Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Wat is het verschil tussen gegoten plexiglas en geëxtrudeerd plexiglas?

Plexiglas is er in allerlei vormen, maten en kleuren. Maar er zijn ook verschillende soorten plexiglas. We hebben het over gegoten plexiglas en geëxtrudeerd plexiglas. U heeft het ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen, maar wat betekent dit nou eigenlijk?

Plexiglas in het kort

Plexiglas is een populaire kunststof en wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas. Dat komt omdat het sterker en veiliger is dan glas, maar tegelijkertijd wel dezelfde uitstraling heeft met een lichtdoorlaat van 92%. Plexiglas is een licht materiaal en dat maakt het een populair plaatmateriaal voor doe-het-zelvers.

Voordat u ermee aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten dat er twee soorten plexiglas zijn met een ander prijskaartje. We maken onderscheid tussen gegoten (GS) en geëxtrudeerd (XT) plexiglas. Het verschil tussen de twee zit in het productieproces.

Gegoten plexiglas

Zoals de naam al zegt, wordt gegoten plexiglas over een platte plaat uitgegoten en vervolgens uitgehard. Dit proces zorgt ervoor dat het materiaal weinig spanning bevat en dus makkelijk te bewerken is, ook door minder ervaren klussers. De kwaliteit is hoog en de platen gaan lang mee. Dit ziet u uiteraard terug in de prijs: gegoten plexiglas is duurder dan geëxtrudeerd plexiglas. Een nadeel kan zijn dat gegoten plexiglas minder maatvast is dan geëxtrudeerd plexiglas. Dit betekent dat de maat kan afwijken. Een plexiglas plaat van 10 mm dik kan dus uiteindelijk 10,2 mm dik zijn.

Geëxtrudeerd plexiglas

Geëxtrudeerd plexiglas wordt gewalst om de juiste dikte te krijgen. Dit productieproces zorgt ervoor dat de plaat veel inwendige spanningen bevat. Deze spanningen zorgen er weer voor dat de plaat wat sneller kan breken of scheuren tijdens het zagen, buigen of boren. Indien u zelf met geëxtrudeerd plexiglas aan de glas gaat, vraagt dit dus om de nodige voorzichtigheid en zorgvuldigheid.

Omdat het plexiglas gewalst wordt, worden de platen langer en breder. De fabrikant kan dus uit dezelfde hoeveelheid plexiglas meer platen maken dan met gegoten plexiglas. Dit zorgt ervoor dat geëxtrudeerd plexiglas goedkoper is dan gegoten plexiglas.

Bewerken van gegoten of geëxtrudeerd plexiglas

U kunt zowel gegoten als geëxtrudeerd plexiglas zelf bewerken. Wel heeft u met gegoten plexiglas minder kans op scheuren of splinteren. Dit wil overigens niet zeggen dat geëxtrudeerd plexiglas zomaar breekt, daar moet u alsnog flink uw best voor doen.

Beide soorten plexiglas zijn niet geschikt voor handmatig zagen. U kunt het beste een cirkelzaag gebruiken en voor gegoten plexiglas eventueel ook een decoupeerzaag. Ook boren en frezen zijn bewerkingen die u zelf kunt doen op gegoten en geëxtrudeerd plexiglas. Lees ‘Hoe kan ik plexiglas bewerken?‘ als u meer wilt weten.

Geeft u het liever uit handen? Dat kan natuurlijk ook! Wij zagen onze plexiglas platen gratis op maat. Voor andere bewerkingen, zoals speciale vormen, boren, frezen, graveren is het verstandig om eerst een offerte aan de vragen.

Soorten plexiglas in ons assortiment

In ons assortiment vindt u vooral geëxtrudeerd plexiglas. Onze geëxtrudeerde plexiglas platen zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit en erg gebruiksvriendelijk.

Nu vraagt u zich wellicht af waarom we deze keuze hebben gemaakt. Dat is simpel: In het verleden hadden we meer gegoten plexiglas in ons assortiment, maar onze ervaring is dat deze toch minder populair waren. De toegankelijke prijs van geëxtrudeerd plexiglas speelde hierin een overtuigende factor. Nu zijn alleen onze plexiglas blokken én matte plexiglas platen gegoten.

Wilt u meer weten over de bewerkingsmogelijkheden en over de verschillende materialen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

>