Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

De voor- en nadelen van polycarbonaat

14/11/2019

12:28

Polycarbonaat, enorm sterk, glashelder en slagvast kunststof, is voor diverse doeleinden inzetbaar. Bent u geïnteresseerd in polycarbonaat? In deze blog leren we u meer over de voor- en nadelen van polycarbonaat.

Goed om te weten is dat wij twee soorten polycarbonaat in ons assortiment hebben: massief polycarbonaat en kanaalplaten.

  • Massieve polycarbonaat platen lijken op glas, maar zijn van kunststof. We hebben helder massief polycarbonaat maar ook getinte rookglas platen, zoals polycarbonaat smoke grijs of polycarbonaat brons
  • Kanaalplaten zijn tunnelplaten gemaakt van polycarbonaat. Deze worden hoofdzakelijk gebruikt voor overkappingen, carports en veranda’s. 

In de uitleg over de voordelen van polycarbonaat behandelen we het materiaal zelf. Sommige eigenschappen gelden alleen voor één van de twee soorten. We proberen hierin duidelijk onderscheid te maken. 

De voordelen van polycarbonaat

Polycarbonaat beschikt over vele goede eigenschappen, wat het een veelzijdig materiaal maakt. Hieronder vindt u de meest belangrijke voordelen van polycarbonaat:

POLYCARBONAAT – VEEL STERKER DAN GEWOON GLAS
Polycarbonaat is, net als plexiglas, geen ‘echt’ glas. Het is een kunststof. Polycarbonaat is stukken flexibeler en meer stootvast. Hierdoor veert deze bijzondere kunststof mee met de eventuele schokken/klappen die het te verduren krijgt. Dit zorgt ervoor dat het zo’n 250x sterker is dan gewoon glas van dezelfde dikte. Polycarbonaat is praktisch onbreekbaar!

POLYCARBONAAT – LICHTGEWICHT
Polycarbonaat is ongeveer de helft zo zwaar als gemiddelde glassoorten van gelijke dikte. Om een voorbeeld te geven: een polycarbonaat plaat van 200×100 cm, in 6 mm dikte, weegt 14,40 kg. Een glasplaat in dezelfde afmetingen en dikte weegt al 30 kg. Dit maakt polycarbonaat buitengewoon geschikt voor toepassingen waarbij een grote gewichtsbesparing benodigd is. Denk aan een carport, een kunststof overkapping of een bushalte. Het vervoeren en monteren is door het lichte gewicht bovendien een stuk eenvoudiger.

POLYCARBONAAT – KOUD TE VERBUIGEN
Door de flexibiliteit van polycarbonaat kan het goed koud gebogen worden. Uiteraard hebben ook de afmeting en de dikte van de plaat hier invloed op. Een klein plaatje polycarbonaat van 6 mm kunt u praktisch niet buigen, terwijl een lange, smalle strook polycarbonaat in dezelfde dikte al vanuit zichzelf wat doorbuigt. Hoe dunner de plaat, hoe makkelijker het polycarbonaat te buigen is. Het dunne polycarbonaat kan zelfs helemaal opgerold kunnen worden, zonder dat deze zal scheuren. Dit geldt wel alleen voor massieve platen. Kanaalplaten zijn niet buigbaar.

POLYCARBONAAT – VEILIG
Polycarbonaat is enorm veilig. Waar gewoon glas kan versplinteren in duizenden stukjes, is dit bij polycarbonaat niet het geval. Er kan wel een ster of scheur in het plaatmateriaal komen, maar het zal nooit uit elkaar spatten zoals gewoon glas. Niet voor niets wordt polycarbonaat vaak als veiligheidsglas gebruikt en staat het bekend als ‘hufter-proof’. Reden genoeg om polycarbonaat veiliger dan gewoon glas te noemen!

POLYCARBONAAT – BESTAND TEGEN HOGE TEMPERATUREN
Polycarbonaat platen hebben een enorm hoge hittebestendigheid. Dit plaatmateriaal kan namelijk temperaturen tot 120ºC verdragen. Wanneer u uw polycarbonaat platen warm wilt vervormen is een temperatuur tussen de 180ºC en 210ºC nodig. Een leuk weetje: ook erg koude temperaturen vormen voor polycarbonaat geen probleem. Polycarbonaat is de enige glasheldere kunststof die bij een temperatuur van -30ºC zijn kwaliteit behoudt.

POLYCARBONAAT – BRANDVERTRAGEND
Ons polycarbonaat is geclassificeerd met brandklasse B1/B2. Dit houdt in dat het materiaal zelfdovend is. Het smelten van polycarbonaat gaat geleidelijk aan. Bepalende factoren hiervoor zijn de duur van de blootstelling aan de warmtebron, de energie van de warmtebron en de dikte van het polycarbonaat. Polycarbonaat geeft bij brand een lichte, niet giftige rook. De brandende druppels van het polycarbonaat vallen niet.

De nadelen van polycarbonaat

Wilt u polycarbonaat glas kopen? We vinden het belangrijk om u ook in te lichten over de eventuele nadelen van polycarbonaat. Hierdoor kunt u goed bepalen of polycarbonaat wel echt het juiste materiaal is voor uw project.

POLYCARBONAAT – KRASGEVOELIG

Doordat polycarbonaat een flexibele en zachte kunststof is, is het wat gevoeliger voor krassen. Het is daarom belangrijk om de platen op de juiste manier schoon te maken, om krassen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is van belang dat u het plaatmateriaal met een mild reinigingsmiddel en een zachte spons of doek schoonmaakt. Wilt u meer lezen over het schoonmaken van kunststof platen? Bekijk dan onze pagina ‘Het schoonmaken van polycarbonaat’. Om krassen enigszins tegen te gaan kunt u tevens kiezen voor kraswerende polycarbonaat platen.

POLYCARBONAAT – BUIGBAAR
Het buigbare karakter van polycarbonaat is behalve een voordeel ook een nadeel. Als u een te grote afmeting neemt en de plaat is relatief dun, dan kan deze gaan doorbuigen. Als u twijfelt over de dikte raden we aan om contact met ons op te nemen. In onze diktetabel leert u meer over het kiezen van de juiste dikte voor een bepaalde toepassing en afmeting.

Twijfelt u nog steeds of polycarbonaat wel het juiste materiaal is voor uw project? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met u mee!

>