Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

DIY: Maak een plexiglas stofkap op maat!

12/09/2019

13:00

Een stofkap is een ideale manier om een voorwerp op charmante wijze te presenteren én te beschermen tegen stof en vuil. Heeft u een kunstwerk of maquette die u mooi wilt tentoonstellen? Maak dan eenvoudig uw eigen plexiglas stofkap op maat!

Let op: Deze tekst is geschreven ter inspiratie voor het maken van een stofkap. Wij verkopen geen kant-en-klare stofkappen. Wel verkopen wij de plexiglas platen op maat die hiervoor benodigd zijn.

plexiglas stofkap rechthoek met album

Stofkap van plexiglas (Perspex)

Wij verkopen regelmatig plexiglas platen voor stofkappen. Soms voor musea of openbare organisaties, maar ook regelmatig voor particulieren die hobbymatig creatief zijn en graag een stofkap willen voor hun creatie.

Plexiglas wordt steeds bekender. Voor veel mensen is deze kunststof bekend als Perspex, of onder de scheikundige afgekorte naam: acrylaat. In vergelijking met glas van gelijke dikte is plexiglas vele malen sterker, maar ook lichter in gewicht. Dit maakt het ophangen of verplaatsen van de stofkap veel gemakkelijker. Plexiglas kan tegen een stootje. Het zal nooit breken zoals glas. Het plexiglas is UV-bestendig. Door deze UV-bescherming kunnen het plexiglas én het tentoongestelde voorwerp niet vergelen. Kalk hecht minder goed aan plexiglas en het is makkelijk minder statisch te maken, bijvoorbeeld met onze Burnus Antistatische Kunststofreiniger. Dit scheelt veel tijd met schoonmaken.

In onderstaand stappenplan leggen wij u uit hoe u gemakkelijk uw eigen stofkap van plexiglas kunt maken.

Benodigdheden

U kunt natuurlijk zelf bepalen hoe groot de stofkap moet worden. Meet de hoogte, breedte en lengte nauwkeurig op. Zodra u alle informatie heeft verzameld, kunt u de platen bij ons op maat bestellen, zonder extra zaagkosten. Bij grotere aantallen kunt u het beste een offerte bij ons aanvragen, in plaats van de bestelling meteen via de website te plaatsen. In totaal heeft u 5 plexiglas platen nodig. Wij raden bij een stofkap aan om voor helder plexiglas te kiezen. 

In dit voorbeeld nemen wij een stofkap van 20 cm hoog, 30 cm breed en 60 cm lang. De dikte in dit voorbeeld is 3 mm.

Plexiglas plaat Afmeting
Voor- en achterkant 60×20 cm
Zijkanten 29,4×20 cm
Bovenkant 60×30 cm

De zijkanten houdt u korter, omdat u de voor- en achterkant hier tegenaan lijmt. Omdat deze ook een dikte van 3 mm hebben trekt u dit af van de benodigde breedte van de zijkanten. Hiermee komt u uit op 29,4 cm. 

Stap 2: Plexiglas bewerken en schoonmaken
Het is belangrijk dat alle zaagranden van het plexiglas vlak en recht zijn. We raden aan om alle randen met een schuurpapiertje na te lopen. Gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel van 200 of fijner. Indien u de platen bij ons op maat bestelt raden we aan om te kiezen voor scherpe randen verwijderen. Wij zullen het allerscherpste randje dan voor u afbramen. 

Maak hierna de randen schoon met onze Antistatische Kunststofreiniger en een microvezeldoek. Dit voorkomt elektrische lading en de aantrekking van stof. Hierna hoeft u het dus minder vaak af te stoffen. Laat de Antistatische Kunststofreiniger goed opdrogen.

Stap 3: Plexiglas verlijmen
Als de plexiglas platen droog zijn, kunt u deze verlijmen. Let er goed op dat de delen gefixeerd blijven tijdens het lijmen en vooral ook tijdens het drogen.

Wist u dat de acrifix 192 geen eigen kleefkracht heeft? Acrifix maakt de contactoppervlakte week zodat deze met elkaar versmelten.

De Acrifix 192: 1-componentenlijm heeft een spitse opening. Deze zorgt ervoor dat u de lijm zeer nauwkeurig kunt aanbrengen. Het is het handigste om eerst de voorkant aan een zijkant te verlijmen, en vervolgens de achterkant aan een zijkant te verlijmen. Daarna kunt u deze 2 delen met elkaar verlijmen. Tot slot plaatst u de bovenkant. De standaard droogtijd bij een goed uitgevoerde lijmverbinding is ongeveer 3 à 4 uur. Na deze tijd heeft de verbinding zijn volledige sterkte.

Uw zelfgemaakte stofkap van plexiglas is klaar! Tijd om uw beoogde creatie, kunstwerk of ander object dat u wilt beschermen of tentoonstellen er onder te plaatsen. Wij wensen u veel plezier met het eindresultaat.

>