Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik plexiglas polijsten?

Zit er een kras op uw plexiglas of heeft u na het bewerken last van zaagslag? Geen probleem! Met onze tips kunt u zelf aan de slag met plexiglas polijsten. 

Tijdens het bewerken, verwerken en gebruiken van plexiglas kunnen er allerlei oneffenheden in het oppervlak ontstaan. Denk aan zaagslag na het zagen van plexiglas. Los van dat dit gewoonweg niet mooi is, maakt het ook het verlijmen van plexiglas een stuk moeilijker. Gelukkig is het schuren en polijsten van acryl helemaal niet moeilijk en kunt zo verweerd plexiglas weer helder maken.

Gereedschap plexiglas polijsten

Het is belangrijk dat u te werk gaat met het juiste gereedschap. Zorg er dus voor dat u het volgende in huis heeft:

  • Schuurpapier (korrel 200, 400 en 800)
  • Waterbestendig schuurpapier (korrel 2000 en 2500)
  • Boormachine
  • Polijstschijf of lappenschijf
  • Polijstpasta grof
  • Polijstpasta fijn
  • Polijstdoek
  • Propaanbrander (in het geval van vlampolijsten)

U kunt gebruik maken van onze polijstset of de Burnus polijstpasta.

Geëxtrudeerd of gegoten plexiglas

Voordat u aan de slag gaat met acryl polijsten, is het belangrijk om te weten of het om gegoten of geëxtrudeerd plexiglas gaat. Bij geëxtrudeerde plexiglas (XT) platen moet u rekening houden met de druk waarmee u schuurt of polijst. Door de wrijving ontstaat er warmte en dat kan het XT plexiglas doen smelten, waardoor er een kleverig en stroperig oppervlak ontstaat. Hier heeft u bij gegoten plexiglas geen last van.

Plexiglas polijsten in 4 stappen

Schoonmaken

Maak allereerst uw plexiglas plaat goed schoon. Zo voorkomt u dat eventueel vuil tijdens het plexiglas polijsten opnieuw krassen veroorzaakt. Bewaar het sopje voor later.

Schuren

Begin met schuren met het schuurpapier met de grofste korrel (200) en ga dan steeds fijner. Maak bij de randen eventueel gebruik van een schuurblokje om afronding te voorkomen. Spoel vervolgens alle restjes van het schuren weg met het sopje dat u had laten staan en dep het plexiglas droog met een schone, droge doek.

Polijsten

Na het schuren brengt u een kleine hoeveelheid grove polijstpasta aan op het te polijsten oppervlak. Maak vervolgens met de hand ronde bewegingen met de polijstdoek en controleer tussendoor het resultaat. Gaat u machinaal te werk? Bevestig dan de lappenschijf of polijstschijf op uw boormachine, beweeg deze rustig over het oppervlak en oefen lichte druk uit. Controleer tussendoor het resultaat en pas eventueel de draaisnelheid en druk aan. Bent u tevreden met het resultaat? Herhaal dan deze stappen met de fijne polijstpasta.

Plexiglas vlampolijsten

Indien u als gevolg van zaagslag alleen de randen van het plexiglas wilt polijsten, dan kunt u ook gaan vlampolijsten. Voordat u aan de slag gaat, moet u net als in de stappen hierboven eerst de randen schuren. U kunt gebruik maken van een propaanbrander of acetyleenbrander. Het belangrijkste is dat het een verstelbare ‘potloodvlam’ heeft, oftewel een spits toelopende vlam in de vorm van een potloodpunt.

Na het schuren legt u de plaat op een vuurvaste ondergrond. Steek dan de brander aan en stel de vlam zo in dat er een kleine, stabiele vlam ontstaat. Tijdens het vlampolijsten is het belangrijk dat de kegel van de vlam (de witbrandende vlam direct aan de uitgang van de brander) het plexiglas niet raakt. Richt de vlam op de rand van het plexiglas en beweeg de brander rustig maar niet te langzaam langs de rand. Zo zal het plexiglas smelten en weer dichtvloeien tot een glashelder geheel. Probeer dit proces eerst even uit op een reststukje plexiglas, totdat u het goed onder de knie heeft.

Tips plexiglas polijsten:

  • Om krasjes tijdens het bewerken van plexiglas zoveel mogelijk tegen te gaan, kunt u het beschermfolie het beste zo lang mogelijk laten zitten tijdens het bewerken.
  • Houd rekening met de verlijmbaarheid na het acryl polijsten, want ook als het oppervlak té glad is zal de lijm minder snel hechten.

Heeft u nog vragen over het bewerken van plexiglas of een andere kunststof? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij helpen u graag verder.

>