**  Winterse temperaturen! Bestel nu een kunststof voorzetraam op maat **

Plexiglas

Plexiglas is 25x sterker dan glas van gelijke dikte. Daarom is het de perfecte vervanger van glas. Bij Plexiglas.nl koopt u plexiglas op maat! Ook extra bewerkingen kunnen worden gedaan. Denk aan plexiglas boren, plexiglas frezen, plexiglas polijsten en plexiglas laseren. U kunt kiezen uit diverse plexiglas kleuren, tinten en structuren.

 • Kies uit diverse soorten, tinten en diktes
 • Gratis op maat gezaagd
 • Lichter én goedkoper dan glas
 • 25x sterker dan glas

Plexiglas (PMMA of Acrylaat), wat is dat?

Plexiglas is een van de meest veelzijdige kunststoffen. Dit materiaal doet al zo’n 100 jaar mee in de wereld der kunststoffen. De populaire kunststof plexiglas is te gebruiken voor allerlei doeleinden. Denk aan een plexiglas aquarium, een plexiglas dakkoepel, een plexiglas fotolijst en een plexiglas stofkap. Dit is nog maar een handgreep van de projecten waarvoor we ons plexiglas verkopen. Het is niet vreemd dat plexiglas voor zoveel uiteenlopende doeleinden wordt gebruikt. Er is namelijk veel mogelijk als het gaat om de bewerking van plexiglas. De kunststof is in allerlei vormen, kleuren en diktes te produceren. Neem eens een kijkje op onze inspiratiepagina en ontdek de mogelijkheden van plexiglas.

Plexiglas (Perspex) eigenschappen

Plexiglas is gewild, en dat begrijpen wij! Deze stevige kunststof heeft een aantal zeer mooie eigenschappen. Plexiglas, ofwel Acrylglas of Acrylaat wordt vaak gebruikt ter vervanging van glas, omdat het veiliger en gebruiksvriendelijker is. Enkele bekende eigenschappen van plexiglas:

 • Plexiglas is 25 keer sterker dan glas
 • Plexiglas is slagvast en weerbestendig
 • Plexiglas is super geschikt waar glasscherven onwenselijk zijn
 • Plexiglas is met allerlei structuren te produceren
 • Plexiglas is in allerlei kleuren en tinten te produceren
 • Plexiglas is goed te bewerken en verlijmen
 • Plexiglas is licht van gewicht

Plexiglas, Acrylaat of Acrylglas toepassingen

Plexiglas transparant (plexiglas XT of plexiglas GS) is geschikt voor situaties waarin een goede doorkijk en licht gewicht gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer het opgehangen moet worden, staand verlijmd moet worden of bij een constructie. De dragers hoeven bij plexiglas minder sterk te zijn dan bij glas. Tevens is plexiglas gemakkelijk te monteren. Wanneer veiligheid van belang is, is plexiglas de juiste keuze. Plexiglas kan bij grof geweld scheuren en er kan een ster in ontstaan. Maar kapot spatten in duizenden scherven, zoals bij een glasplaat, zal nooit gebeuren.

Nadelige eigenschappen plexiglas

Ondanks dat plexiglas sterker is dan glas, is het wat krasgevoeliger. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij de aankoop van uw plexiglas. De krassen zijn in de meeste gevallen weg te polijsten met onze Plexiglas Polijstset of een Plexiglas Polijstpasta. We hebben bovendien kraswerend plexiglas in ons assortiment. Dit is niet 100% krasvrij, maar door de kraswerende laag zal het materiaal langer kras-arm blijven.

Een ander nadeel is dat plexiglas licht brandbaar is. Plexiglas heeft brandklasse B2. Vanaf zo'n 150 graden Celsius kan het al verbuigen. Het gaat branden bij een temperatuur v.a. 450 graden Celsius, maar vormt dan geen schadelijke stof. Doordat plexiglas minder hittebestendig is, mag het niet gebruikt worden als afscherming bij hittebronnen. We raden daarom af om uw plexiglas achter het fornuis te monteren. 

Plexiglas ofwel: polymethylmetacrylaat (PMMA), geëxtrudeerd acrylaat of Perspex

Polymethylmetacrylaat (PMMA/Acrylaat) is de scheikundige naam van Plexiglas. Het is een transparante thermoplastische kunststof. Acrylaat is daarnaast bekend onder de merken Perspex, Altuglas, Oroglas, Acrylglas en Paraglas. Alle benamingen komen dus op hetzelfde neer.

Er zijn twee verschillende soorten plexiglas: Plexiglas XT platen (geëxtrudeerd plexiglas) en Plexiglas GS platen (gegoten plexiglas). Beide soorten zijn hoge kwaliteit plexiglas. Plexiglas XT of geëxtrudeerde platen zijn vergelijkbaar met plexiglas GS. Het enige verschil is dat gegoten plexiglas (Plexiglas GS) nóg beter te bewerken is dan de geëxtrudeerde variant. Wij hebben beide materialen in ons assortiment plexiglas.

Online plexiglas kopen

Bij Plexiglas.nl bestelt u zowel heldere als gekleurde plexiglas platen op maat. Ook verkopen wij plexiglas blokken, plexiglas platen in standaard maten en plexiglas buizen. Bij de plexiglas platen en plexiglas blokken op maat kunt u zelf de gewenste maten invoeren. Voor grote aantallen plexiglas schermen kunt u een offerte aanvragen. Afhankelijk van diverse factoren kunnen we eventueel staffelkorting bieden.

Plexiglas gratis op maat

Wij zagen uw plaat of blok plexiglas gratis op maat. Kies de soort die u wilt, bijvoorbeeld plexiglas Helder xt, en selecteer een dikte. Geef vervolgens via de calculator door welke maat u wilt. Vul daarna in of u de scherpe randen van uw plexiglas wilt laten verwijderen tegen bezeren, én of u de hoeken wilt laten afronden. Ook onze plexiglas buizen zijn op maat te bestellen, echter wel tegen een kleine meerprijs. Bekijk de plexiglas buizen voor meer informatie.

Plaat van plexiglas bewerken

Plexiglas is een materiaal dat zicht goed leent voor bewerkingen. Plexiglas.nl kan u ontzorgen door een aantal van deze plexiglas bewerkingen alvast uit te voeren. Wij kunnen bijvoorbeeld uw plexiglas frezen en uw plexiglas graveren. Ook kunnen we speciale vormen zagen, en gaten boren in het acrylaat. Hiervoor kunt u een offerte aanvragen.

Sommige klanten gaan zelf aan de slag met het bewerken van hun plexiglas. Op de pagina plexiglas bewerken leest u hier meer over. We willen u vragen om altijd veilig te werk te gaan. Als u twijfelt of een bewerking zal slagen kunt u het best een technicus in de arm nemen.

Heeft u nog vragen? Persoonlijke service is bij ons een vanzelfsprekendheid! U kunt bellen via 085-9020800, het contactformulier invullen of mailen naar klantenservice@plexiglas.nl

Wilt u liever antwoord krijgen op uw vragen zonder contact op te hoeven nemen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.