Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Plexiglas verven

19/10/2022

11:10

Plexiglas is verkrijgbaar in allerlei kleuren, tinten en structuren. U kunt er dus alle kanten mee op en zeer creatief mee omgaan. Maar wist u dat u plexiglas ook kunt verven? Zo kunt u een kunststof meubel iedere gewenste kleur geven, of een schilderij maken op een plexiglas ondergrond. Het is niet zo makkelijk als verven op papier of hout, maar plexiglas schilderen is zeker niet onmogelijk! 

Waarmee plexiglas verven

Het verven van kunststof kan over het algemeen een behoorlijke uitdaging zijn. Creatieve uitspattingen daargelaten, kan het resultaat behoorlijk tegenvallen als u niet de juiste primer en verf kiest. De verf zal misschien in eerste instantie goed gedekt lijken, maar bij ieder krasje zal de verf meer en meer loslaten. Zonde dus! Daarom is van belang dat u weet waar u aan begint bij plexiglas schilderen en vooral dat u het juiste materiaal kiest. Wij verkopen geen kunststof verfprimers en kunststof verf, dus laat u vooral door een verfspecialist adviseren over het juiste materiaal.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid. Dat begint met het ontvetten van de plaat. Doe dit met een lauwwarm sopje met een antistatische kunststofreiniger en een microvezeldoek. Spoel de plaat vervolgens goed af en controleer of er geen vuil is achtergebleven – dit zou namelijk krassen kunnen veroorzaken. Dep de plaat droog met een zachte droge doek. Bent u van plan om kunst te gaan maken op de plexiglas plaat? Dan gelden er natuurlijk geen regels, alhoewel ontvetten altijd wel aan te raden is. Daarna kunt u het plexiglas schilderen zoals u maar wilt!

Indien u een oppervlak een egale effen kleur wilt geven, zoals bijvoorbeeld bij een kunststof meubel, kunt u het beter eerst opruwen. Dit kunt u doen met schuurwol of fijn schuurpapier (korrel 220). Daarna gaat u over op het ontvetten, zoals hierboven omschreven.

Kunststof primer gebruiken bij plexiglas verven

Nog belangrijker dan de verf is een goede kunststof primer. Een primer is een tussenlaag die de hechting bevorderd. Er zijn allerlei primers op de markt: van water-gedragen tot bio-based en oplosmiddel-houdende primers. Welke u kiest is helemaal afhankelijk van wat u wilt doen en welke verf u gaat gebruiken. Over het algemeen hebben verffabrikanten bij ieder verftype een bijpassende primer. U kunt dus het beste de instructies van de verffabrikant aanhouden of hierover advies opvragen.

Wij geven slechts advies en inspiratie, maar kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor het plexiglas verven en uw keuze in verf en primer.

Verf aanbrengen op plexiglas

Heeft u de primer aangebracht en is deze volledig droog? Schuur dan ook de primer lichtjes op. Vervolgens kunt u beginnen met het schilderen van het plexiglas. Maar hoe pakt u dat aan? Met een kwast, een roller of een spuitbus? Met een spuitbus creëert u het meest egale oppervlak. Zorg wel dat de ruimte goed wordt geventileerd en draag een mondmasker en handschoenen. Dit geldt overigens voor alle verf-gerelateerde handelingen, dus ook al bij het aanbrengen van de primer. Met een spuitbus dient u 3 tot 4 lagen aan te brengen voor het beste eindresultaat. Ook met een roller kunt u een egaal oppervlak creëren, u komt alleen niet zo makkelijk in hoekjes. Dat lukt dan weer wel met een kwast. Hierbij moet u echter opletten dat de kwaststreken niet te sterk aanwezig zijn.

Creatief schilderen op plexiglas

Zoals gezegd gelden er geen regels op het gebied van kunst, dus ook het verftype is geheel aan u. Acrylverf en olieverf zijn het meest gebruikelijk. Aangezien de verf zich makkelijk verplaatst op het gladde oppervlak van een plexiglas plaat, kunt u het beste zachte kwasten en penselen gebruiken. Zo voorkomt u dat er strepen ontstaan – tenzij dat juist het effect is wat u wilt bereiken!

Goed drogen en uitharden

Zit de verf erop? Laat deze dan goed opdrogen. Houd altijd de droogtijd aan die op de verfverpakking staat. Heeft u een gedeelte met tape afgeplakt? Verwijder deze dan voordat de verf is uitgehard. Zo krijgt u een mooie rechte lijn en trekt u niet de verf mee.

Plexiglas kopen om op te verven

Heeft u nog een plexiglas plaat nodig? Bestel deze dan bij Plexiglas.nl! Bij ons vindt u diverse kleuren, tinten, diktes en afmetingen. U kunt ook uw plexiglas kosteloos op maat laten maken. Ga naar het betreffende plexiglas op maat product en vul rechtsboven de juiste maten aan. U kunt vervolgens nog kiezen uit de opties:

  • Scherpe randen verwijderen: kiest u hiervoor, dan worden de scherpe randen van de plaat verwijderd met een afbraammes.
  • Hoeken afronden: Bij deze optie worden de hoeken afgerond met een radius van 5 mm.

Als u het te beschilderen plexiglas graag in een bijzondere vorm wilt, kunnen wij dit eventueel voor u verzorgen. Wij frezen de door u gewenste vorm dan op maat met onze CNC-machine. Als u een unieke vorm wilt kunt u een tekening opsturen naar klantenservice@plexiglas.nl. Onze klantenservice medewerkers sturen u dan een offerte. Wilt u meer weten over het zelf bewerken van plexiglas? Lees dan eens onze FAQ’s over plexiglas. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij geven u graag een passend antwoord.

Zodra u uw bestelling plaatst, gaan wij aan de slag met het maatwerk. U kunt de plaat zelf ophalen in Lienden of wij bezorgen deze aan huis. Zo kunt u zo snel mogelijk aan de slag!

We willen nogmaals benadrukken dat wij u slechts adviseren en willen inspireren. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor het eindresultaat indien u aan de slag gaat met plexiglas verven.

>