Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik polycarbonaat bewerken?

Heeft u een polycarbonaat plaat op het oog en bent u van plan deze zelf te bewerken? Dat kan! Polycarbonaat is zacht, taai en slagvast; uitstekende ingrediënten voor een eersteklas doe-het-zelf product.

Goed om te weten: deze informatie gaat over massieve polycarbonaat platen. Veel klanten die zoeken naar polycarbonaat bedoelen eigenlijk onze tunnelplaten, speciaal voor het maken van overkappingen. In dit geval kunt u kijken bij onze informatie over de polycarbonaat kanaalplaten

Polycarbonaat bewerken is heel eenvoudig

Polycarbonaat is een ideaal product om zelf te bewerken. Zowel voor ervaren klussers als voor beginners. Het is niet alleen zeer licht, maar ook nagenoeg onbreekbaar. U kunt polycarbonaat bewerken door middel van zagen, frezen, boren, buigen, polijsten, schuren en lijmen. En omdat het materiaal zo taai en slagvast is, kunt u het zelfs koud stansen en zetten. Breken en snijden kan ook, maar is niet aan te raden. Kies in dat geval liever voor zagen.

Het feit dat polycarbonaat een zacht materiaal is, is ook een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het krasgevoelig is. Het is dus erg belangrijk om tijdens het polycarbonaat bewerken de plaat altijd goed te beschermen. Laat de beschermfolie zo lang mogelijk zitten en gebruik doeken om beschadiging zoveel mogelijk tegen te gaan.

Polycarbonaat bewerken: zagen

U kunt polycarbonaat heel goed zelf zagen, dat geldt ook voor de minder ervaren klussers. Dit kunt u het beste doen met een cirkelzaag met een fijngetand zaagblad of eventueel een decoupeerzaag. Voor polycarbonaat bewerken geldt dat de voorbereiding het halve werk is. Bij het zagen van polycarbonaat is het met name belangrijk dat u de plaat goed vast zet en het toerental goed in de gaten houdt.

Wist u dat wij polycarbonaat gratis op maat zagen? Voor meer informatie over polycarbonaat zagen, kunt u het beste contact opnemen met onze klantenservice.

Polycarbonaat frezen

Ook frezen behoort tot de bewerkingsopties van polycarbonaat. Doe-het-zelvers kunnen gebruik maken van universeel-, tafel-, boven- en kopieerfreesmachines. Wij maken gebruik van een professionele computergestuurde CNC-machine.

Controleer voordat u aan de slag gaat of uw gereedschap scherp genoeg is en zorg voor een goede spaanafvoer. Plaats dan de freesmachine en gebruik voor maximale controle een standaard en aanslag.

Wilt u uw polycarbonaat plaat laten frezen en meer weten over de mogelijkheden van onze CNC-machine? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen u daar alles over vertellen.

Polycarbonaat buigen

U kunt polycarbonaat zowel warm als koud buigen. Hoe gemakkelijk u polycarbonaat koud kunt buigen hangt af van de dikte en afmeting van de plaat. Vanzelfsprekend geldt hier: hoe dunner de plaat, hoe makkelijker u het koud kunt buigen. Het is wel van belang dat u de plaat na het koud buigen in een vorm, kozijn of constructie klemt, om te voorkomen dat de plaat weer terugveert in zijn oorspronkelijk vorm.

Warm buigen is vooral interessant voor ervaren klussers of p

rofessionals en wordt vaak gedaan met behulp van thermische buigbanken, warmtespiralen en luchtcirculatieovens. Het materiaal wordt warm en kan vervolgens in iedere gewenste vorm worden gebogen. Eenmaal afgekoeld blijft het materiaal deze vorm behouden. U kunt eventueel ook met een bakoven of verfbrander aan de slag gaan.

Voor meer gedetailleerde informatie over polycarbonaat buigen, leest u Hoe kan ik polycarbonaat buigen? of neemt u contact op met onze klantenservice.

Polycarbonaat bewerken: boren

Ook boren is geen enkel probleem met polycarbonaat. Het materiaal is bijzonder taai en zal niet uitscheuren tijdens het bewerken. Voor het beste resultaat kiest u voor een kolomboor met ijzerboortje. Maar u kunt ook met een handboormachine (met ijzerboortje) aan de slag.

Het is verstandig om de polycarbonaat plaat goed vast te zetten, eventueel met lijmtangen. Zo wordt voorkomen dat het materiaal tijdens het boren omhoog wordt getrokken. Ga rustig te werk, zonder al te veel druk en laat de boor het werk doen.

Voor meer informatie over polycarbonaat boren, leest u ‘Kan ik gaten boren in polycarbonaat?’ of neemt u contact op met onze klantenservice.

Polycarbonaat schuren

Is er een zichtbare zaagsnede of een andere oneffenheid ontstaan in uw polycarbonaat plaat? Dan kunt u het materiaal ook schuren. Het juiste gereedschap en de juiste korrel schuurpapier zijn de sleutel tot een glad eindresultaat!

Welke korrel schuurpapier u nodig heeft, hangt af van het gewenste eindresultaat. U kunt handmatig aan de slag gaan met een schuurblokje of het groter aanpakken met diverse soorten schuurmachines: multi-schuurmachine, deltaschuurmachine of een lichtere bandschuurmachine.

Voor een nóg verfijnder resultaat, kunt u na het schuren doorgaan met polijsten. Voor meer informatie over het wegwerken van krasjes, leest u Hoe kan ik krasjes op polycarbonaat wegwerken?’.

Polycarbonaat polijsten

Ook polijsten behoort tot de bewerkingsmogelijkheden van polycarbonaat. Professionals doen dit met een diamant-polijstmachine of vlam-polijstmachine. Maar u kunt thuis ook aan de slag met een lappenschijf, boormachine en polijstpasta. Eerst schuurt u het oppervlak tot korrel 800 om het vervolgens af te werken met de lappenschijf in een boormachine voor een perfect glanzend resultaat.

Wilt u meer weten over het polijsten van polycarbonaat? Lees dan ‘Hoe kan ik polycarbonaat polijsten?’ of neem contact op met onze klantenservice.

Polycarbonaat bewerken: snijden

Zoals gezegd is het snijden van polycarbonaat niet de beste optie. Dit is sowieso alleen haalbaar bij zeer dunne platen en geeft niet het meest nauwkeurige resultaat. Handmatig met een mes kunt u platen tot 1 mm dik snijden. U kunt ook een knip- of slagschaar gebruiken. De maximale dikte is afhankelijk van de kwaliteit van het gereedschap.

Voor meer details over het snijden van polycarbonaat, kunt u Hoe kan ik polycarbonaat snijden? lezen. Wij raden u aan om polycarbonaat op maat te zagen. Dit kunt u zelf doen, maar wij zagen de platen bij bestelling ook gratis voor u op maat.

Polycarbonaat breken

U kunt polycarbonaat breken, maar erg makkelijk is het niet en het resultaat is ook niet erg goed. Ook hier geldt het advies om te zagen.

Wilt u de plaat tóch breken? Kerf dan met een mes of ander scherp voorwerp een lijn in de plaat tot ongeveer de helft van de plaatdikte. Vervolgens kunt u de plaat op deze lijn knikken en breken. Vanwege de taaiheid van het materiaal, zult u het knikken een aantal keer moet herhalen, voordat de plaat daadwerkelijk breekt. Vanzelfsprekend gaat dit bij een dunnere plaat sneller. Zorg ervoor dat de plaat tijdens het breken ondersteund wordt. Zo heeft u de meeste kans op een relatief recht eindresultaat.

Polycarbonaat lijmen

U kunt polycarbonaat heel goed lijmen. Het werkt hetzelfde als met plexiglas en u gebruikt ook dezelfde lijm: acrylaatlijm. Deze lijm maakt het contactoppervlak week en smelt het vervolgens samen. Voordat u begint met lijmen, moet u de contactoppervlakken goed schuren en schoonmaken. Dan brengt u de lijm aan en fixeert het geheel voor minimaal 15 minuten. Na 24 tot 48 uur is de lijmverbinding op volledige sterkte.

Wilt u meer weten over polycarbonaat lijmen? Lees dan ‘Hoe kan ik polycarbonaat lijmen?’ of neem contact op met onze klantenservice.

Polycarbonaat bewerken: stansen

Polycarbonaat is zelfs zó taai dat u er tot een maximale dikte van 3 mm zonder problemen vormen uit kunt stansen. Dit gebeurt met behulp van een stansmachine en wordt door professionals uitgevoerd. Met veel druk wordt de betreffende vorm uit het polycarbonaat geslagen. Met behulp van een stansmachine kunt u enorme hoeveelheden van exact dezelfde vorm produceren.

Wilt u meer weten over polycarbonaat bewerken en wat onze bewerkingsmogelijkheden zijn? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij geven u graag persoonlijk advies.

>