Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik plexiglas buigen?

Doordat plexiglas een thermoplastisch polymeer is, kan het bij hoge temperaturen weer zacht worden. Dit maakt het plexiglas buigzaam, zelfs nadat er al een plaat van gemaakt is. Wij raden het ten strengste af om plexiglas te buigen zónder het te verwarmen. Hierdoor kunnen er namelijk snel scheuren ontstaan of in het ernstigste geval kan de plexiglas plaat zelfs compleet breken.

Wilt u zelf met plexiglas klussen, dan heeft u twee mogelijkheden om plexiglas te buigen. Houd er bij het hanteren van het verwarmde plexiglas rekening mee dat het op grotere oppervlaktes soepel zal worden. Ideaal is om het plexiglas zoveel mogelijk te fixeren om zo ongewenst buigen te voorkomen.

Let op: verwijder vóór het verwarmen altijd eerst aan beide zijden de beschermfolie.

Plexiglas buigen in een heteluchtoven

Plexiglas kan in heteluchtovens worden verwarmd om het zacht te maken. Plaats de plexiglas plaat op een schone en vlakke bakplaat. Leg de plexiglas plaat in de oven en laat deze mee verwarmen totdat de oven 160°C heeft bereikt. U legt de plexiglas plaat dus al in de oven wanneer deze nog koud is. Op deze manier wordt het plexiglas geleidelijk aan verwarmd. Nadat de oven 160°C bereikt heeft, laat u de plexiglas plaat nog een moment doorverwarmen. Afhankelijk van de dikte van het plexiglas raden wij aan dit niet langer dan 5 minuten te doen. Hierna kunt u de plexiglas plaat voorzichtig buigen. Dit kunt u het best doen door een deel van het plexiglas te fixeren op een plat oppervlak en het deel dat u wil buigen langzaam te vormen met bijvoorbeeld een spiraalvorm. Wacht daarna tot de plexiglas plaat volledig is afgekoeld.

Plexiglas buigen met een föhn of verfbrander

Kleinere plexiglas platen kunnen ook met een föhn of verfbrander verwarmd worden. Hoewel de plexiglas plaat op deze manier wat gerichter verwarmd wordt, zal de rest van het plexiglas ook soepeler worden. Behoud genoeg afstand tussen het plexiglas en de föhn en zorg voor gelijkmatige verwarming van de buiglijn. Controleer de buigzaamheid van het plexiglas door rustig de plaat iets te buigen, forceer dit niet! Doet u dit wel, dan kunnen er scheuren in uw plexiglas ontstaat of kan de plaat zelfs breken. Zodra het plexiglas flexibel genoeg geworden is kunt u het in de gewenste vorm buigen. Wilt u zeker zijn van een recht resultaat? Buig dan het plexiglas langs een lat en fixeer het tegen de lat aan totdat het volledig is afgekoeld.

>