Een stofkap is een ideale manier om een voorwerp op charmante wijze te presenteren én te beschermen tegen stof en vuil. Heeft u een kunstwerk of maquette die u mooi wilt tentoonstellen? Maak dan eenvoudig uw eigen plexiglas stofkap op maat!

Plexiglas stofkap

Let op: Deze tekst is geschreven ter inspiratie voor het maken van een stofkap. Wij verkopen geen kant-en-klare stofkappen. Wel verkopen wij de plexiglas platen op maat die hiervoor benodigd zijn.

Stofkap van plexiglas (Perspex)

Wij verkopen regelmatig plexiglas platen voor stofkappen. Soms voor musea of openbare organisaties, maar ook regelmatig voor particulieren die hobbymatig creatief zijn en graag een stofkap willen voor hun creatie.

Plexiglas is een kunststof die steeds bekender wordt. Voor veel mensen is het materiaal ook bekend als Perspex, of onder de scheikundige afgekorte naam: Acrylaat. In vergelijking met glas van gelijke dikte is plexiglas vele malen sterker, maar ook veel lichter in gewicht. Dit maakt het ophangen, monteren of verplaatsen van de stofkap veel gemakkelijker. Plexiglas kan tegen een stootje. Het plaatmateriaal zal nooit breken zoals glas. Het plexiglas is UV-bestendig. Door de speciale UV-bescherming kunnen het plexiglas én het tentoongestelde voorwerp niet vergelen. Kalk hecht minder goed aan plexiglas en het is gemakkelijk minder statisch te maken, bijvoorbeeld met onze Burnus Antistatische Kunststofreiniger. Dit scheelt veel tijd met schoonmaken. 

Zelf een plexiglas stofkap maken

In onderstaand stappenplan leggen wij u uit hoe u gemakkelijk uw eigen stofkap van plexiglas kunt maken.

Benodigdheden

Stap 1: Plexiglas op maat maken
U kunt natuurlijk zelf bepalen hoe groot de stofkap moet worden. Meet de hoogte, breedte en lengte nauwkeurig op. Zodra u alle informatie heeft verzameld, kunt u de platen bij ons op maat bestellen, zonder extra zaagkosten. Bij grotere aantallen kunt u het beste een offerte bij ons aanvragen, in plaats van de bestelling meteen via de website te plaatsen. In totaal heeft u 5 plexiglas platen nodig. Wij raden bij een stofkap aan om voor antireflex plexiglas te kiezen. Met dit plexiglas heeft u nooit last van de weerspiegeling van licht en bent u gegarandeerd van een glashelder beeld. 

In dit voorbeeld nemen wij een stofkap van 20 cm hoog, 30 cm breed en 60 cm lang.

Plexiglas plaat Afmeting
Voor- en achterkant 60x20 cm
Zijkanten 30x20 cm
Bovenkant 60x30 cm

Stap 2: Plexiglas bewerken en schoonmaken
Het is belangrijk dat alle zaagranden van het plexiglas vlak en recht zijn. We raden aan om alle randen met een schuurpapiertje na te lopen. Gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel van 200 of fijner.

Maak hierna de randen schoon met onze Burnus Antistatische Kunststofreiniger en een microvezeldoek. Dit voorkomt elektrische lading en de aantrekking van stof, hierdoor hoeft u het dus minder vaak af te stoffen. Laat de Burnus Antistatische Kunststofreiniger goed opdrogen.

Stap 3: Plexiglas verlijmen
Als de plexiglas platen droog zijn, kunt u deze verlijmen. Let er goed op dat de delen gefixeerd blijven tijdens het lijmen en vooral ook tijdens het drogen.

Wist u dat de acrifix 192 geen eigen kleefkracht heeft? Acrifix maakt de contactoppervlakte week zodat deze met elkaar versmelten.

De Acrifix 192: 1-componentenlijm heeft een hele spitse opening. Dit zorgt ervoor dat u de lijm zeer nauwkeurig kunt aanbrengen. Het is het handigste om eerst de voorkant aan een zijkant te verlijmen, en vervolgens de achterkant aan een zijkant te verlijmen. Daarna kunt u deze 2 delen met elkaar verlijmen. Tot slot plaatst u de bovenkant.

De standaard droogtijd bij een goed uitgevoerde lijmverbinding is ongeveer 3 à 4 uur. Na deze tijd heeft de verbinding zijn volledige sterkte.

Plexiglas stofkap

Uw zelfgemaakte stofkap van plexiglas is klaar! Tijd om uw beoogde creatie, kunstwerk of ander object dat u wilt beschermen of tentoonstellen er onder te plaatsen. Wij wensen u veel plezier met het eindresultaat. 

Inmeten en monteren plexiglas stofkap

Wij bieden de mogelijkheid om in te meten en te monteren. Bent u hierin geïnsteresseerd? Dien dan een aanvraag voor inmeten en/of monteren bij ons in.