Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Voorzetraam schroeven

25/09/2022

12:19

Bent u zich aan het verdiepen in voorzetramen? Dan komt u waarschijnlijk talloze bevestigingsopties tegen. Denk aan klittenband, voorzetframes, montageclips of schroeven. Wij duiken eens even wat dieper in deze laatste methode: voorzetraam schroeven.

Waarmee kunt u een voorzetraam schroeven?

In principe kunt u hier iedere schroef voor gebruiken, mits deze lang genoeg is. Wij adviseren meestal RVS schroeven. Daarmee voorkomt u dat de schroef bij condensvorming gaat roesten. Wat betreft de lengte van de schroef: zorg dat de schroef minstens 15 mm in het kozijn geschroefd wordt.

In ons assortiment vindt u RVS spenglerschroeven. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de bevestiging van kunststof platen. De schroeven zijn voorzien van een RVS ring met neopreen ring – dit zorgt voor een waterdichte afsluiting. Bovendien oogt de afwerking met deze ringetjes zeer verzorgd.

Wilt u het raam afwerken met gekleurde schroeven? Dat kan met onze HPL schroeven. Deze zijn ook van RVS en beschikbaar in crème wit, zuiver wit, stofgrijs, antracietgrijs, gitzwart, staalblauw en dennengroen. Een nadeel van deze schroeven is dat ze vrij lang (38 mm) zijn. Afhankelijk van uw kozijn zijn deze dus wel of niet geschikt.

Voor- en nadelen voorzetraam schroeven

Het voordeel van een voorzetraam vastzetten met schroeven is dat het goedkoop is. U plaatst om de ca. 30 cm een schroef en verder heeft u alleen isolatieband nodig. Dit zorgt ervoor dat het totaalplaatje minder kost dan de andere montagemethodes.

Nadelig aan een voorzetraam schroeven is dat u het raam niet zomaar kunt demonteren. Nu vraagt u zich misschien af waarom u het raam zou willen demonteren? Om te beginnen voor het schoonmaken. Door het voorzetpaneel te verwijderen kunt u het originele raam en kozijn goed schoonmaken, plus de binnenkant van het voorzetraam. Bovendien kunt u eventuele condens op deze manier droogwrijven.

Sommige mensen willen het raam ook in de zomer verwijderen, om bijvoorbeeld plaats te maken voor een hor. Met name in het geval van montageclips is het een kwestie van vervangen. Gebruikt u schroeven, dan kunt u deze natuurlijk ook losschroeven, maar dit zal de kwaliteit van de montage niet ten goede komen.

Montage met schroeven: Hoe gaat u te werk?

Heeft u het voorzetraam al in huis? Bepaal dan de punten waar de schroeven moeten komen. Zoals gezegd adviseren wij om de ca. 30 cm een schroef te plaatsen. Teken de punten af en boor gaten. Vervolgens is het belangrijk dat u in het kozijn gaat voorboren.

 • Plaats de plexiglas plaat waterpas op het kozijn.
 • Teken de boorgaten over op het kozijn.
 • Boor gaten voor, net iets kleiner dan de binnenmaat van de schroef die u gaat gebruiken. In het geval van de spenglerschroef kunt u een boordiameter van 4 mm aanhouden.

Voorboren doet u om te voorkomen dat het hout van uw kozijn gaat splijten of om te voorkomen dat de schroef breekt. Vergeet niet om ook isolatieband aan de binnenkant van het kunststof raam te plakken. Dit zorgt voor een betere isolatie. U plaatst de isolatieband eenvoudig aan de randen van het raam. Het is wel belangrijk dat u een stukje openlaat om te lucht te laten circuleren en zo condensvorming te voorkomen. Vervolgens kunt u de schroeven eenvoudig door de kunststof plaat en de isolatieband in het kozijn draaien.

Wilt u het boren liever uit handen geven? Dat kan! Wij kunnen de gaten alvast voor u boren. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft in een tekening waar de gaten moet komen en hoe groot ze dienen te zijn. Vraag in dit geval altijd eerst een offerte aan. Meer weten over het aanleveren van een goede maatwerktekening? Lees dan onze FAQ ‘Hoe lever ik een goede maatwerktekening aan?’.

Plexiglas boren voor voorzetraam

Zelf aan de slag met gaten boren in het plexiglas?

Boren in plexiglas? Volg dan de volgende stappen.

 • Zorg er voor dat de plexiglas plaat op een vlakke ondergrond ligt en verwijder de beschermfolie niet.
 • Plak aan de boven- én onderkant van de plaat schilderstape.
 • Teken de boorgaten af op de tape. Aangezien u aan de rand van de plaat gaat boren is het raadzaam om de gaten niet minder dan 1,5 cm van de rand te boren. Zo voorkomt u dat de plaat scheurt of breekt.
 • Gebruik een ijzerboor. Het belangrijk dat deze niet splinternieuw is, want de scherpe snijhoek kan ervoor zorgen dat de boor in de plaat gaat happen. Hierdoor kan de plaat gaan scheuren. Gebruik de boor op middelhoge snelheid.
 • Laat de boor lopen wanneer u hem uit het geboorde gat haalt.
 • Eventuele ruwe randjes kunt u met schuurpapier bewerken.

Klinkt dit als een hoop gedoe? Laat het dan aan ons over. Wij kunnen de gaten ook voor u boren. Vraag in dat geval eerst even een offerte aan.

Let goed op ventilatie

Het klinkt misschien tegenstrijdig: een stukje isolatieband openlaten. Maar het is toch van groot belang. Dit heeft alles te maken met luchtcirculatie en condensvorming. Door een kleine opening in de isolatieband te laten kan de lucht tussen de twee ramen ventileren en wordt condens vermeden. Condens kan uiteindelijk weer resulteren in schimmelvorming. Bovendien belemmert het uw zicht naar buiten.

Andere manieren voorzetraam bevestiging

Wilt u toch nog meer weten over andere manieren van voorzetraam bevestiging? We zetten ze hieronder nog eens op een rij:

 • Voorzetframe: Een aluminium frame in grijs of zwart. Het frame is 3 cm breed. U kunt het frame vastzetten met schroeven, lijm of klittenband. Dit zorgt voor een mooie afwerking.
 • Montageclips: Transparante (heldere) montageclips welke u in het kozijn schroeft. U klemt de plaat hiertussen, maar kunt de plaat ook heel eenvoudig weer verwijderen.
 • Klittenband: Wit of zwart klittenband welke u langs de rand van het raam en op het kozijn plakt. Ook met deze methode kunt u het raam eenvoudig demonteren.
https://www.youtube.com/watch?v=I-ea5cLy5aI

U kunt alle voorzetraam toebehoren ook los bij ons bestellen.

Heeft u nog vragen over een voorzetraam schroeven? Vraag het onze klantenservice. U kunt van maandag t/m vrijdag van 09.00 u t/m 17.00 contact met hen opnemen.

>