Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Koudeval oplossen – 4 tips

27/10/2022

13:47

U zit heerlijk te genieten van een kop thee en uw favoriete serie, maar wordt steeds gestoord door een subtiel briesje lucht. In het slechtste geval met hoofdpijn en/of spierpijn tot gevolg. Dit kan zomaar te maken hebben met koudeval. Lees hier alles over koudeval en het oplossen ervan.

Wat is koudeval?

Koudeval is eigenlijk kou van de ramen. Ook dubbelglas kan soms behoorlijk koel zijn, ten gevolge van de koude lucht van buiten. De warme lucht van de verwarming wordt daardoor afgekoeld in de buurt van grotere raampartijen. Omdat warme lucht opstijgt en koude lucht daalt ontstaat er een zogenaamde ‘val’ van koude lucht. Dit creëert een tochtstroom over de grond, waardoor het onaangenaam kan aanvoelen in de ruimte.

Wat te doen tegen kou van de ramen?

U bent niet voor niets op deze pagina terecht gekomen, en vraagt zich waarschijnlijk af wat te doen tegen kou van de ramen. Er zijn enkele manieren om kou van de ramen op te lossen. De beste manier is de ruimte isoleren door middel van (HR++) dubbelglas of driedubbelglas. Niet iedereen heeft echter de mogelijkheid en/of de wens om een dergelijke investering aan te gaan. Daarom laten wij u kennismaken met 4 budget oplossingen tegen koudeval:

1. Ramen beter isoleren d.m.v. plexiglas voorzetramen

Een voorzetraam creëert een extra glas-laag voor het bestaande raam. Met een voorzetraam (of achterzetraam) bent u flexibel. Dat betekent dat u het raam, bijvoorbeeld in de zomer wanneer het warmer is, weg kunt halen. Plexiglas is een ideale keuze voor een voorzetraam, omdat het enorm voordelig is ten opzichte van glas. Bovendien is het licht van gewicht – een fijne eigenschap bij het plaatsen en verwijderen van het raam. Wij verkopen plexiglas voorzetramen met isolatieband en bijbehorend montagemateriaal. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor klittenband, montageclips, en frames.

De isolatiewaarde van plexiglas is 0,19 W/(K*m). De u-waarde, waar de isolatiewaarde vaak in wordt uitgedrukt, is bij 4 mm plexiglas 2,7W/(m^2*K). Dit is nét iets minder dan die van dubbelglas, met een isolatiewaarde van 2,8W/m^2*K).

De voordelen van een plexiglas voorzetraam op een rij:

  • Licht van gewicht
  • Zeer geringe investering t.o.v. dubbelglas
  • Voordelig ten opzichte van een glazen voorzetraam
  • Stevig en slagvast materiaal (veilig in de buurt van kinderen en huisdieren)
  • Eenvoudig te monteren en te verwijderen
  • Diverse montagemogelijkheden
  • Hoge isolatiewaarde
Verschil glas en plexiglas bij een voorzetraam

2. Isolerende raamfolie

Isolerende raamfolie is een alternatief voor voorzetramen. Deze folie zorgt ervoor dat er minder warmteverlies via het raam plaatsvindt. Het is een goedkope, bijna onzichtbare optie, die u lang kunt laten zitten. Raamfolie kan alleen worden aangebracht op dubbelglas of enkelglas. Bij HR of HR++ glas kunnen er breuken ontstaan, en dat willen we niet. Een nadeel van isolerende raamfolie is dat het aangebracht moet worden door een vakman. Als u het zelf doet is er het risico op luchtbubbels onder de folie.

3. Tochtstrips voor ramen

Een volgende optie is het gebruik van tochtstrips. Houd er rekening mee dat dit alleen van toepassing is op plekken waar daadwerkelijk sprake is van tocht. Bij echte koudeval gaat dit niet helpen. Het is eigenlijk schijntocht, door de afkoeling van de warmte temperatuur in de buurt van het raam. Er is geen absolute tocht zoals wel het geval is bij naden en kieren rondom de kozijnen of deuren.

Indien er wel van deze kieren zijn en u last heeft van tocht, kunnen tochtstrips een mooie oplossing vormen. U plakt deze eenvoudig op de plek van de kieren, en zult snel merken dat er minder tocht doorheen komt.

Tochtstrips zijn een perfecte oplossing in combinatie met onze voorzetramen. Zo heeft u dubbel voordeel.

4. Gordijnen hangen

Een vierde oplossing is het hangen van gordijnen – hoe dikker hoe beter. Wanneer de gordijnen dicht zijn zal de kou die van de ramen afkomt voor een groot deel achter de gordijnen blijven. Handig en makkelijk! Let wel, het is hierbij wel van belang dat de radiator niet óók achter de gordijnen zit, anders kan de warmte juist minder goed de ruimte in. De aankoopprijs van gordijnen variëren. De kosten zullen dus afhankelijk zijn van uw eigen smaak en wensen. Leuke bijkomstigheid: de ruimte oogt meteen wat gezelliger!

Koudeval lichtstraat

Ook bij lichtstraten of lichtkoepels kan er sprake zijn van koudeval. Niet alle lichtkoepels zijn goed geïsoleerd, dus ook via deze koepels kan veel warmte verloren gaan. Ook voor dit probleem worden wij vaak benaderd, met de vraag of wij een plexiglas plaat kunnen leveren als extra glaslaag. Dit werkt enorm goed. Omdat de luchtlaag tussen de koepel en de plaat groot is creëert dit extra isolatie. Ook hiermee kunnen wij u dus helpen!

U kunt bij ons plexiglas platen bestellen, precies in de afmeting van de lichtstraat of de koepel. Het is handig om even contact op nemen met onze klantenservice zodat zij u kunnen adviseren wat betreft de montage.

Heeft u nog andere vragen over het oplossen van koudeval of één van onze kunststof producten? Wij helpen u graag verder!

>