Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Wat is plexiglas?

Plexiglas platen en buizen worden steeds populairder. Deze kunststof wordt veel gebruikt ter vervanging van glas, maar u ziet het ook in winkelinrichting of standbouw, en in producten zoals vogelhuisjes, fotolijstjes, aquaria of spiegels. Maar wat is plexiglas eigenlijk?

Chemische samenstelling plexiglas

De chemische benaming voor plexiglas is polymethylmethacrylaat (PMMA plaat), ofwel acrylaat. Voor velen zal het vooral bekend zijn onder de merknamen Plexiglas of Perspex. In de volksmond wordt plexiglas vaak een plastic plaat genoemd.

De grondstoffen van PMMA zijn zwavelzuur, waterstofcyanide, methanol en aceton – niet de meest vriendelijke stoffen dus. Toch is het eindproduct volkomen onschadelijk. Het productieproces – polymerisatie – van deze stoffen stamt uit de jaren ‘30 en zorgt voor een zeer veelzijdige kunststof. Plexiglas is brandbaar, maar vormt in dat geval geen schadelijke stoffen. PMMA verbrandt boven de 450 °C volledig tot onschadelijk koolstofdioxide en water.

Plexiglas is een zogenaamde thermoplast, wat betekent dat het bij verwarming zachter wordt. Doordat het materiaal zachter wordt, wordt het ook buigzaam. Deze buigbaarheid maakt de mogelijkheden van plexiglas eindeloos.

Gegoten en geëxtrudeerd plexiglas

U kunt plexiglas opsplitsen in gegoten plexiglas (GS) of geëxtrudeerd plexiglas (XT). Het verschil zit hem in het productieproces. Gegoten plexiglas wordt na het productieproces uitgegoten tot een vlakke plaat. Geëxtrudeerd plexiglas wordt na het uitgieten gewalst tot een dunnere en grotere plaat. Geëxtrudeerd plexiglas is wat goedkoper dan gegoten plexiglas. Daar kleeft ook een nadeel aan, namelijk dat de plaat meer spanningen bevat door het walsen, en dus sneller kan breken of scheuren.

Wij verkopen voornamelijk geëxtrudeerd plexiglas. Alleen onze heldere plexiglas platen vanaf 25 mm dikte zijn gegoten.

Waarom plexiglas?

Plexiglas is 25 keer sterker en 50% lichter van gewicht dan glas van dezelfde dikte. Daarnaast is deze kunststof veel goedkoper dan glas én makkelijk te bewerken en te verlijmen. Een ander voordeel van is dat plexiglas ook een stuk veiliger is dan gewoon glas. Plexiglas breekt niet zoals glas. Er kan eventueel een sterretje of scheur ontstaan in het materiaal, maar de plaat zal nooit uit elkaar spatten. Plexiglas is hierdoor kindvriendelijk en biedt een veiligheidsoplossing op plekken waar scherven niet wenselijk zijn.

Waarvoor wordt plexiglas gebruikt?

Plexiglas wordt voor zeer uiteenlopende producten gebruikt, zoals:

Er is nog veel meer mogelijk met plexiglas. Benieuwd naar andere toepassingen? Neemt u dan eens een kijkje bij onze voorbeelden.

Heeft u nog vragen? Wij denken graag met u mee. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 085-9020800, of een e-mail sturen naar klantenservice@plexiglas.nl.

>