polycarbonaat

Polycarbonaat, enorm sterk, glashelder en slagvast materiaal, wat voor diverse doeleinden inzetbaar is. Bent u geïnteresseerd in polycarbonaat voor uw project? In deze blog vertellen wij u meer over de voor- en nadelen van polycarbonaat.

De voordelen van polycarbonaat

Polycarbonaat beschikt over vele goede eigenschappen, wat het een ontzettend veelzijdig product maakt. Hieronder vindt u de belangrijkste voordelen van polycarbonaat: 

  • 250x sterker dan gewoon glas
  • 50% lichter in gewicht
  • Koud te verbuigen
  • Veiliger dan gewoon glas
  • Bestand tegen hoge temperaturen
  • Brandvertragend

250 KEER STERKER DAN GEWOON GLAS
Polycarbonaat is, net als plexiglas, geen echt glas. Het is een kunststof. Dit zorgt ervoor dat polycarbonaat zo'n 250x sterker is dan gewoon glas van gelijke dikte. Polycarbonaat is namelijk een stuk flexibeler en stootvaster. Hierdoor beweegt de kunststof mee met de eventuele schokken/klappen die het materiaal te verduren krijgt. Polycarbonaat is praktisch onbreekbaar!

50% LICHTER IN GEWICHT
Polycarbonaat is ongeveer de helft zo zwaar als gemiddelde glassoorten van gelijke dikte. Voor plexiglas geldt hetzelfde. Om een voorbeeld te geven: Een polycarbonaat plaat van 200x100 cm, in 6 mm dikte, weegt 14,40 kg. Een glasplaat in dezelfde afmetingen en dikte weegt al 30 kg. Dit maakt polycarbonaat buitengewoon geschikt voor toepassingen waarbij een grote gewichtsbesparing gewenst is. Denk hierbij aan een carport, een winkelpui of een bushalte. Het vervoeren en monteren is door het lichte gewicht ook een stuk eenvoudiger.

KOUD TE VERBUIGEN
De flexibiliteit van het polycarbonaat zorgt ervoor dat het erg goed koud gebogen kan worden. Uiteraard heeft de afmeting en de dikte van de plaat hier invloed op. Een klein plaatje polycarbonaat met een grote dikte kunt u bijvoorbeeld niet buigen, terwijil een lange, smalle strook polycarbonaat in dezelfde dikte zichzelf al doorbuigt. Hoe dunner de plaat, hoe makkelijker het polycarbonaat te buigen is. In de allerkleinste diktes polycarbonaat zou het materiaal zelfs helemaal opgerold kunnen worden, zonder dat deze zal scheuren.

VEILIGER DAN GEWOON GLAS
Polycarbonaat is enorm veilig. Waar gewoon glas zou kunnen versplinteren in duizenden stukjes, is dit bij polycarbonaat niet het geval. Er zou enkel een ster of scheur in het plaatmateriaal kunnen komen, maar het zal nooit uit elkaar spatten zoals dat bij gewoon glas wel kan. Om deze reden wordt polycarbonaat ook vaak als veiligheidsglas gebruikt en is het hufterproof. Reden genoeg om polycarbonaat veiliger dan gewoon glas te noemen!

BESTAND TEGEN HOGE TEMPERATUREN
Polycarbonaat platen hebben een enorm hoge hittebestendigheid. Dit plaatmateriaal kan namelijk temperaturen tot 120ºC verdragen. Wanneer u uw polycarbonaat platen warm wilt vervormen is er een termperatuur tussen de 180ºC en 210ºC nodig. Een leuk weetje: Niet alleen hoge temperaturen vormen voor polycarbonaat geen probleem. Polycarbonaat is de enige glasheldere kunststof die bij een temperatuur van -30ºC zijn fantastische eigenschappen blijft behouden.

BRANDVERTRAGEND
Polycarbonaat heeft de brandklasse B1/B2. Dit houdt in dat het materiaal zelfdovend is. Het smelten van polycarbonaat gaat geleidelijk aan. Bepalende factoren hiervoor zijn de duur van de blootstelling aan de warmtebron, de energie van de warmtebron en de dikte van het polycarbonaat. Polycarbonaat geeft bij brand een lichte, niet giftige rook. De brandende druppels van het polycarbonaat vallen niet. Erg veilig dus!

De nadelen van polycarbonaat

Helaas heeft een product niet alleen maar voordelen. Er zijn een paar mindere punten aan polycarbonaat verbonden, waar we u voor willen waarschuwen. Hierdoor kunt u goed bepalen of polycarbonaat het juiste materiaal is voor uw project.

  • Krasgevoeliger
  • Lichtdoorlaatbaarheid

POLYCARBONAAT IS KRASGEVOELIGER
Doordat polycarbonaat een flexibele en zachte kunststof is, is het helaas wat gevoeliger voor krassen. Het is daarom belangrijk om polycarbonaat op de juiste manier schoon te maken, om krassen zo veel mogelijk te voorkomen. Het is van belang dat u het plaatmateriaal met een mild reinigingsmiddel en een zachte spons of doek schoonmaakt. Wilt u meer lezen over het schoonmaken van kunststof platen? Bekijk dan onze pagina 'Het schoonmaken van plexiglas'.

LICHTDOORLAATBAARHEID
Heldere polycarbonaat platen hebben een lichtdoorlaat van ongeveer 75%. Bij gekleurde polycarbonaat platen, bijvoorbeeld opaal of smoke grijs, is dit meestal 60%. Hierdoor is de isolerende waarde van de polycarbonaat platen wat minder hoog dan bij gewoon glas.