Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Voorzetraam

12/04/2023

15:21

Zoekt u een goedkope manier om de gasrekening te laten slinken? Koop dan een plexiglas voorzetraam. Veel (oude) woningen hebben enkelglas ramen die kou doorlaten. Een plexiglas voorzetraam is een perfecte oplossing, ook voor dubbelglas ramen. Bestel bij ons online het voorzetraam budget of het voorzetraam met frame.

Wat zijn voorzetramen?

Voorzetramen zijn ramen die voor of achter een bestaand raam worden geplaatst. Het plaatsen van zo’n voorzetraam kan verschillende doelen hebben. U kunt een voorzetraam gebruiken voor geluidsisolatie, maar ook voor warmte-isolatie of voor de veiligheid. Op dit moment krijgen wij ontzettend veel aanvragen van mensen die hun huis willen isoleren, vanwege de hoge energieprijzen. Om die reden hebben wij 2 unieke voorzetramen op maat ontwikkeld: een voorzetraam budget en een voorzetraam frame. Koop deze voorzetramen op maat bij Plexiglas.nl. Behalve dat het super handig is, verhoogt u hiermee ook de waarde van uw woning. Het energielabel van uw woning wordt door het plaatsen van een voorzetraam namelijk verhoogd naar hetzelfde energielabel als met dubbelglas! Bovendien is het aanschaffen van voorzetramen veel goedkoper dan het kopen van dubbelglas.

Voordelen voorzetramen

 • Makkelijk te plaatsen en verwijderbare voorzetramen
 • Voordelig alternatief voor dubbelglas
 • Tot 50% minder warmteverlies via je ramen
 • Gemiddeld 20% minder stookkosten
 • Glashelder plaatmateriaal
 • Warmte en geluidsisolatie
 • Duurzamer dan dubbelglas (gaan gemiddeld 50 jaar mee)
 • Verhoogt het energielabel van de woning

Verschil voorzetraam plexiglas en glas

Plexiglas is een super sterk kunststof materiaal. Het is ideaal voor een voorzetraam aan de binnenzijde van een huis of gebouw. Een voorzetraam van plexiglas biedt meer stevigheid dan een voorzetraam van glas. U kunt het voorzetraam voor het huidige glas in uw woning, bedrijfshal of monumentaal pand plaatsen. Plexiglas is de helft lichter in gewicht dan glas. Dit maakt het produceren, monteren en demonteren van een plexiglas voorzetraam een stuk gemakkelijker. Plexiglas voorzetramen kunnen ook aan de buitenkant van het pand gebruikt worden, want het materiaal kan goed tegen slechte weersomstandigheden. Een plastic raam van plexiglas lijkt qua doorkijk erg veel op gewoon glas, maar is een stuk veiliger én duurzaam.

Doordat plexiglas 25 keer zo sterk is als glas, kan uw voorzetraam niet in diggelen vallen. Bekijk onze blog De 6 voordelen van plexiglas ten opzichte van gewoon glas als u meer over plexiglas wilt weten. Net als het meeste glas is ons plexiglas UV-bestendig en volledig transparant.

Samenvattend zijn de voordelen van een plexiglas voorzetraam vs dubbelglas:

 • Lichter van gewicht dan glas
 • 25 keer zo sterk als glas
 • Goedkoper dan glas
 • Makkelijk te verwijderen

Acryl voorzetraam

Zoekt u naar een acryl voorzetraam? Dit is hetzelfde als een plexiglas voorzetraam. Acryl, acrylglas of acrylaat is de naam van materiaal. PLEXIGLAS® is eigenlijk een merk maar wordt in de volksmond vaak gebruikt voor wat eigenlijk acrylaat is. Onze voorzetramen worden dus ook wel acryl voorzetramen, acrylglas voorzetramen of acrylaat voorzetramen genoemd.

Verschil glas en plexiglas bij een voorzetraam

Alternatief voor gelaagd glas

Een voorzetraam van plexiglas is een geschikte oplossing om de tocht in huis te verhelpen. Er zal bovendien minder warmteverlies via de raampartijen optreden. Dit kan oplopen tot wel 50% minder. Een voorzetraam vormt daarom een mooi alternatief voor gelaagd glas. Onze voorzetramen worden dan ook veelal gebruikt voor enkelglas of glas in lood ramen. Als u glas in lood voorzetramen koopt, kunt u vanwege de glasheldere doorkijk van het plexiglas nog steeds genieten van hun mooie uitstraling, maar mét het comfort van dubbelglas. Het scheelt bovendien enorm in de stookkosten. De voorzetramen bieden dus mooie voordelen.

Voorzetraam binnenkant of binnenzijde

Wist u dat voorzetramen die aan de binnenzijde van het raam worden geplaatst eigenlijk geen voorzetramen mogen worden genoemd? Een voorzetraam bevindt zich aan de buitenzijde van het gebouw, een raam aan de binnenkant is officieel een achterzetraam. Omdat de meeste mensen echtere beiden het woord ‘voorzetraam’ gebruiken, hanteren wij dit ook. 

Wat is de isolatiewaarde van plexiglas

Om de isolatiewaarde te kunnen bepalen, is de thermische geleidbaarheid van een materiaal van belang. Deze geeft aan in hoeverre het materiaal een warmtegeleider is. Bij het plexiglas dat u bij ons koopt is de warmtegeleidingscoëfficiënt 0,19 W/(k.m), ten opzichte van 0,80 tot 0,90 W/(k.m) bij gewoon glas. Hoe kleiner de warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe beter. Lang verhaal kort: plexiglas isoleert minstens 4x zo goed als gewoon glas. Uiteraard is de uiteindelijke isolatiewaarde natuurlijk ook afhankelijk van de montage. Over het algemeen geldt ‘hoe minder tochtgaten, hoe beter de isolatiewaarde’. Houd bij enkelglas echter wel rekening met ventilatie, anders kan er condens ontstaan. 

Maar wat is dan de isolatiewaarde van een voorzetraam? De U-waarde van een plexiglas voorzetraam van 4 mm in combinatie met enkelglas is 2,7 W/(k.m). In simpele termen staat de U-waarde voor de mate waarin een materiaal of constructie warmte doorlaat.

Wist u dat onze klanten uit eigen ervaring zeggen dat ze gemiddeld 20% op hun energiekosten besparen door het plaatsen van een voorzetraam? Dat is toch mooi meegenomen!

Welke dikte voorzetraam heb ik nodig? 

De voorzetramen in ons assortiment zijn 4 mm dik. Dit is een reguliere dikte die voor vrijwel alle voorzetraam maten zeer geschikt is. Mocht u echter een erg groot voorzetraam willen bestellen, bijvoorbeeld een raam van 200 x 200 centimeter, dan raden we aan om een andere dikte te kopen. Plexiglas kan in grote afmetingen namelijk wat gaan doorbuigen. Om de stevigheid van uw raam te kunnen waarborgen is plexiglas helder 5 mm, plexiglas helder 6 mm of zelfs plexiglas helder 8 mm in dit geval aan te raden. Neem voor grote afmetingen voor de zekerheid even contact op met onze klantenservice. Zij kunnen u van advies voorzien. 

Wat kost een voorzetraam?

De kosten van voorzetramen zijn natuurlijk afhankelijk van de afmetingen die u kiest. Een plexiglas voorzetraam is trouwens veel goedkoper dan een voorzetraam van glas. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om de voorzetramen met eigen bevestigingsmateriaal te monteren. In dat geval betaalt u de vierkante meter prijs van de plexiglas plaat in de betreffende dikte die u wilt bestellen. Hier is het dus afhankelijk van de dikte die u kiest. Voor onze voorzetraam producten gelden de volgende prijzen:

Type voorzetraamExcl. BTWIncl. BTW
Voorzetraam budget€ 44,00€ 53,24
Voorzetraam met frame€ 99,00€ 119,79
Voorzetraam met frame Deluxe€ 139,00€ 168,19

Kosten van de montagematerialen

U kunt bij onze voorzetramen kiezen voor diverse materialen om het voorzetraam te monteren.

 • voor klittenband voor betaalt u € 5,49 (4,54 excl. BTW)
 • montageclips kosten € 9,50 (7,85 excl. BTW).
 • Bij isolatieband kunt u kiezen voor wit of zwart. Beide kleuren isolatieband koopt u voor € 3,49 (€ 2,89 excl. BTW).

We raden aan om isolatieband te bestellen indien u de montageclips kiest. Dit versterkt de isolatiewaarde. Isolatieband is niet mogelijk als u bevestigt met klittenband.

Klittenband bij voorzetraam

Als u voor montage de optie ‘klittenband’ kiest ontvangt u altijd 100 centimeter klittenband per raam. Dit is bedoeld voor de hoeken, en eventueel nog een stukje klittenband in het midden van de langste zijde. Stukjes van 10 centimeter zijn voldoende voor genoeg stevigheid. Voor ramen boven 100 x 200 cm raden we aan om los klittenband bij te bestellen ter versteviging.

Zelf voorzetraam maken en plaatsen

Als u kiest voor onze voorzetramen, kunt u kiezen voor montage met montageclips of klittenband. Bij gebruik van de montageclips raden we aan om iedere 50 cm een clip te plaatsen, en in elk geval altijd een montageclips 10 cm uit alle hoeken. Stel u heeft dus een voorzetraam van 100 x 70 cm, dan heeft u aan beide lange zijdes 3 clips nodig, en aan beide zijdes van 70 cm 2 clips.

Montageclips afstand voorzetraam

Om het voorzetraam goed te ontvetten voor het bevestigen van isolatieband en/of klittenband raden we antistatische reiniger aan. Alle benodigheden voor uw voorzetraam plaatsen op een rij:

 • voorzetraam
 • isolatieband
 • montageclips incl. schroeven
 • handschoenen
 • microvezeldoek
 • antistatische reiniger
 • rolmaat
 • potlood
 • schaar

Bekijk hieronder de video over het monteren van het voorzetraam budget door middel van montageclips.

Hoe voorkom je condens tussen voorzetramen?

Hoewel een voorzetraam ook gebruikt kan worden bij dubbelglas, wordt vaak gekozen voor een voorzetraam indien er sprake is van enkelglas. Soms komt er vocht van buiten achter dit glas terecht, wat kan resulteren in condens. Wij raden aan om gebruik te maken van isolatieband. Als u hiervoor heeft gekozen en er ontstaat condens, dan kunt u dit verhelpen door kleine stukjes isolatieband te verwijderen. Twee openingen is al genoeg voor extra luchtventilatie.

Als het raam alleen is vastgezet met draainokken of knevels (montageclips) zal condens minder snel optreden. In dit geval blijft er namelijk altijd een microruimte tussen het glas en het kozijn. Dit is echter wel minder goed voor de isolatiewaarde. Montage mét isolatieband is altijd het best, omdat het geheel dan zoveel mogelijk wordt afgesloten.

Aluminium voorzetramen met voorzetraamprofiel

Als u zoekt naar een wat chiquer voorzetraam, hebben we een mooi product voor u om te bestellen: kant en klare aluminium voorzetramen met voorzetraamprofiel, ook wel frame. Dit zijn plexiglas ramen, helemaal op maat te bestellen, waarbij een mooi voorzetraamprofiel wordt geleverd. Zo’n frame of profiel creëert een nette afwerking van het voorzetraam. U kiest uit grijs (geanodiseerd) of zwart aluminium.

De ramen met frame zijn vervolgens te monteren met bij te bestellen draainokken of klittenband, waardoor ze ook makkelijk weer te verwijderen en schoon te maken zijn. Indien u ze vast wilt monteren kunt u dit ook doen met schroeven.

Plexiglas voorzetramen op maat

Bij Plexiglas.nl bestelt u uw voorzetramen op maat, tot een maximale afmeting van 200 x 300 cm. U vult uw eigen afmetingen in bij de calculator op de productpagina, waarna er een prijs verschijnt en u kunt bestellen. Wij leveren de benodigde bevestigingsmaterialen in de juiste maten erbij. U kunt voorzetraam toebehoren ook los bij ons bestellen.

Een voorzetraam op maat kan natuurlijk ook voor ramen met een afwijkende vorm bedoeld zijn. Wij kunnen het raam dan ook in unieke vormen zagen, bijvoorbeeld met schuine zijdes of rond. Sommige klanten willen hun voorzetraam niet vastzetten met montageclips of klittenband, maar willen het liever schroeven. Mocht u willen schroeven kunnen wij de gaten alvast voorboren. Niet iedereen slaagt erin om plexiglas succesvol te bewerken, dus is het een mooie optie om het door ons te laten doen. Wij bewerken op een CNC-machine, waardoor het plexiglas niet kan scheuren.

Wilt u van een van de mogelijkheden voor bewerkingen zoals vormen zagen of gaten boren gebruik van maken? Vraag dan een offerte bij ons aan. Onze klantenservice medewerkers zullen u – meestal al binnen 1 werkdag – een mooi aanbod doen, waarna u het voorzetraam kunt bestellen!

Een voorzetraam bestellen

Voor het bestellen van uw raam gaat u eenvoudig naar één van de betreffende producten: het budget voorzetraam of het voorzetraam met frame. Rechtsboven op de productpagina ziet u diverse invulvelden. Ten eerste vult u hier de maten in.

Daarna kiest u – in het geval van het voorzetraam budget – Ja of Nee bij de opties ‘scherpe randen verwijderen’ en ‘hoeken afronden’. Als u kiest voor scherpe randen verwijderen betekent dit dat onze productiemedewerkers met een afbraammesje het allerscherpste randje weghalen. Dit is vooral bedoeld zodat u zich niet aan de randen kunt snijden. Het is dus iets anders dan polijsten. De optie ‘hoeken afronden’ wil zeggen dat wij de vier hoekjes afronden met een radius van 5 mm. Let op: deze opties gelden niet bij de voorzetramen in frame.

Nadat u deze keuzes heeft gemaakt kiest u voor het gewenste montagemateriaal. Hierna klikt u op ‘In winkelwagen’ en kunt u verder met het bestelproces. U vult uw adresgegevens, factuurgegevens en contactgegevens in en kunt vervolgens door naar de bezorgopties en het betaalproces. Eventueel kunt in plaats van laten bezorgen kiezen voor het gratis afhalen van uw voorzetraam.

Natuurlijk is het ook mogelijk om niet 1 van onze standaard voorzetraam producten te bestellen maar zelf iets samen te stellen.

U kunt de plexiglas voorzetramen bijvoorbeeld tegen het kozijn schroeven. Er moeten dan gaten in de plaat worden geboord. Dit kunt u zelf doen met een metaalboor. Let er dan goed op dat de gaten niet te dicht bij de rand van de plaat komen. De afstand tussen het gat en de rand moet minimaal 2,5 x de plaatdikte zijn. Het boorgat moet 1 mm groter zijn dan de schroefdiameter. Gebruik schroeven met een niet-verzonken kop, zodat de plexiglas plaat onder de schroef kan bewegen tijdens het uitzetten van de plaat. Let erop dat u de schroeven niet te stevig aandraait: vast is vast! De schroeven moeten tegen de plaat aanliggen zonder deze in te drukken.

Zoals eerder aangegeven kunt u er ook voor kiezen om de platen op maat met voorgeboorde gaten bij ons te bestellen. Bent u hierin geïnteresseerd? Vraag een offerte bij ons aan.

Plexiglas sealer

Plexiglas voorzetraam verlijmen met Sealer

U kunt het plexiglas voorzetraam ook tegen het kozijn lijmen. Dit kan bijvoorbeeld met onze Plexiglas Sealer. Deze plexiglas Sealer is geschikt voor het verlijmen (en afdichten) van plexiglas met andere materialen, zoals hout, beton of steen. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat u altijd wat lijmresten zal blijven zien omdat plexiglas transparant is.

Indien u dit graag wilt kunt u prima over uw plexiglas voorzetraam heen schilderen.

Wilt u meer weten over hoe u uw huis zelf kunt isoleren? Lees dan onze blog “Huis isoleren met kunststof platen“.

Plexiglas voorzetraam ervaringen

Inmiddels hebben wij veel voorzetramen mogen verkopen. Wij delen graag wat voorzetraam ervaringen van klanten. Enkele quotes van tevreden klanten:

 • ‘Snelle levering en alle voorzetraampjes van verschillende afmetingen waren perfect op maat gezaagd’
 • ‘Bestelling en betaling gaat allemaal automatisch maar de bezorging ging gepaard met een attente en nette bezorger en niet zoals zovele koeriers die haast, geen tijd en weinig klantvriendelijk zijn.’
 • Artikel volgens omschrijving op de website en netjes bezorgd door hun eigen vervoerder. Plexiglas is ook nog eens mooi geprijsd.’
>