Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Verweerd plexiglas helder maken

09/09/2022

11:26

Plexiglas is een duurzaam en sterk materiaal. Toch kunt u nooit helemaal voorkomen dat door gebruik het materiaal op den duur verweerd oogt. Het gaat vaak om lichte krasjes die het plexiglas een doffe uitstraling geven. Maar gelukkig is er ook een oplossing om verweerd plexiglas weer helder te maken: polijstmiddel én een beetje geduld.

Oorzaak verweerd plexiglas

Plexiglas is een sterke kunststof, het is zelfs 25 keer sterker dan glas van gelijke dikte. Helder plexiglas wordt vaak gebruikt ter vervanging van glas. Het grootste verschil is dat kunststof wat krasgevoeliger is dan glas. Hoe voorzichtig u ook bent, na verloop van tijd zullen er toch krasjes ontstaan door verwering of poetsen. Deze geven het plexiglas een doffe, verweerde uitstraling en doorkijk. Afhankelijk van de toepassing kunnen ook andere invloeden een rol spelen. Denk aan kalkaanslag in de badkamer of groene aanslag bij buitengebruik. 

Een groot voordeel van plexiglas is dat het makkelijk te bewerken is. Dus ook krasjes kunt u eenvoudig weer wegwerken. Stap 1 is het gebruik van schoonmaakmiddel. Ga met een mild schoonmaakmiddel aan de slag om goed duidelijk te krijgen of het krasjes zijn, of dat uw plexiglas misschien gewoon vuil is. Als het daadwerkelijk om krasjes gaat, kunt u aan de slag met polijstmiddel.

Verweerd plexiglas weer helder maken door polijsten

Om het verweerde plexiglas weer helder te maken, kunt u dus gaan polijsten. Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap in huis heeft. Afhankelijk van of u handmatig of machinaal te werk gaat, heeft u het volgende nodig:

 • Schuurpapier (korrel 200, 400 en 800)
 • Waterbestendig schuurpapier (korrel 2000 en 2500)
 • Boormachine
 • Polijstschijf of lappenschijf
 • Polijstpasta grof
 • Polijstpasta fijn
 • Polijstdoek
 • Propaanbrander (in het geval van vlampolijsten)

Om verweerd plexiglas helder te maken, kunt u gebruik maken van onze polijstset of de Burnus polijstpasta.

Hoe gaat u te werk?

 • Begin met het schuurpapier. Start altijd met de grofste korrel en ga dan steeds fijner.
 • Spoel de kunststof restjes van het schuren weg met water en dep de plaat voorzichtig droog met een schone, gladde doek.
 • Breng nu een grove polijstpasta aan en maak ronde bewegingen.
 • Controleer tussendoor het resultaat en ga net zo lang door tot u tevreden bent over het resultaat. Stap dan over op de fijne polijstpasta.
 • Gaat u machinaal te werk? Gebruik in dit geval een lappenschijf of polijstschijf.
Plexiglas reinigen met mild schoonmaakmiddel

Voor meer gedetailleerde informatie over het polijsten van plexiglas leest u de FAQ ‘Hoe kan ik plexiglas polijsten?’.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Ga dus zorgvuldig om met uw plexiglas plaat. Maak de plaat bijvoorbeeld altijd schoon met een mild schoonmaakmiddel en microvezeldoek. Zorg er daarnaast voor dat uw kunststof platen zo min mogelijk onnodig belast wordt. Gebruik viltjes op een plexiglas tafelblad, maak een plexiglas douchewand na het douchen altijd goed droog met een schone doek óf kies voor kraswerend plexiglas als uw toepassing daarom vraagt.

Wilt u meer weten over verweerd plexiglas helder maken of andere bewerkingen? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij geven u graag een passend antwoord.

>