Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Plexiglas in allerlei soorten en maten

01/11/2016

13:48

Plexiglas is een veelzijdig product dat verkrijgbaar is in diverse soorten en kleuren, diktes en met verschillende afwerkingen. Deze blog leert u alles over de keuzemogelijkheden en diversiteit van plexiglas.

Synoniemen en merknamen

De eigenlijke materiaalnaam van plexiglas is acrylaat. De volledige scheikundige naam is polymethylacrylaat, ook wel PMMA. Na verloop van tijd is het merk plexiglas zo groot is geworden, dat men het materiaal acrylaat in de volksmond vaak plexiglas noemt. Veel mensen weten dan ook niet dat dit van origine een merk is. Maar niet alleen plexiglas is een merknaam van acrylaat. Andere merken zijn bijvoorbeeld:

Daarnaast zijn er in de loop de jaren benamingen gegroeid die veel gebruikt worden voor acrylaat, bijvoorbeeld:

Twee productietechnologieën

Plexiglas kan op twee manieren worden gefrabiceerd. Het kan worden geëxtrudeerd óf gegoten.

  • Plexiglas gieten is de meest geavanceerde productietechnologie. Dit productieproces is arbeidsintensief en tijdrovend. Tevens is gegoten plexiglas de duurste variant. Vaak wordt gedacht dat het hierdoor ook kwalitatiever is. Dit is echter niet helemaal het geval. Voor 95% van de toepassingen is gegoten plexiglas niet benodigd. Gegoten plexiglas is wel aan te raden als er ingewikkelde bewerkingen gedaan worden. Er is namelijk minder kans op splijten.
  • Het grootste deel van het plexiglas op de markt is geëxtrudeerd, ook wel plexiglas xt. Het extruderen van acrylaat is minder tijdrovend en daarom goedkoper. Geëxtrudeerd plexiglas is echter ook enorm sterk (wel 25x sterker dan glas) en prima bewerkbaar.

Alles over de verschillen leest u op onze pagina Wat is het verschil tussen gegoten plexiglas en geëxtrudeerd plexiglas?

Kleuren en afwerkingen plexiglas

Helder plexiglas, ook wel transparant, is in principe de standaard. Dit lijkt qua uiterlijk precies op gewoon glas, maar heeft andere unieke eigenschappen.

>> Check de pagina wat is plexiglas? voor alle informatie over het materiaal.

Er bestaan echter ook allerlei kleuren en afwerkingen voor plexiglas. Hieronder doen we een opsomming van alle plexiglas soorten in ons assortiment.

Heeft u een andere kleur of afwerking nodig, neem dan even contact op met de klantenservice. Wij kunnen de meeste soorten namelijk ook op aanvraag bestellen bij de leverancier, ondanks dat deze niet standaard in ons assortiment zitten.

Plexiglas kleuren bij Plexiglas.nl

Plexiglas helder zwart wit

Plexiglas speciale afwerking

Diverse diktes

Plexiglas platen bestaan in diktes van 2 t/m 100 mm. Bij iedere soort ziet u welke diktes er beschikbaar zijn. De benodigde dikte is afhankelijk van de toepassing, de grootte, de montage en de belasting. Het is bij plexiglas van belangrijk dat de juiste dikte wordt gekozen. Omdat deze kunststof niet zo stijf is als glas, kan het anders gaan doorbuigen.

Alle informatie over het kiezen van de juiste dikte vindt u op de pagina welke dikte plexiglas heb ik nodig?

Bij Plexiglas.nl bestelt u plexiglas op maat. Daarnaast verkopen we reststukken in onze plexiglas outlet. Wij bezorgen uw platen aan huis. Heeft u vragen nog vragen over de keuze-opties bij plexiglas? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

>