Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Kan ik gaten boren in polycarbonaat?

Bent u van plan om zelf gaten te boren in uw polycarbonaat plaat? Geen probleem! Met onze tips en tricks komt u niet voor verrassingen te staan.

Deze informatie gaat over massieve polycarbonaat platen. Misschien zocht u naar polycarbonaat kanaalplaten. Kijk dan bij de veelgestelde vragen over kanaalplaten.  

Een polycarbonaat luifel of overkapping

Indien u bijvoorbeeld een luifel of overkapping wilt maken van polycarbonaat, moet u deze bevestigen en zal er dus geboord moeten worden. Met het juiste gereedschap is dat zo gedaan.

Geeft u het boren liever uit handen? Dat kan ook! Aan de hand van een technische tekening of een simpele schets boren onze experts in een handomdraai de gewenste gaten in uw polycarbonaat plaat. Vraag hiervoor een offerte aan via klantenservice@plexiglas.nl.

Benodigdheden voor gaten boren in polycarbonaat

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk dat u het volgende in huis heeft:

  • IJzerboortje of HSS-boortje in oplopende diktes (bij voorkeur niet nieuw)
  • Boormachine met instelbaar toerental
  • Lijmklemmen
  • Schilderstape
  • Werkblad of houten latten ter ondersteuning
  • Houten onderlegplaat (waar de boor in kan uitlopen)

Aan de slag met gaten boren in polycarbonaat

Zorg altijd voor goede ondersteuning indien u in polycarbonaat gaat boren. Leg de plaat dus op een stevige vlakke ondergrond – bij voorkeur van hout waar de boor in kan uitlopen. Zet de plaat vast aan het werkblad met lijmklemmen, zo krijgt het geen kans om te verschuiven tijdens het boren.

Moet u dicht langs de rand boren? Zorg dan dat de afstand tussen de rand van de plaat en het boorgat minimaal 2 keer de plaatdikte is. Dus indien u wilt boren in een plaat van 5 mm, moet de afstand tussen het boorgat en de rand van de plaat minimaal 10 mm zijn.

Aftekenen van boorgaten op polycarbonaat

Zodra de plaat goed ligt en geen kant meer op kan, kunt u de gaten aftekenen. Teken ze niet rechtstreeks op het polycarbonaat en ook niet op het beschermfolie, want dit kan krassen veroorzaken. Plak een stukje schilderstape op de plek waar u wilt tekenen en teken daar vervolgens het boorgat op. Zo voorkomt u meteen dat de boor gaat wegglijden tijdens het boren.

Tijd om te boren

Het is zover, tijd om te boren! Gebruik uw ijzerboor of HSS boortje en plaats deze loodrecht op de polycarbonaat plaat. Laat de boor meteen op middelhoge snelheid draaien, oefen niet te veel druk uit en laat vooral de boor het werk doen.

Gaten boren in polycarbonaat met een nieuw boortje

Indien u in polycarbonaat gaat boren, gebruik dan liever geen nieuw boortje. De snijhoek kan er namelijk voor zorgen dat de boor in de plaat gaat happen. Het is wel van belang dat de boor scherp is.

Heeft u alleen een nieuw boortje? Ook geen probleem. Boor dan eerst even een paar gaten in een houten plaat. Zo haalt u de scherpe randjes er vanaf!

Wilt u meer weten over de bewerkingsmogelijkheden van polycarbonaat? Lees dan Hoe kan ik polycarbonaat bewerken? of neem contact met ons op. Wij denken graag met u mee en geven persoonlijk advies.

>