Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Kunststof overkapping ideeën

02/05/2023

16:00

Een kunststof overkapping is er in alle vormen en maten, maar ook in allerlei soorten materialen. Een kunststof afdak biedt mogelijkheden: verleng uw woonkamer met een afdak boven uw terras, geef uzelf net dat beetje extra comfort met een afdak bij de voordeur of bescherm uw fiets tegen roesten met een fietsenstalling. 

U heeft de mogelijkheid om een kunststof overkapping te maken van massieve polycarbonaat platen, plexiglas platen of polycarbonaat kanaalplaten. Er zijn zoveel keuzes dat u hier misschien in zult verdwalen. Daarom hebben wij de verschillende opties voor een kunststof overkapping, met alle voor- en nadelen, voor u op een rijtje gezet.

Kunststof overkapping van massief polycarbonaat

Kunststof overkapping maken van een materiaal met glaslook? Massieve polycarbonaat platen zijn 250 keer sterker dan glas en nagenoeg onbreekbaar. De polycarbonaat overkapping zal een vallende tak of een hevige hagelbui doorstaan zonder te breken of barsten. Vaak wordt voor een overkapping gekozen voor heldere polycarbonaat platen. Het is wel van belang dat de platen goed ondersteund worden om doorhangen van de platen te voorkomen. Het voordeel van polycarbonaat is dat het gemakkelijk zelf te bewerken is. Daarentegen is het nadeel dat polycarbonaat snel krast. Wij bieden u daarom ook de optie om te kiezen voor kraswerend polycarbonaat of plexiglas. Ook plexiglas krast namelijk wat minder. Polycarbonaat is makkelijk toe te passen bij onder andere een gebogen overkapping. De platen zijn namelijk licht (koud) buigbaar waardoor ze gemakkelijk in een gebogen frame geplaatst kunnen worden.

Bij massief polycarbonaat voor een overkapping zijn diverse tinten beschikbaar: kies voor rookglas (smoke grijs of smoke brons), helder of opaal materiaal.

Polycarbonaat kanaalplaten als kunststof overkapping

Naast de massieve polycarbonaat platen kunt u bij een kunststof overkapping kiezen voor kanaalplaten. De kanaalplaten zijn, ten opzichte van de heldere massieve platen, niet 100% transparant. Ze bestaan uit meerdere tunnels die samen een plaat vormen. De kanaalplaten van 16 mm kunnen tot een lengte van wel 7 meter geleverd worden. Het voordeel van een polycarbonaat dak van kanaalplaten is dat niet alleen professionals hiermee aan de slag kunnen. Ook voor de doe-het-zelver is het plaatsen van een kanaalplaten set makkelijk. Plaats eerst een onderstel met de liggers, op voldoende afstand voor het plaatsen van de koppelprofielen, en bevestig de overkapping vervolgens aan de hand van de montagehandleiding.

Heeft u een vrijstaande overkapping waarvoor u kanaalplaten wilt bestellen, maar heeft u geen muurprofiel nodig? Geen probleem! U kunt simpelweg elk product los bestellen. Wij kunnen u eventueel ook een offerte op maat sturen.

In onderstaande video ziet u hoe eenvoudig u zelf een kunststof overkapping van kanaalplaten kunt maken:

Plexiglas voor overkapping kunststof

Plexiglas is zeer stevig. Het is namelijk 25 keer sterker dan glas en daarnaast ook een stuk veiliger voor een overkapping dan glas. Uw glazen overkapping kan uit elkaar spatten wanneer er een grote tak op valt, plexiglas zal hooguit barsten. Ten opzichte van polycarbonaat is plexiglas nét wat minder sterk, maar het grote voordeel voor uw kunststof overkapping is dat plexiglas minder krasgevoelig is. Plexiglas is wel wat lastiger zelf te bewerken dan polycarbonaat. Door de stijfheid van het materiaal kan het sneller scheuren of barsten. Als u de exacte afmetingen, afwijkingen in maten en eventuele extra bewerkingen weet dan kunnen wij dit ook voor u doen. Om te voorkomen dat uw overkapping gaat lekken, kunt u eventueel de randen en naden afkitten met onze transparante kunststof sealer.

Plexiglas komt in vele soorten. Populair voor een kunststof overkapping zijn vooral ‘standaard’ helder plexiglas, opaal plexiglas en mat plexiglas.

Verschillende typen kunststof overkappingen

  • Kunststof overkapping voor de caravan of auto

Zo min mogelijk naar de wasstraat vanwege vogelpoep, Sahara-zand of andere viezigheid op de auto? Kies voor een kunststof carport. Deze worden vaak gemaakt van polycarbonaat kanaalplaten, maar soms ook van plexiglas of massief polycarbonaat. Check bij plexiglas of massief polycarbonaat onze dikte-tabellen, zodat uw plaat zeker niet gaan doorhangen

  • Kunststof veranda

Een kunststof overkapping wordt ook regelmatig gebruikt als veranda voor aan huis, of voor een kunststof serre. Net als bij een overkapping voor de auto of caravan wordt bij een kunststof veranda het meest gebruikt van kanaalplaten, maar kunt u ook kiezen voor massief materiaal zoals plexiglas of polycarbonaat. Denk ook hier goed na over de constructie, en dan met name over de afmetingen in combinatie met de dikte, zodat uw kunststof overkapping niet gaat doorbuigen. Bij twijfel kunt u altijd even contact opnemen.

fietsen afdak polycarbonaat
  • Kunststof afdak voor de fietsen

Niets is zo vervelend als een nat zadel na een flinke regenbui. Met een kunststof afdak voor uw fiets is dat verleden tijd! Bovendien voorkomt een kunststof afdak dat uw fiets gaat roesten en blijft deze veel langer mooi. Zo bespaar je al snel veel op onderhoudskosten. De grootte van het kunststof afdak hangt af van de ruimte, maar ook het aantal fietsen dat u wilt plaatsen. Zelf een afdak van kunststof maken hoeft niet veel tijd te kosten en is vanwege het lichte gewicht ook vrij eenvoudig.

Op de afbeelding ziet u een fietsenstalling van polycarbonaat. Massief polycarbonaat is ideaal voor dit ontwerp, omdat het licht buigbaar is, zoals op de foto zichtbaar.

  • Kunststof afdak bij de voordeur

De regen komt met bakken uit de lucht en u staat bij de voordeur te zoeken naar de sleutels. Als u de sleutels eenmaal in handen heeft, is het al te laat – u bent drijfnat. En dat is nergens voor nodig, want met een kunststof afdak boven de voordeur staat u altijd droog. Ook fijn voor gasten die voor de voordeur staan te wachten. U kunt in de constructie en het materiaal rekening houden met de stijl van uw woning, zodat de deurluifel hier perfect bij aansluit. Let er wel op dat u bij massief polycarbonaat en plexiglas luifel de juiste dikte kiest. Zodat het materiaal niet gaat doorbuigen. Eventueel kunt u een frame gebruiken om het geheel steviger te maken.

Polycarbonaat afdakje

Bent u na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt en heeft u interesse in één van de vele opties voor kunststof overkappingen? U kunt alle benodigdheden gemakkelijk op onze webshop bestellen! Voor afwijkende maten of eventuele bewerkingen verzorgen wij graag een offerte op maat voor u. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of stuur een mailtje naar onze klantenservice. Dit kunt u doen via klantenservice@plexiglas.nl

>