Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Lichtkoepel isoleren

31/10/2022

13:18

Heeft u last van tocht vanonder uw lichtkoepel? Waarschijnlijk heeft u te maken met een slecht geïsoleerde koepel, of heeft u last van koudeval. Het verminderen hiervan is veel eenvoudiger dan u denkt! Met de tips in deze blog kunt u op de meeste efficiënte manier uw lichtkoepel isoleren.

Warmte-isolatie lichtkoepel

Bij ieder materiaal lichtkoepel – of dit nu glas, acrylaat (plexiglas) of een andere kunststof is – wordt vaak geklaagd over kou. Dit kan 2 redenen hebben:

  • Er is sprake van tocht:

De eerste mogelijkheid is dat de koepel niet helemaal goed is afgedicht. De lichtkoepelopstanden hebben vaak een rubberen afdichtingsband die na verloop van tijd kan gaan slijten. Het is goed om deze te controleren. Indien de band versleten is kunt u nieuwe tochtband monteren. Afhankelijk van of u zelf een beetje handig bent kunt u ook gaan voor een nieuwe plexiglas koepel. Deze koepels zijn niet duur in aanschaf. Leuke bijkomstigheid: u heeft meteen een mooie splinternieuwe lichtkoepel.

  • Er is sprake van koudeval

Bij koudeval is er geen daadwerkelijke tocht. De kou die u voelt komt af van het raam zelf. Dit werkt als volgt: de koude lucht van buiten koelt het raam af en zorgt voor een koudere temperatuur rondom het glas. Omdat koude lucht zakt en warme lucht opstijgt, kruisen de koude en warme lucht elkaar. De koude lucht valt eigenlijk naar beneden. Dit wordt gevoeld als een stroom van koude lucht en kan worden ervaren als tocht. Vervelend is het in ieder geval. Koudeval oplossen lukt niet door bijvoorbeeld tochtband, omdat er eigenlijk geen tocht plaatsvindt. Bij koudeval kunt u beter kiezen voor een voorzetraam, die ervoor zorgt dat er een extra luchtlaag wordt gecreëerd en de koude lucht tussen de koepel en het voorzetraam blijft.

Bestaande lichtkoepel isoleren

Om de isolatie te versterken wanneer u last heeft van koudeval kunt u dus het best aan de slag met extra glaslagen. U verhoogt daarmee het aantal koepellagen. De isolatiewaarde wordt versterkt wanneer er een luchtlaag ontstaat tussen de huidige koepel en de nieuwe laag. Hiervoor wordt vaak gebruikt gemaakt van een voorzetraam. Veel klanten komen voor het isoleren van hun koepel bij ons terecht voor een plexiglas voorzetraam. Dit voorzetraam word gemonteerd aan de onderkant van de koepelopening. De koudeval valt dan tegen het voorzetraam. Het voorzetraam laat nog wel iets of wat kou door, maar dit is véél minder dan zonder deze extra laag.

Voorzetraam voor uw lichtkoepel

Indien u de keuze maakt voor een voorzetraam voor uw lichtkoepel kunt u deze op onze webshop kant en klaar bestellen. Wij verkopen een voorzetraam budget of een voorzetraam met frame. Bij beide producten vult u de gewenste afmetingen in waarna er een prijs verschijnt. Daarnaast kiest u het gewenste bevestigingsmateriaal, zoals klittenband of montageclips. Om de isolatie zo effectief mogelijk te maken kunt u isolatieband toevoegen aan uw bestelling.

Lichtkoepel isoleren met plexiglas voorzetraam

De voordelen van een plexiglas voorzetraam op een rij:

  • Goedkoop in aanschaf
  • Sterke toename van isolatie
  • Minder warmteverlies via uw lichtkoepel
  • Sterk en slagvast materiaal
  • Eenvoudig te monteren
  • Keuze uit diverse montagematerialen
  • Licht van gewicht
  • Glashelder

Ronde lichtkoepel isoleren

Heeft u een ronde koepel? Ook daarvoor is het mogelijk om een voorzetraam bij ons te bestellen. Wij maken gebruik van een CNC-freesmachine die mooie natuurlijke vormen kan uitfrezen. Als u ons de diameter van de benodigde plaat doorgeeft kunnen wij het ronde voorzetraam voor u op maat zagen. Omdat u andere vormen dan vierkant niet via de webshop kunt bestellen is het handig als u een offerte aanvraagt, met daarin de benodigde diameter. Onze klantenservice medewerkers pakken dit dan verder met u op.

Isolatie voor uw lichtkoepel door middel van voorzetraam

Lichtstraat isoleren

Zoals bij een losse koepel kunt u de voorzetramen natuurlijk ook gebruiken voor het beter isoleren van uw lichtstraat. Hier geldt hetzelfde principe als bij de lichtkoepel voorzetramen. U kunt dit tegen de onderkant van het gat monteren. Indien u een afwijkende vorm of een lange lichtstraat heeft is het handig als u even contact opneemt met de klantenservice, zodat zij u persoonlijk kunnen adviseren.

Nog andere vragen over het isoleren van uw lichtkoepel of lichtstraat? Ook dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. Bel 085-9020800 of stuur een mail naar klantenservice@plexiglas.nl.

>