Hulp nodig?

Medewerker van de klantenservice

Een kunststof plaat of toebehoren kopen maar toch nog wat vragen? Neem gerust contact op!

Onze klantenservice medewerkers nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Wat zijn golfplaten?

Golfplaten – de naam zegt het al: een bouwmateriaal met een golvende structuur. Maar wat zijn golfplaten precies? Welke soorten zijn er te koop? En wat zijn de voordelen? Wij zetten het graag voor u op een rij.

Golfplaten zijn er in allerlei soorten en maten. Vezelcement golfplaten voor zwaardere constructies, aluminium golfplaten als gevelbekleding of kunststof golfplaten indien licht een belangrijke rol speelt in de constructie. Wij richten ons op kunststof en bij golfplaten betekent dat polycarbonaat, polyester en PVC. Kunststof golfplaten zijn populair in zowel particuliere toepassingen als agrarische bouwprojecten.

U ziet de platen vooral terug als dakbedekking op schuren, stallen, carports of tuinhuisjes. U heeft alleen een houten draagconstructie nodig en één of meerdere dakplaten. Het belangrijkste is dat het dak enigszins schuin moet aflopen: minimaal 7 graden.

Naast het feit dat golfplaten (vooral PVC) heel betaalbaar zijn, zijn er nog genoeg andere voordelen. Zo kunt u ze heel eenvoudig zelf monteren en gaan de platen bijzonder lang mee – wel 20 tot 30 jaar. Daarbij laten golfplaten veel daglicht door en zijn ze goed bestand tegen invloeden van buitenaf – denk aan regen of harde windvlagen.

PVC en polyester golfplaten zijn bovendien ammoniakbestendig en dat is vooral zeer welkom in de agrarische sector. Veel veeboeren maken daarom gebruik van kunststof dakplaten omdat er op deze manier tóch daglicht in de stal binnenkomt en daglicht is essentieel voor alle dieren!

We gaan hieronder kort in op de verschillende kunststof golfplaten in ons assortiment: polycarbonaat, PVC en polyester. Wilt u meer weten over deze platen? Dan kunt u ook contact opnemen met onze klantenservice – zij helpen u graag verder.

Polycarbonaat golfplaten

Golfplaten van polycarbonaat zijn enorm slagvast en hebben een charmante lichtdoorlaat van 80 tot 88 %. Bovendien hebben deze golfplaten een hoge isolatiewaarde – perfect voor een dakplaat dus!

Onze polycarbonaat golfplaten zijn helder en driewandig (6 mm) of enkelwandig (1 mm) verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De polycarbonaat golfplaten hebben een F-profiel met golfgrootte 177/51. De driewandige golfplaten zijn nagenoeg onbreekbaar. Ze worden vaak gebruikt als lichtplaten, afdakje of overkapping in de tuin vanwege de weerbestendigheid, UV-bestendigheid en uiteraard de slagvastheid. Deze golfplaten kunnen weer en wind doorstaan.

Polycarbonaat is licht in gewicht waardoor u de golfplaten ook eenvoudig kunt monteren. U kunt ze eventueel zelf zagen. We raden wel aan om dit alleen met een cirkelzaag of ijzerzaag te doen. Als gevolg van het zagen kan er wel viezigheid op de plaat komen, daarom kunt u er ook voor kiezen om de golfplaten te laten overlappen om de juiste breedte te creëren.

PVC

PVC is herkenbaar aan zijn blauwe gloed. PVC golfplaten zijn een goedkoop alternatief, terwijl ze qua eigenschappen niet onder doen voor de andere kunststof golfplaten. PVC platen zijn UV- en ammoniakbestendig, hebben een lichtdoorlaat van 86 % en zijn goed te monteren en bewerken – ook door minder ervaren klussers. Wij hebben PVC dakplaten golf-type 177/51 in verschillende afmetingen in ons assortiment.

Houd wel rekening met een lager weekheid-punt dan polycarbonaat en polyester. PVC kan ook behoorlijk uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Indien u gaat boren is het daarom belangrijk dat het gat ca. 4 mm groter is dan de diameter van de schroeven – zo heeft u genoeg speling. Gebruik hiervoor een cirkelboor of ijzerboor.

Polyester

Onze polyester golfplaten zijn glasvezelversterkt en daarmee zeer stoot- en slagvast. De glasvezels zijn licht zichtbaar in de plaat, maar verhogen de mechanische sterkte en zorgen voor een laag gewicht. De lichtdoorlaat van de polyester platen is 80 %, er zal dus genoeg daglicht binnenkomen. Ook polyester is ammoniakbestendig en dus ideaal voor de agrarische sector.

Polyester platen hebben een heldere tint, maar zodra de zon erop schijnt krijgen de platen een groen-blauwe gloed. In de schaduw daarentegen ogen polyester golfplaten eerder grijs. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen in golf-type 76/18 (F) en 177/51 (GH).

Ook polyester golfplaten kunt u zelf zagen – bij voorkeur met een cirkelzaag of ijzerzaag. Let er wel op dat er niet teveel spanning op uw polyester plaat staat tijdens het zagen.

Indien u meer wilt weten over het bevestigen van de golfplaten, kunt u het beste ‘Hoe kan ik golfplaten bevestigen?‘ lezen. Twijfelt u of kunststof golfplaten geschikt zijn voor uw project? Vraag dan advies aan onze klantenservice. Onze experts denken graag met u mee!

>