Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

DIY: Maak je eigen plexiglas lichtletters!

01/08/2019

07:58

Je ziet ze steeds vaker, retro letters met licht. Deze worden ook wel lichtletters of marquee-letters genoemd. Oorspronkelijk werden letters als deze vooral in het circus gebruikt. Tegenwoordig zie je ze vaak op bruiloften, feesten of festivals. Vroeger werden deze letters van metaal gemaakt, wat erg zwaar is en kan roesten. Tegenwoordig worden deze letters vaak van plexiglas gemaakt. In deze blog leggen wij stap voor stap uit hoe u zelf lichtletters kunt maken.

Marquee letters van plexiglas met verlichting

Lichtletters van Plexiglas

Plexiglas ofwel acrylaat is het perfecte materiaal om deze retro letters van te maken. Plexiglas platen zijn namelijk erg makkelijk te bewerken. Plexiglas is bovendien niet zwaar. Dit is bij lichtletters een handig voordeel. U kunt ze namelijk gemakkelijk verplaatsen, bijvoorbeeld bij het op- of afbouwen van een feestje of evenement.

Met het gebruik van plexiglas bent u verzekerd van een omgeving vrij van glasscherven. Plexiglas kan namelijk niet splinteren zoals glas. Er kan alleen een ster of een scheur ontstaan. U kunt met onze Burnus Antistatische Kunststofreiniger het plexiglas gemakkelijk minder statisch maken. Dit zorgt ervoor dat u de letters minder vaak hoeft af te stoffen.

Soort plexiglas voor lichtletters

Met plexiglas kunt u voor het maken van lichtletters alle kanten op. Plexiglas is namelijk in allerlei verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan voor traditioneel helder plexiglas of voor sfeervol opaal plexiglas. We hebben ook zwart plexiglas en wit plexiglas, wat weer een compleet andere uitstraling geeft. Daarnaast is een plexiglas spiegelplaat ook een goede optie. Met de spiegelplaten weerspiegelt het licht ontzettend mooi!

Zelf Marquee letters van plexiglas maken

U kunt gemakkelijk zelf lichtletters maken van plexiglas. Hieronder leggen wij u uit hoe u dit voor elkaar krijgt.

Benodigdheden

*Aantekening: We raden aan om plexiglas van 2 mm dik te kiezen om een mooie smalle rand te creëren. Als u het juist mooi vindt om de randen wat dikker te maken is dit ook mogelijk. Kies dan bijvoorbeeld voor 3 mm plexiglas of 4 mm plexiglas. Houd er wel rekening mee dat het snijden lastiger wordt bij dikkere platen. Wel is het nodig om te zagen, doe dit met een ijzerzaag of cirkelzaag. In het voorbeeld is gebruik gemaakt van Opaal plexiglas.

Stap 1: Plexiglas snijden/zagen
Leg het stencil van de gewenste letters op het plexiglas en neem deze over. Doe dit terwijl het beschermfolie nog aan beide zijden van het plexiglas zit. Dit is tevens ook een goed moment om uit te tekenen hoeveel lampjes u in de letter wilt hebben. Houd hierbij natuurlijk rekening met de dikte van de lampjes.

Als het ontwerp geheel naar wens is, kunt u de boorgaten maken. Kies de diameter van de peertjes van de lampen. Snijd vervolgens de letters uit. Bij dikkere platen is het verstandiger om te zagen met een ijzerzaag of cirkelzaag.

> Bekijk de pagina hoe kan ik plexiglas zagen? voor meer uitleg over zagen. 

> Bekijk de pagina hoe kan ik plexiglas snijden? voor meer uitleg over snijden.

Plexiglas lichtletters maken stap 1.1Plexiglas lichtletters maken stap 1.2

Stap 2: Plexiglas verlijmen
Ga vervolgens verder met het maken van de opstaande randjes voor de letters. Meet alles goed uit. Het mooiste is om de randen groter te houden dan de lampjes, zodat deze in de letter komen te vallen. De hoogte van de randen wordt dus bepaald door de hoogte van de lampjes. Lijm vervolgens de opstaande randjes aan de letter vast met de Acrifix 178: 1-componenten lijm.

> Bekijk de pagina hoe kan ik plexiglas lijmen? voor meer informatie over verlijmen.

Plexiglas lichtletters maken stap 2.1Plexiglas lichtletters maken stap 2.2

Stap 3: Lampjes bevestigen
Laat de letters helemaal opdrogen. Wanneer dit gebeurd is, kunt u de lampjes één voor één bevestigen. Dit doet u door de lichtslinger door de gaten te halen. Eventueel kan het nodig zijn om de lampjes te verlijmen.

Voilà! U heeft uw eigen lichtletters van plexiglas gemaakt. Wij wensen u veel plezier met het eindresultaat!

>