Hulp nodig?

Medewerker van de klantenservice

Een kunststof plaat of toebehoren kopen maar toch nog wat vragen? Neem gerust contact op!

Onze klantenservice medewerkers nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Wat is plexiglas?

Plexiglas wordt steeds populairder. Deze kunststof wordt veel gebruikt ter vervanging van glas, maar u ziet het ook in winkelinrichting of standbouw, en in producten zoals vogelhuisjes, fotolijstjes, aquaria of spiegels. Maar wat is plexiglas eigenlijk?

Chemische samenstelling plexiglas

De chemische benaming voor plexiglas is polymethylmethacrylaat (PMMA plaat), ofwel acrylaat. Voor velen zal het vooral bekend zijn onder de merknamen Plexiglas of Perspex. In de volksmond wordt plexiglas vaak een plastic plaat genoemd.

De grondstoffen van PMMA zijn zwavelzuur, waterstofcyanide, methanol en aceton – niet de meest vriendelijke stoffen dus. Toch is het eindproduct volkomen onschadelijk. Het productieproces – polymerisatie – van deze stoffen stamt uit de jaren ‘30 en zorgt voor een zeer veelzijdige kunststof. Plexiglas is brandbaar, maar vormt in dat geval geen schadelijke stoffen. PMMA verbrandt boven de 450 °C volledig tot onschadelijk koolstofdioxide en water.

Plexiglas is een zogenaamde thermoplast, wat betekent dat het bij verwarming zachter wordt. Doordat het materiaal zachter wordt, wordt het ook buigzaam. Deze buigbaarheid maakt de mogelijkheden van plexiglas eindeloos.

Gegoten en geëxtrudeerd plexiglas

U kunt plexiglas opsplitsen in gegoten plexiglas (GS) of geëxtrudeerd plexiglas (XT). Het verschil zit hem in het productieproces. Gegoten plexiglas wordt na het productieproces uitgegoten tot een vlakke plaat. Geëxtrudeerd plexiglas wordt na het uitgieten gewalst tot een dunnere en grotere plaat. Geëxtrudeerd plexiglas is wat goedkoper dan gegoten plexiglas. Daar kleeft ook een nadeel aan, namelijk dat de plaat meer spanningen bevat door het walsen, en dus sneller kan breken of scheuren.

Wij verkopen voornamelijk geëxtrudeerd plexiglas. Alleen onze heldere plexiglas platen en heldere blokken vanaf 25 mm dikte zijn gegoten.

Waarom plexiglas?

Plexiglas is 25 keer sterker en 50% lichter van gewicht dan glas van dezelfde dikte. Daarnaast is deze kunststof veel goedkoper dan glas én makkelijk te bewerken en te verlijmen. Een ander voordeel van is dat plexiglas ook een stuk veiliger is dan gewoon glas. Plexiglas breekt niet zoals glas. Er kan eventueel een sterretje of scheur ontstaan in het materiaal, maar de plaat zal nooit uit elkaar spatten. Plexiglas is hierdoor kindvriendelijk en biedt een veiligheidsoplossing op plekken waar scherven niet wenselijk zijn.

Waarvoor wordt plexiglas gebruikt?

Plexiglas wordt vaak gebruikt voor plexiglas deurbeglazing of plexiglas kastbeglazing. Ook wordt het gebruikt voor het maken van plexiglas balies, kunststof overkappingen, plexiglas voorzetramen etc. Ook voor kleinere projecten zoals het maken van een plexiglas lichtbak, of in de interieur- en meubelbouw wordt plexiglas vaak gekozen. Daarnaast is plexiglas razend populair tegen de verspreiding van COVID-19. Plexiglas kuchschermen en plexiglas spatschermen worden gebruikt om de veiligheid te waarborgen en verspreiding te voorkomen.

Er is nog veel meer mogelijk met plexiglas. Benieuwd naar andere toepassingen? Neemt u dan eens een kijkje bij onze voorbeelden.

Heeft u nog vragen? Wij denken graag met u mee. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 085-9020800, of een e-mail sturen naar klantenservice@plexiglas.nl. Liever direct antwoord? Probeert u dan ook eens de chatfunctie op Plexiglas.nl.

>