Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Plexiglas of polycarbonaat

01/05/2024

14:50

Plexiglas en polycarbonaat; twee kunststoffen die zeer dicht bij elkaar liggen qua uiterlijk, maar stiekem toch best wat uiteenlopende eigenschappen kennen. In dit artikel nemen wij u mee in de overeenkomsten en verschillen tussen plexiglas en polycarbonaat.  

Polycarbonaat vs plexiglas 

Polycarbonaat en plexiglas zijn beiden kunststof platen in de groep thermoplasten. Dat wil zeggen: kunststoffen die zachter worden bij verhitting. Standaard polycarbonaat en plexiglas zijn helder transparant. In andere woorden kun je zeggen dat ze glashelder zijn. Ze hebben dan ook een typisch glasuiterlijk. Het voordeel van kunststof in plaats van glas is dat het vaak steviger is, minder breekbaar en goed te bewerken. Dit geldt voor zowel plexiglas als polycarbonaat, maar waar zitten dan de verschillen tussen de 2 materialen?  

PLEXIGLASPOLYCARBONAAT
Glashelder of in kleur verkrijgbaar Glashelder of in kleur verkrijgbaar 
Standaard UV-bestendig Standaard UV-bestendig
Uiteenlopende speciale afwerkingen (bv. UV-doorlatend, spiegel, anti-reflex)Beperkt verkrijgbaar met speciale afwerkingen  
25 x sterker dan glas250x sterker dan glas  
Glashelder Glashelder met een zeer lichtblauwe gloed  
Licht krasgevoelig  Redelijk krasgevoelig  
Licht hittebestendig (brandklasse B2) Hittebestendig (brandklasse B1)  
Prima bewerkbaar  Erg goed bewerkbaar  
Alleen warm te buigen  Warm en koud te buigen 
verschil plexiglas en polycarbonaat

Polycarbonaat of plexiglas voor uw toepassing? 

Inmiddels hebben we geleerd dat plexiglas en polycarbonaat overeenkomsten kennen, maar ook zeker verschillende kenmerken hebben. De vraag die vermoedelijk nog bij u rest: welke van de twee materialen is nu het meest geschikt voor mij project? Hoewel dit niet altijd te duiden is proberen we hier zo goed mogelijk antwoord op te geven.  

De meeste klanten die twijfelen komen uiteindelijk uit op plexiglas. Dit is voordeliger geprijsd en de slagvastheid is vaak voldoende voor de weersomstandigheden in Noordwest-Europa.  

Er is eigenlijk één specifieke situatie wanneer sowieso het best voor plexiglas gekozen kan worden en polycarbonaat zelfs af te raden is: 

  • Wanneer er een hoog risico op krassen is, en krassen ongewenst zijn, bijvoorbeeld bij een plexiglas tafel of tafelbladbescherming, een douchedeur of douchewand. Dit vanwege de hogere krasgevoeligheid van polycarbonaat 

Zoals gezegd wordt meestal gekozen voor plexiglas. In onderstaande gevallen raden wij echter specifiek polycarbonaat aan:  

  • Als u het materiaal zelf wilt bewerken en niet zo ervaren bent. Plexiglas kan ook zelf bewerkt worden maar zal sneller breken en/of splijten. Bij polycarbonaat hoeft u hier minder bang voor te zijn.  
  • Wanneer het materiaal licht gebogen moet zijn, bijvoorbeeld bij een bootraam of caravanraam. Dit omdat polycarbonaat koud te buigen is en niet gezet hoeft te worden. U kunt het dus ter plekke in de juiste buiging plaatsen. Let op; polycarbonaat is alleen licht koud te buigen, een hoek van 90 graden is bijvoorbeeld te veel.  
  • Wanneer het geheel veel belasting te verduren krijgt, zoals bij boten en schepen, in een gebied met heftige weersomstandigheden en/of een locatie met vallend takken. 
  • Wanneer er een verhoogd risico op vandalisme is.
Kunststof platen plexiglas tuinhuis
Plexiglas helder welkomstbord bruiloft met bestickering

Welke dikte?  

Zodra u een beslissing heeft gemaakt voor het juiste materiaal en de juiste kleur en/of afwerking, is het van belang dat u nadenkt over de juiste dikte. Plexiglas en polycarbonaat zijn namelijk niet erg stijf, en kunnen gaan doorbuigen als u een te dunne plaat bestelt. Leer alles over het kiezen van de juiste dikte op de pagina’s Welke dikte plexiglas heb ik nodig? en Welke dikte polycarbonaat heb ik nodig?

Hulp bij de keuze tussen plexiglas en polycarbonaat 

Heeft u bovenstaande tekst doorgenomen maar heeft u nog vragen, of twijfelt u toch nog? Uiteraard kunnen wij u ook mondeling te woord staan om de verschillen tussen plexiglas en polycarbonaat nog eens verder toe te lichten, en persoonlijk advies geven over welke kunststof het best past bij uw toepassing. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.  

Onderstaand ontdekt u alles plexiglas en polycarbonaat soorten die wij verkopen. Buiten de producten op onze webshop om kunnen wij de meeste andere bestaande diktes, soorten en tinten op aanvraag bestellen bij de leverancier. Vraag hiervoor een offerte aan.  

 

>