polycarbonaat

Belangrijkste voordelen van polycarbonaat:

  • 250x sterker dan glas
  • 50% lichter in gewicht
  • Koud te verbuigen
  • Veiliger dan glas
  • Bestand tegen hoge temperaturen
  • Brandvertragend

 

Belangrijkste nadelen van polycarbonaat:

  • Minder krasbestendig dan glas
  • Lichtdoorlaatbaarheid van 75%

 

Voordelen van polycarbonaat

Sterker dan glas

Net als plexiglas is polycarbonaat geen echt glas, maar een kunststof. Hierdoor is polycarbonaat 250x sterker dan glas. Een andere bekende eigenschap is dat het flexibeler en stootvaster is dan glas, wat het praktisch onbreekbaar maakt.

 

Minder gewicht

Polycarbonaat is net zo zwaar als plexiglas. Ze zijn dus beide ongeveer half zo zwaar als gemiddelde glassoorten. Een plaat polycarbonaat van 200x100 cm in de dikte van 6mm weegt 14,40 kg, terwijl een glasplaat in dezelfde afmetingen en dikte 30 kg weegt! Hierdoor is polycarbonaat buitengewoon geschikt voor toepassingen waar een grote gewichtsbesparing gewenst is ten opzichte van glas. Denk hierbij aan een carport, winkelpuien of bushaltes.

 

Koud te bewerken

Polycarbonaat kan als gevolg van zijn taaiheid erg goed koud gebogen worden. Wel zijn hierbij de dikte en de afmetingen van de polycarbonaat plaat heel belangrijk. Hierdoor zult u een klein plaatje polycarbonaat met een grote dikte niet kunnen buigen terwijl een lange smalle strook in dezelfde dikte uit zichzelf doorbuigt. Hoe dunner de plaat, hoe makkelijker deze te buigen is. Polycarbonaat is een bijzonder sterk en praktisch onbreekbaar materiaal die in kleinere diktes zelfs opgerold kan worden, zonder dat deze zal scheuren.

 

Veiliger dan glas

Omdat polycarbonaat een kunststof plaat is,versplintert deze niet zoals glas wel zou doen. Daarbij is polycarbonaat 250x sterker dan glas. Dus reden genoeg om het veiliger dan glas te noemen.

 

Bestand tegen hoge temperaturen

De hittebestendigheid van polycarbonaat is hoog, namelijk 120°C. Daarom is er voor het warm vervormen van polycarbonaat een temperatuur nodig tussen de 180°C en 210°C. Niet alleen hoge temperaturen vormen geen enkel probleem. Polycarbonaat is namelijk de enige glasheldere kunststof die bij -30°C zijn eigenschappen blijft behouden.

 

Brandvertragend en zelfdovend

Het smelten van polycarbonaat gaat geleidelijk aan. Bepalende factoren hiervoor zijn de duur van de blootstelling aan de warmtebron, de energie van de warmtebron en de dikte van het polycarbonaat. Vanaf 180°C gaat polycarbonaat vorm verliezen en bij 280°C is het polycarbonaat vloeibaar, vergelijkbaar met dikke olie. Polycarbonaat heeft de brandklasse B1/B2, wat betekend dat het zelfdovend is. Polycarbonaat is een zelfdovend product, geeft bij brand een lichte, niet giftige rook en de brandende druppels vallen niet.

 

Nadelen van polycarbonaat

Polycarbonaat is krasgevoeliger

Een nadeel van polycarbonaat is dat het gevoeliger is voor krassen omdat de oppervlakte zachter is. Daarom is het belangrijk polycarbonaat op de juiste manier schoon te maken. Hier kunt u alles over lezen in ons artikel over het schoonmaken van kunststoffen: Het schoonmaken van plexiglas.

 

Lichtdoorlaatbaarheid

De helder platen polycarbonaat laten ongeveer 75% licht door en gekleurde platen (meestal opaal) 60%. Hierdoor is de isolerende waarde van polycarbonaat ook minder hoog dan glas. Als je niet van felle zon houdt, is dit natuurlijk weer een voordeel.