Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Wat is kunststof? 

18/09/2022

09:35

Kunststof valt niet meer weg te denken uit onze wereld. Maar wat is kunststof nu precies? Het is zo verweven met ons alledaagse bestaan dat we het niet eens meer zien. Tijd om hier nader op in te gaan.

Dat kunststof geen natuurlijk materiaal is weet u waarschijnlijk al, maar wat is kunststof dan wel? Kunststof is een synthetisch materiaal. Dit betekent dat het niet uit de natuur wordt gewonnen zoals steen of hout, maar middels een chemisch proces is vervaardigd. Kunststof wordt overigens vaak plastic genoemd, wat wil zeggen dat het plastisch en dus vervormbaar is. Globaal kunnen we kunststoffen indelen in twee soorten: thermoplast en thermoharder. Dat klinkt waarschijnlijk wat scheikundig, maar we hebben er veel mee te maken in ons dagelijkse leven.

Welke soorten kunststof bestaan er?

Bij het produceren van kunststof wordt altijd gebruik gemaakt van verbindingen van koolstof en waterstof. Maar er kan ook zuurstof, stikstof of zwavel gebruikt worden. Aardgas en aardolie zijn de belangrijkste grondstoffen voor kunststof. 

We kunnen kunststof dus indelen in twee soorten: thermoplast en thermoharder. De verschillen zitten hem in de structuur, de oplosbaarheid en het smeltpunt. Wat is wat?

Wat is kunststof - plastic producten

Wat is een thermoplast kunststof?

‘Wilt u een tasje erbij?’ Plastic tassen, boterhamzakjes, diepvrieszakjes en dergelijke worden allemaal vervaardigd uit thermoplast. Thermoplasten kunnen onder invloed van druk en warmte in theorie onbeperkt van vorm veranderen. Dat maakt deze kunststoffen de perfecte kandidaat voor hergebruik, recycling dus. Onze plexiglas platen en polycarbonaat platen zijn goede voorbeelden van thermoplastische kunststof producten. Andere thermoplasten zijn PVC, polyetheen en nylon.

Wat is een thermoharder kunststof?

Bij een thermoharder is recycling wat moeilijker. Door druk en warmte wordt de thermoharder in een vorm geperst. Er is een kort moment van smelten, waarna het verhardt en niet meer opnieuw smeltbaar is. Dit komt met name door het verschil in structuur. De atoomverbindingen die de moleculen bij elkaar houden, zijn veel sterker dan bij thermoplast. Voorbeelden van thermoharder kunststoffen zijn Melamineformaldehyde (MF), Bakelit en Alkydharsen.

Stukje kunststof geschiedenis

Zoals gezegd is kunststof niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Iedereen heeft wel iets van kunststof in huis. Maar hoe en wanneer is dit eigenlijk ontstaan? Het begon in 1909 met bakeliet en 1912 met PVC. Tijdens de eerste wereldoorlog werd kunststof steeds vaker ingezet ter vervanging van schaarse materialen, maar al gauw werd duidelijk dat het niet aan alle eisen kon voldoen. Tijd voor meer onderzoek dus! En zo geschiedde.

Kunststof voordelen

Kunststof kent vele voordelen voor zeer uiteenlopende toepassingen. Kijk alleen al in uw eigen huis: borden, bekers, speelgoed, vershoudbakjes, vuilniszakken, bloempotten, rubber tuinslang, meubels, zonnebrillen, protheses, raamkozijnen, schakelaars, tandenborstels, noem maar op. Wat het eerste opvalt: het gaat zo ongelooflijk lang mee. Kunststof is moeilijk te breken, het vraagt weinig onderhoud en het is zeer goed bestand tegen vuil, weersomstandigheden en hoge temperaturen. Uiteraard heeft het vanuit milieuoogpunt ook nadelen, vooral wat betreft producten van thermoharder, het type kunststof dat moeilijker te recyclen is. 

PLEXIGLAS proTerra

In onze webshop vindt u diverse soorten kunststof platen. Wij verkopen plexiglas en polycarbonaat platen op maat in diverse tinten, diktes en afmetingen. Daarnaast vindt u decoratieve wandpanelen, akoestische panelen, Trespa® en Dibond® in ons assortiment. Veel particuliere en zakelijke klanten weten inmiddels hun weg naar Plexiglas.nl te vinden voor allerlei klussen met kunststof platen:

Mogelijkheden genoeg dus! Kunststof is dan ook prima te bewerken, ook voor hobbymatige doe-het-zelvers, en vele malen sterker en voordeliger dan glas van dezelfde dikte. En over recyclen gesproken, ook daar doen we aan! Veel van onze platen zijn 100% gerecycled. U kunt deze platen herkennen aan het eco-label. Dat betekent consumeren met oog voor het milieu!

Heeft u vragen over onze kunststoffen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder!

>