Plexiglas voorzetramen

Hulp nodig?

Een kunststof plaat of toebehoren kopen maar toch nog wat vragen? Neem gerust contact met ons op!

Onze klantenservice medewerkers nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

Foto Contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

01/11/2018

13:00

Geschreven door: 

Kimberley Zwiesereijn

De herfst doet zijn intocht. Het wordt langzaamaan steeds weer ietsje kouder. Bij sommigen staat de kachel alweer aan. Sommige (oude) woningen hebben enkelglas ramen, glas-in-lood ramen bijvoorbeeld. Dit ziet er natuurlijk erg mooi uit, maar laat ook een hoop kou door, waardoor het kan tochten in huis. Een voorzetraam van plexiglas is een goede oplossing hiervoor.

Plexiglas voorzetramen

Heldere plexiglas voorzetplaat

Het plaatsen van een voorzetraam van plexiglas is een geschikte oplossing om de tocht in huis op te lossen. Vanwege de glasheldere en transparante doorkijk van de plexiglas platen, kunt u nog steeds even goed genieten van uw glas-in-lood ramen als voorheen, maar mét het comfort van dubbelglas. Dit scheelt ook nog eens in de stookkosten. De ruimte tussen het glas-in-lood raam werkt als een “buffer”. Hoe groter de ruimte, hoe beter het isolerende effect zal zijn.

Plexiglas voorzetramen

Plexiglas voorzetraam op maat

Een voorzetraam is niet alleen voor een standaard rechthoekig raam bedoeld. Ook ramen met een afwijkende vorm kunnen worden voorzien van een voorzetraam van plexiglas. Bij Plexiglas.nl zagen wij ons plaatmateriaal voor u in de gewenste maat, zonder zaagkosten. Wilt u hier gebruik van maken? Vraag dan een offerte bij ons aan.

Plexiglas verwerkt in voorzetraam

Plexiglas is enorm geschikt materiaal om als voorzetraam te gebruiken. Plexiglas platen zijn zo’n 25 keer sterker t.o.v. gewoon glas van gelijke dikte. Daarnaast is het materiaal voor de helft lichter in gewicht. Dit maakt het produceren en monteren van een voorzetraam een stuk gemakkelijker. Plexiglas lijkt qua doorkijk enorm veel op gewoon glas, maar is een stuk veiliger én duurzaam. Bekijk onze blog “De 6 voordelen van plexiglas ten opzichte van gewoon glas” als u meer over plexiglas wilt weten. 

Verschillende soorten plexiglas voor voorzetraam

Er zijn twee verschillende soorten plexiglas, die beiden geschikt zijn om als voorzetraam te gebruiken. We nemen deze twee soorten even met u door. 

Plexiglas XT
Geëxtrudeerd plexiglas (XT) is een prima product voor voorzetramen. Deze kunststof kan prima bewerkt worden, ook door een doe-het-zelver. Deze geëxtrudeerde plexiglas platen hebben een uitstekende transparantie, goede mechanische eigenschappen, zijn UV-bestendig en hebben een hoge weerstand tegen verwering en vergeling. De benodigde dikte plexiglas die u nodig heeft hangt af van de afmeting van uw voorzetraam, en de manier waarop u deze wilt bevestigen.

Plexiglas GS
Gegoten plexiglas (GS) is de wat luxere en duurdere variant. Gegoten plexiglas is nog beter te bewerken dan het geëxtrudeerde plexiglas. In een gegoten plexiglas plaat zit minder spanning, hierdoor is de kans op breken of scheuren nog veel kleiner. Ook bij gegoten plexiglas is de benodigde dikte afhankelijk van de afmeting en de bevestiging van het voorzetraam. 

Plexiglas voorzetramen

Plexiglas voorzetramen monteren

Om te bepalen welke dikte plexiglas u nodig heeft, is het belangrijk om te weten op welke manier u het voorzetraam gaat bevestigen. Er zijn twee verschillende manieren van bevestiging mogelijk: Tegen het kozijn en binnen het kozijn.

Wanneer u het plexiglas voorzetraam binnen een kozijn plaatst, dan moet u rekening houden met het uitzetten en krimpen van het plexiglas door temperatuurverschillen. Daarom kunt u voor een voorzetraam welke u binnen het kozijn wilt plaatsen, het beste kiezen voor een afmeting die 3 mm kleiner is dan de hoogte en de breedte van het kozijn.

Bij een montage tegen het kozijn kunt u het voorzetraam tegen het kozijn schroeven. Er moeten dan gaten in het plexiglas worden geboord. Dit kunt u zelf doen met een metaalboor. Let er dan goed op dat de gaten niet te dicht bij de rand van de plaat komen. De afstand tussen het gat en de rand moet minimaal 2,5 x de plaatdikte zijn. Het boorgat moet 1 mm groter zijn dan de schroefdiameter. Gebruik schroeven met een niet-verzonken kop, zodat de plexiglas plaat onder de schroef kan bewegen tijdens het uitzetten van de plaat. Let erop dat u de schroeven niet te stevig aandraait: Vast is vast! De schroeven moeten tegen de plaat aanliggen zonder deze in te drukken.

Plexiglas met voorgeboorde gaten

U kunt er ook voor kiezen om de platen op maat met voorgeboorde gaten bij ons te bestellen. Bent u hierin geïnteresseerd? Vraag dan een offerte bij ons aan. De extra kosten bedragen €3.50 per gaatje.

Voorzetraam verlijmen met Plexiglas Sealer

U kunt het voorzetraam ook tegen het kozijn lijmen. Dit kan bijvoorbeeld met onze Plexiglas Sealer. Deze plexiglas Sealer is geschikt voor het verlijmen (en afdichten) van plexiglas met andere materialen, zoals hout, beton of steen. Er is tevens makkelijk overheen te schilderen. 

Plexiglas sealer

>