Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Plexiglas: de voordelen en nadelen

25/10/2019

09:37

Plexiglas is een veelgebruikt en populair materiaal. Het wint de laatste jaren steeds meer aan bekendheid. Deze moderne kunststof beschikt over allerlei goede eigenschappen. Hierdoor is plexiglas voor diverse uiteenlopende doeleinden inzetbaar. Bij Plexiglas.nl bestelt u uw plexiglas op maat. Wilt u weten of plexiglas het juiste materiaal is voor uw project? Lees verder en ontdek hier alle voor- en nadelen van plexiglas.

Wat is plexiglas eigenlijk precies?

Plexiglas is in dure woorden een ‘thermoplastische kunststof’. Deze kunststof, ook wel bekend als acrylaat of Perspex, wordt steeds bekender. In 1928 was de eerste productie van plexiglas in Moskou. Het materiaal gaat dus al even mee, maar is pas de laatste 10 á 20 jaar echt populair. In veel opzichten is plexiglas een perfecte vervanger van glas. Deze stevige kunststof is in verschillende kleuren en diktes te verkrijgen, waardoor het voor veel verschillende doeleinden inzetbaar is, zowel binnen- als buitenshuis. Het is verkrijgbaar in platen, maar ook in buizen. Plexiglas is veiliger, steviger en ontzettend duurzaam. Hieronder leest u meer over de belangrijkste positieve en minder positieve eigenschappen van plexiglas.

Voordelen van plexiglas (Perspex)

Plexiglas is sterker dan glas
Plexiglas is een kunststof, geen écht glas. Dit zorgt ervoor dat plexiglas zo’n 25 keer sterker is dan gewoon glas van gelijke dikte. Een populaire eigenschap van plexiglas is dat het materiaal een stuk flexibeler is dan gewoon glas. Plexiglas van 2 mm is bijvoorbeeld licht buigbaar. Daarnaast is het materiaal slagvast, wat ervoor zorgt dat de plastic glasplaat nagenoeg onbreekbaar is.

Naast plexiglas verkopen wij een nóg sterkere kunststof: polycarbonaat. Dit stevige materiaal is zelfs 250 keer sterker dan gewoon glas. Het is enorm slagvast materiaal wat vaak wordt gebruikt voor daken van overkappingen en polycarbonaat carports. Hoewel plexiglas ook prima buitenshuis gebruikt kan worden, raden we voor buiten vaak polycarbonaat aan. Polycarbonaat kan echt álle weersomstandigheden verdragen.

Plexiglas is licht in gewicht
Plexiglas is zo’n 50% lichter in gewicht t.o.v. gewoon glas. Om even een voorbeeld te geven: Een plexiglas plaat van 200×100 cm van 6 mm dik weegt 14,40 kilogram, terwijl een glasplaat in dezelfde dikte ruim 30 kilogram weegt! Een enorm verschil dus. Dit maakt plexiglas enorm geschikt voor toepassingen waar een grote gewichtsbesparing gewenst is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een groot aquarium of een voorzetraam tegen de kou in een monumentaal pand. Het lichte gewicht van het plexiglas maakt de montage een stuk gemakkelijker. Bovendien hoeft u minder stevig bevestigingsmateriaal te hebben om de plexiglas platen aan de muur te monteren. Ook wanneer u gaat verhuizen of verbouwen is het lichte gewicht van plexiglas een aangenaam voordeel.

Plexiglas is goed bewerkbaar
Een andere positieve eigenschap van plexiglas is dat het materiaal enorm goed te bewerken is, ook voor doe-het-zelvers, hobbyisten en creatievelingen die graag wat knutselen in huis. Omdat het kunststof betreft, en geen gewoon glas, zal het plexiglas niet versplinteren. Dit maakt het mogelijk om plexiglas in iedere gewenste vorm te zagen of frezen. Door middel van boren met een ijzerboortje kunt u gaten in de plexiglas platen maken, wat nodig kan zijn voor de bevestiging van het plaatmateriaal met schroeven. Andere courante verwerkingen als thermovormen, verlijmen of plooien zijn met plexiglas prima uit te voeren. In overleg met u kunnen wij een aantal van deze bewerkingen voor u uitvoeren. Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u een offerte bij ons aanvragen.

Meer weten over het zelf bewerken van plexiglas platen? Lees meer in ons artikel: Het bewerken van plexiglas.

Plexiglas is duurzaam
Anno 2021 staat milieu hoog in het vaandel. Duurzaamheid is bovendien interessant voor de portemonnee. Plexiglas is een mooi voorbeeld van een duurzaam materiaal. Het heeft een lange levensduur. Alle plexiglas platen van Plexiglas.nl zijn voorzien van een UV-beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat de kunststof niet verweert of vergeelt. Wanneer het materiaal goed wordt onderhouden kan het voor vele jaren meegaan in de oorspronkelijke kleurtint. Tevens is het materiaal enorm geschikt voor buitentoepassingen, omdat het bestand is tegen slechte weersomstandigheden. Ook heeft plexiglas dezelfde isolerende werking als gewoon glas, wat het energieverlies beperkt.

Plexiglas laat meer licht door
Een bijzondere eigenschap van helder plexiglas is dat deze een lichtdoorlaat van 92% heeft. Dit percentage is hoger dan de lichtdoorlaat van gewoon glas. Ook bij hogere diktes laat plexiglas veel meer licht door dan gewoon glas van gelijke dikte. Zo kunt u in uw woning, kantoor of winkel nog steeds genieten van voldoende daglicht. Voor plexiglas dat voor kunstwerken en andere creaties wordt gebruikt geldt dat het voorwerp nóg beter tot zijn recht komt dan achter gewoon glas. Ook ziet u tegenwoordig steeds meer achterzetramen van plexiglas om uw woning beter te isoleren en tegelijkertijd een glashelder zicht te behouden.

Plexiglas is veiliger dan glas
Het laatste, maar zeker niet meest onbelangrijke voordeel van plexiglas: plexiglas is een stuk veiliger dan gewoon glas. Plexiglas wordt beschouwd als 25 keer sterker dan gewoon glas. Daarnaast is het meer slagvast én flexibeler. Dit zorgt ervoor dat het plexiglas nagenoeg onbreekbaar is. Mocht uw plexiglas onverhoopt toch beschadigen, zal het materiaal nooit kapot spatten of splinteren. Over glasscherven hoeft u zich dus geen zorgen te maken. Dit is fijn tegen vandalisme. Maar ook in sportruimtes waar veel wordt bewogen, of woningen met kinderen en/of dieren is plexiglas een ideaal materiaal!

Naast regulier plexiglas, hebben wij ook goedkoop plexiglas in ons assortiment.

Nadelen van plexiglas

Plexiglas is krasgevoeliger
Doordat plexiglas zachter is dan gewoon glas, is het ook wat gevoeliger voor krassen. Daarom is het erg belangrijk om plexiglas op de juiste manier schoon te maken. Het is erg belangrijk dat u voor het plexiglas schoonmaken een zachte doek of spons gebruikt. Wij hebben in ons assortiment diverse plexiglas reinigingsmiddelen. Lees hier meer over in ons artikel: plexiglas schoonmaken. Als u plexiglas gaat gebruiken voor een toepassing waarbij krassen niet voorkomen kunnen worden is het verstandig om te kiezen voor ‘kraswerend plexiglas’. Door de kraswerende coating die dit plexiglas bevat blijft het veel langer mooi.

Plexiglas is niet hittebestendig
Plexiglas is niet hittebestendig. Dit maakt het materiaal niet geschikt voor bepaalde veiligheidstoepassingen, zoals voor ruiten in personenvervoer. Ook voor bij een fornuis willen we plexiglas afraden. Bent u op zoek naar een kunststof vervanger van glas die wél hittebestendig is? Dan kunt u het beste kiezen voor polycarbonaat.

>