Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Kunststof frezen

14/09/2022

11:06

Kunststof zelf bewerken kan een behoorlijke uitdaging zijn – zeker als u geen ervaren klusser bent. Maar niet getreurd, bij Plexiglas.nl kunt u dit uit handen geven. Zo frezen wij met onze CNC-machine iedere gewenste vorm met nauwkeurige precisie uit uw kunststof plaat. Hoe? Dat leest u hier!

Wat is kunststof frezen?

Een frees is, net als een boor, een draaiend snijgereedschap. Hiermee verwijdert u materiaal uit een houten, metalen of kunststof object. Met een frees snijdt u horizontaal door het materiaal heen. Zo kunt u de meest bijzondere vormen uit een stuk materiaal halen.

Kunststof & onze CNC-freesmachine

U kunt zelf aan de slag met een freesmachine, maar in het geval van kunststof is het raadzaam om dit door een professional te laten uitvoeren. Wij maken gebruik van een zogenaamde CNC-machine (Computer Numerical Control). De freesmachine wordt in dit geval aangestuurd door een computer. Vooral in het geval van complexe vormen biedt frezen met een CNC-machine uitkomst.

Dat betekent dat u iedere gewenste vorm door ons uit een kunststof plaat kunt laten halen. Het belangrijkste is dat u een duidelijke tekening aanlevert waarmee onze CNC-expert aan de slag kan.

Maatwerktekening aanleveren

Een CNC-machine maakt gebruikt van DXF-bestanden. Dit staat voor ‘Drawing eXchange Format’ en is niet verbonden aan specifieke software. DXF is een praktische manier om een tekenbestand beschikbaar te stellen aan anderen en bevat zowel tekst als grafische elementen. Bent u handig met tekenprogramma’s? Dan is het ideaal als u zelf een DXF-bestand aanlevert.

Wij weten ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Daarom is een eenvoudige tekening met de hand ook voldoende. Onze professional zet deze schets dan om in een DXF-bestand. Het belangrijkste is dat het voor ons duidelijk is wat u wilt en dat alle afmetingen vermeld staan in de tekening. Maak een foto van uw schets en mail deze naar klantenservice@plexiglas.nl.

Precisie en nauwkeurigheid 

Het frezen van kunststof met een CNC-machine vraagt om specialistische kennis en vakmanschap. Iedere kunststof heeft unieke kenmerken en bewerkingsmogelijkheden. Plexiglas.nl heeft deze kennis in huis en zal u eventueel adviseren in uw project.

Kenmerkend aan een gefreesde kunststof plaat is de witte waas die achterblijft. Ook kan er eventueel freesslag ontstaan. Wij maken de randen braamvrij, zodat alle scherpe randjes verdwenen zijn.

Welke kunststoffen kunnen wij frezen?

Bij Plexiglas.nl kunt u de volgende kunststof platen laten frezen:

Butler finish nummerplaatje

Wanneer kiest u voor kunststof frezen in plaats van zagen?

Een plastic plaat op maat maken kunt u doen door middel van zagen of frezen. Zagen is vooral een snelle en praktische oplossing als het gaat om rechttoe rechtaan maatwerk. Heeft u echter hele kleine en gedetailleerde vormen of juist ronde of grillige vormen, dan biedt frezen de oplossing. Met de nauwkeurigheid en precisie van onze CNC-machine weet u zeker dat u exact de maten en vormen krijgen die u wenst.

Wat kan een freesmachine nog meer?

Wij kunnen op onze CNC naast het uitfrezen van vormen nog meer bewerkingen uitvoeren, zoals het boren van gaten. Dit werkt met een frees net iets anders dan bij een boormachine, maar het resultaat is hetzelfde. Het boorgat dat wij kunnen frezen moet een minimale diameter van 3,1 mm hebben.

Op de CNC kunnen wij ook graveerwerk voor u uitvoeren. Zo kunt u letters, logo’s, patronen of andere creatieve uitspattingen in de kunststof plaat verwerken. In beide gevallen is het belangrijk dat u een duidelijke maatwerktekening aanlevert. Onze CNC-expert kan vervolgens inschatten of het mogelijk is en eventueel advies geven. Voor extra bewerkingen wordt altijd een meerprijs gerekend – vraag dus van tevoren een offerte aan.

Alucobond® frezen

Alucobond® frezen biedt nog een extra mogelijkheid, namelijk het buigen van de platen. Alucobond® is een stijf materiaal en daardoor niet makkelijk te buigen, behalve als er in de achterkant van de plaat wordt gefreesd. Een Alucobond® plaat wordt vooral gebruikt als gevelplaat. Als u het materiaal als het ware om de gevel heen buigt, krijgt u een bijzonder strak eindresultaat. Het infrezen van de achterzijde van een Alucobond® plaat biedt trouwens ook een scala aan creatieve mogelijkheden. Hieronder ziet u hoe een gefreesde plaat gebogen kan worden:

Kunststof frezen bij Plexiglas.nl

Heeft u een plaat op het oog en wilt u deze laten frezen? Geen probleem! In het geval van een rechthoekige vorm, kunt u eenvoudig de maten rechtsboven bij het desbetreffende product invoeren. Is het een afwijkende vorm? Of wilt u ook gaten laten boren of graveerwerk laten uitvoeren? Dan kunt u het beste contact opnemen met onze klantenservice. Zo wordt in overleg met een CNC-expert het project bekeken en een passende offerte opgemaakt. Vergeet niet om een duidelijke maatwerktekening aan te leveren.

Ook bij vragen over de verschillende materialen of voor persoonlijk advies kunt u terecht bij onze klantenservice. Zij staan van maandag t/m vrijdag van 09.00u t/m 17.00u voor u klaar.

>