakbedekking kan worden ingeplakt of ingebrand. Bij het inbranden moet u er rekening mee houden dat de kunststof nooit direct in contact mag staan met de vlam. Hierdoor kan de opstand namelijk vervormen.

Smeer eerst de onderkant van de plakplaat van de opstand dik in met bitumenpasta of waterdichte kit. Vervolgens plaatst u de opstand op de dakuitsparing en schroeft u deze vast op de ondergrond. Borstel dan de dakbedekking 25 centimeter rondom de koepel schoon met bijvoorbeeld een staalborstel.

Verwarm de huidige dakbedekking kort voor met een gasbrander en laat deze vervolgens afkoelen. Snijd stroken dakbedekking op maat (breedte van de plakplaat + 25 cm) en smeer de bovenkant van de plakplaat en de dakbedekking in met bitumenpasta. Plak de stroken dakbedekking op de koepel en het dak. Druk ze aan met een rubberen hamer en een plankje. Snijd opnieuw stroken dakbedekking (breedte opstand + breedte plakrand + 7 cm) en smeer de opstand en de eerder gelegde stroken in met bitumenpasta en plak de stroken vast.

Plexiglas lichtkoepel bevestigen

De opstand is bevestigd en het is tijd voor de lichtkoepel! Indien u alleen de koepel wilt vervangen, kunt u meteen bij deze stap beginnen. Bij het vervangen is het uiteraard belangrijk dat u bij het uitkiezen van de plexiglas lichtkoepel dezelfde maatvoering aanhoudt.

Plaats de koepel op de opstand zodat alle schroefgaten in de lichtkoepel precies boven de bevestigingspunten van de opstand liggen. Schroef de lichtkoepel vast met meegeleverd bevestigingsmateriaal, doe dit kruisgewijs. Gebruik geen elektrische schroevendraaier, maar draai de schroeven met de hand vast. Zo voorkomt u te veel spanning en beschadiging. Zodra alle schroeven goed zijn vastgedraaid, moeten deze worden afgedekt met de koepeldoppen. Deze duwt u simpelweg op de moeren.

Bekijk ook eens onze technische montagehandleiding.

Afwerking dak na plaatsen plexiglas lichtkoepel

De lichtkoepel en opstand zijn geplaatst, dus u kunt het dak nu verder afwerken. Plaats eventueel grind weer over de dakbedekking en werk de binnenkant van het dak af met bijvoorbeeld gipsplaten. Het is verstandig om jaarlijks te controleren of de bevestiging van de koepel nog volstaat.

Wilt u meer weten over onze lichtkoepels of de bevestiging ervan? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij staan u graag te woord.

>