Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik polycarbonaat kanaalplaten bevestigen?

Polycarbonaat kanaalplaten zijn multi-inzetbaar: veranda’s, serres, carports en overkappingen zijn de meest populaire bestemming voor deze sterke kunststof platen. Het bevestigen van deze platen is met ons complete bouwpakket helemaal niet zo ingewikkeld! Wij vertellen u in een paar stappen hoe u te werk kunt gaan.

Als u bij ons een polycarbonaat kanaalplaten set besteld, ontvangt u naast de kanaalplaten ook profielen en andere benodigdheden om de polycarbonaat kanaalplaten te kunnen bevestigen. Er zijn een aantal zaken die u nog wel zelf moet regelen voordat u aan de slag kunt. Een boor- en schroefmachine, kruiskopbitje, hamer, stanleymes en kitspuit zijn niet bij de set inbegrepen. Heeft u alles in huis? Dan kunt u van start.

Polycarbonaat kanaalplaten bevestigen op een frame

Om de polycarbonaat kanaalplaten te kunnen bevestigen is er eerst een frame, oftewel geraamte, nodig. Dit is de basis waarop u de profielen en platen kunt bevestigen. Aan de hand van dit frame kunt u ook heel eenvoudig de maat van de polycarbonaat platen bepalen en dat vereenvoudigt de montage aanzienlijk. Een houten constructie is het meest populair. Dit is betaalbaar, mooi en makkelijk te bewerken. Het framewerk is niet bij de set inbegrepen.

De breedte van onze zij- en koppelprofielen is 6 cm, daarom is het belangrijk om minimaal 6 cm brede balken te gebruiken. Zo verdwijnen de profielen achter de balken en dat zorgt voor een mooier eindresultaat.

Ook is het belangrijk dat u, indien de platen als dakconstructie worden gebruikt, zorgt voor voldoende afschot (minimaal 15 cm). Zo voorkomt u condensvorming in de tunnels van de kanaalplaten en wordt regen of sneeuw gemakkelijk afgevoerd. Indien u geen lichte helling in de constructie hanteert, kan er algengroei in de platen ontstaan.

Profielen bevestigen

De zij– en koppelprofielen kunt u met de bijgeleverde schroeven bevestigen op de balken van het frame. Wij adviseren om de profielen op elke 50 cm te bevestigen. U moet wel van tevoren de gaten in de profielen boren, dit kunt u het beste doen met een ijzerboor in het midden van het profiel.

Begin met de montage van de zijprofielen voor de omlijsting. Dit profiel zorgt ervoor dat de polycarbonaat platen van de bovenkant zijn afgedekt met rubber en geeft de platen de ruimte om in de lengterichting uit te zetten. Vervolgens kunt u verder met het bevestigen van de rest van de profielen.

Afplakken polycarbonaat kanaalplaten

Onze polycarbonaat platen hebben een eenzijdige UV-bescherming. De kanaalplaat wordt geleverd met een beschermfolie aan beide zijden. De UV-werende kant van de plaat herkent u aan het blauwe beschermfolie. Deze folie laat u zo lang mogelijk zitten, maar let wel op dat u het beschermfolie niet tussen de profielen klemt. Trek rond de profielen voorzichtig aan beide zijden het beschermfolie voor ca. 5 cm los. Laat de rest van het beschermfolie zitten tijdens het bevestigen. Deze verwijdert u pas in de laatste stap.

Voordat u polycarbonaat kanaalplaten gaat plaatsen, plakt u eerst de achterkant (muurzijde) af met een dampdichte tape. Dit voorkomt dat er vocht en vuil in de platen loopt. De voorzijde plakt u af met damp open tape, zodat de condens in de platen wel kan ontsnappen. Plaats vervolgens het afsluitprofiel over de tape aan de voorzijde van de platen. Deze geeft meer stevigheid en zorgt tegelijkertijd voor een mooie afwerking. Voor nóg meer stevigheid kunt u het profiel eventueel ook nog afwerken met siliconenkit.

Bevestig nu de oplegrubbers van de zij- en koppelprofielen aan de houten balken. Dit kunt u doen met de bijgeleverde draadnagels. Het is belangrijk dat u deze recht op de balken monteert, anders blijft het rubber zichtbaar vanaf de onderkant van de dakconstructie.

Polycarbonaat kanaalplaten plaatsen

Tijd om de platen erbij te pakken! Leg de eerste kanaalplaat aan de zijkant op de oplegrubbers en schuif het afsluitprofiel over de voorkant van de plaat. Plaats vervolgens aan de buitenkant het eerste zijprofiel. Let wel op dat u voldoende ruimte overlaat voor de schroef tussen de aluminium koker en de kanaalplaat. Bevestig het zijprofiel om de 50 cm met de bijbehorende schroeven.

Plaats nu de tweede kanaalplaat en zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen beide platen. Schuif vervolgens weer het afsluitprofiel over de voorkant van de plaat en plaats een koppelprofiel over beide kanaalplaten. Ook dit profiel bevestigt u met bijbehorende schroeven door de voorgeboorde gaten in het midden van het profiel.

Herhaal deze stappen tot u alle polycarbonaat kanaalplaten heeft bevestigd. Als laatste bevestigt u het aluminium muurprofiel. Deze plaatst u over de muurzijde van de constructie en bevestigt u aan de muur. Gebruik hiervoor bijgeleverde pluggen en schroeven. Werk de ruimte tussen het muurprofiel en de muur af met een transparante afdichtingskit. Controleer of het rubber over de kanaalplaten valt en schroef vervolgens het muurprofiel vast aan de andere profielen. U kunt nu de rest van het beschermfolie verwijderen.

Polycarbonaat platen plaatsen YouTube

Lees onze montagehandleiding voor polycarbonaat kanaalplaten even door voordat u aan de slag gaat. Hier vindt u foto’s en illustraties die het montageproces nóg makkelijker maken. Maar u kunt ook onderstaande video bekijken:

https://youtu.be/iJHr47xhspI

 

Heeft u nog vragen over het bevestigen van polycarbonaat platen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder!

 

 

 

 

>