Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Achterzetraam

Op zoek naar een manier om uw ramen extra te isoleren? Of het nu gaat om warmte of geluid, een achterzetraam isoleert uw woning of bedrijfspand. In de volksmond wordt een achterzetraam vaak achterzetglas of een voorzetraam genoemd.

Wat is een achterzetraam?

Een achterzetraam of achterzetglas plaatst u aan de binnenkant van het raam, op het kozijn. Dat betekent dat u van binnenuit tegen het raam aankijkt. Aangezien het achterzetraam is gemaakt van helder plexiglas of polycarbonaat zult u niets inleveren qua uitstraling van uw originele raam.

Vaak noemt men een achterzetraam juist een voorzetraam, maar officieel is voorzetraam de benaming voor een extra raam dat u aan de buitenzijde monteert. Beide worden gebruikt ter isolatie. In het geval van monumentale panden, mag u vaak weinig tot niets veranderen aan de buitenkant. Dan is het beter om het achterzetraam aan de binnenkant te plaatsen van monumentale panden – zo verandert u niets aan het exterieur.

Achterzetraam monument of enkelglas

Aangezien een achterzet raam extra isolatie biedt, wordt het vooral gebruikt voor enkel glas. Denk aan monumentale panden met enkel glas of glas in lood ramen die uw vanwege de monumentale status niet mag vervangen.

Zoals gezegd, verandert er door het plaatsen van een achterzetraam niets aan het aanzicht van het pand, maar heeft u wel dubbelglas gecreëerd. Tussen de twee ramen ontstaat een isolerende luchtlaag. Een achterzetraam heeft trouwens ook effect bij dubbelglas. En dat ziet u terug in uw portemonnee!

Gezien de hoge energieprijzen overwegen steeds meer mensen een achterzetraam. Hoeveel u kunt besparen op uw energiekosten door het plaatsen van een achterzetraam, is per persoon of huishouden verschillend.

Wat is de isolatiewaarde van een achterzetraam?

De isolatiewaarde is te vergelijken met standaard dubbel glas. Dat vraagt om wat extra technische achtergrondinformatie.

De isolatiewaarde is afhankelijk van de thermische geleidbaarheid – dit wordt ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. Plexiglas heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,19 W/(k.m). Enkel glas heeft daarentegen een geleidbaarheid van 0,80 W/(k.m). Over het algemeen geldt voor kunststof of glas: hoe lager de geleidbaarheid, hoe beter het product isoleert.

De U-waarde van een plexiglas voorzetraam van 4 mm in combinatie met enkelglas is 2,7 W/(k.m).

Glas in lood ramen kun je isoleren met een achterzetraam van plexiglas

Verschil glas en plexiglas achterzetraam

Plexiglas is zeer sterk – perfect voor een achterzetraam. U plaatst het heel eenvoudig voor het bestaande raam en kunt het, afhankelijk van de bevestigingsmethode, ook weer zo verwijderen. Groot pluspunt van plexiglas is het gewicht, het is namelijk de helft lichter dan glas van dezelfde dikte. Dat is vooral bij het bewerken, bevestigen en demonteren erg handig! U kunt plexiglas ook buiten gebruiken en dus als een voorzetraam, een extra raam aan de buitenkant van het raam, toepassen.

Helder plexiglas is bovendien glashelder en een stuk veiliger dan glas. Vanwege de slagvastheid en sterkte (25x sterker dan glas van dezelfde dikte) zal een voorzetraam bij een ongelukje niet zomaar uiteenspatten en talloze scherven veroorzaken. Wilt u meer weten over de voordelen van plexiglas als materiaal? Lees dan een onze blog ‘6 voordelen: plexiglas vs. gewoon glas’.

Hieronder vindt u nog een overzicht van de belangrijkste verschillen:

dubbelglas vs. plexiglas achterzetraam - de verschillen

Kant-en-klaar of achterzetraam zelf maken?

U kunt bij ons terecht voor een kant-en-klaar achterzetraam. U geeft zelf de maten aan en wij leveren een heldere plexiglas plaat op maat met transparante montageclips of een aluminium frame voor een strakke of subtiele afwerking.

Wilt u een achterzetraam zelf maken? Dat kan ook! Ga dan zelf aan de slag en bestel uw heldere plexiglas plaat bij ons en eventueel het bevestigingsmateriaal. U vindt bij ons transparante montageclips, zwarte of witte draainokken, klittenband en plaatschroeven. Een voorzetraam schroeven biedt overigens niet de mogelijkheid om het raam eraf te halen en schoon te maken. U kunt ook een achterzet raam maken van helder polycarbonaat – gezien de hoge slagvastheid biedt dit ook nog een extra inbraakwerende laag!

Welke dikte is het meest geschikt?

Onze ramen hebben een dikte van 4 mm. Deze werken voldoende isolerend en zijn stevig genoeg. Heeft u echter een flinke afmeting? Dan kunt u ook kiezen voor 5 of 6 mm. Hierdoor is de kans op doorbuigen bij grote platen wat minder groot. Er wordt trouwens gewoon helder plexiglas voor gebruikt.

Twijfelt u over de dikte? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Achterzetramen monteren

Zodra u alles in huis heeft, kunt u beginnen met de montage van het achterzet raam. Maak allereerst het originele raam en kozijn goed schoon. Teken dan de afmeting van het achterzet raam met potlood af op het kozijn.

Zo weet u precies waar u de montageclips, schroeven, klittenband of frame moet plaatsen. Zorg dat dit waterpas is. Bevestig eerst de isolatieband op het achterzetraam. Plaats daarna de montageclips, draainokken of het andere bevestigingsmateriaal. Schuif, plak of schroef vervolgens het achterzetraam hierin. U kunt alle accessoires voor een achterzetraam ook los bestellen.

https://www.youtube.com/watch?v=I-ea5cLy5aI

Heeft u vragen over de verschillende bevestigingsmethodes? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij helpen u graag verder!

Maatwerk voor uw raamwerk

Het is natuurlijk belangrijk dat u de juiste maten handhaaft. U kunt het originele raam het beste opmeten en daar ca. 2 cm bij optellen. Dit is uiteraard afhankelijk van het type kozijn, de grootte van uw kozijn en de bevestigingsmethode.

Wij maken achterzetramen op maat. Dat betekent dat u ook bij een afwijkende vorm, denk aan een rond of ovaal raam, bij ons terecht kunt. Ook kunnen wij uitsparingen of boorgaten voor u regelen. Zo hoeft u het raam bij ontvangst alleen nog maar te bevestigen. Vraag in dat geval wel eerst even een offerte aan.

Achterzetraam condens vermijden

Met enkelglas en een achterzetraam loopt u ook het risico op condensvorming. Hoe kunt u dit tegengaan? Door genoeg tussenruimte te creëren en deze niet helemaal af te sluiten. Zo ontstaat er ruimte voor ventilatie en zal de condens verdwijnen.

U kunt in de calculator de keuze maken om isolatieband mee te bestellen. Zorg ervoor dat u hier op enkele plekken ruimte vrijlaat voor de ventilatie.

Aangezien u het raam ook met gemak kunt verwijderen, kunt u bij ernstige condens het lot een handje helpen en het raam even droogdeppen.

Achterzetraam condens kunt u vermijden door goed te ventileren

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een achterzetraam variëren per bevestigingsmethode en afmeting. Hoe groter de plaat, hoe duurder. Indien de plaat zo groot is dat de dikte ook verhoogd moet worden, moet u ook rekening houden met extra kosten.

In principe kunt u de m2 prijs van het materiaal plus de kosten van het bevestigingsmaterialen rekenen. Het is redelijk eenvoudig om zelf een achterzetraam te monteren, dus er zullen geen arbeidskosten bijkomen.

De keuze voor het plaatsen van een achterzetraam is sowieso voordeliger dan het vervangen van het originele raam van enkel naar dubbel glas.

Onderhoud achterzet raam

Kan uw achterzetraam wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Geen probleem. U kunt het raam eenvoudig demonteren en reinigen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en een microvezeldoek. Onze antistatische reiniger is zeer geschikt. Als u dan toch bezig bent, pak dan gelijk het originele raam en raamkozijn ook even mee!

Achterzetraam bestellen

Wilt u een achterzetraam bestellen? Maak dan een keuze uit:

Bij het betreffende product ziet u rechtsboven een handige calculator waar u de maten in kunt voeren. Ook kunt u bij het budget voorzetraam nog kiezen uit 2 bewerkingsopties;

  • Scherpe randen verwijderen: De scherpe randen van de plaat worden dan verwijderd met een afbraammesje. Zo kunt u uzelf niet bezeren aan de randen.
  • Hoeken afronden: We ronden de hoeken af met een radius van 5 mm.

Heeft u alles ingevuld? Kies dan nog een bevestigingsmethode. Voeg alle keuzes vervolgens toe aan uw winkelwagen en het verder bestelproces wijst voor zich.

Heeft u nog vragen over onze achterzetramen? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij geven u graag persoonlijk advies.

Enthousiast? Gebruik deze producten

Hoofdafbeelding voorzetraam met montageclips

Voorzetraam budget

 42,00 per m2

Incl. BTW:  50,82 per m2

Voorzetraam plexiglas frame grijs zwart

Voorzetraam met frame

 99,00 per m2

Incl. BTW:  119,79 per m2

>