Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik polycarbonaat buigen?

In sommige gevallen is het nodig om een polycarbonaat plaat te buigen. Denk bijvoorbeeld aan een bootraam dat in een ronding gezet moet worden of een ronde tuinkas. Polycarbonaat kunt u zowel koud als warm buigen.

Goed om te weten: deze informatie gaat over massieve polycarbonaat platen. Veel klanten die zoeken naar polycarbonaat bedoelen eigenlijk onze tunnelplaten, speciaal voor het maken van overkappingen. In dit geval kunt u kijken bij onze informatie over de polycarbonaat kanaalplaten. 

De basis van polycarbonaat buigen

Polycarbonaat is, net als plexiglas, een thermoplast: dat betekent dat het materiaal bij verwarming zachter wordt. Dit wordt warm buigen genoemd en kan op verschillende manieren: met een professioneel buigapparaat, een gloeidraad of warmtespiraal, een verfbrander of een heteluchtoven.

Koud polycarbonaat buigen kan ook en is zelfs eenvoudiger en populairder dan warm buigen. Dit komt omdat polycarbonaat zó sterk is dat het bij koud buigen nauwelijks breekt. Uiteraard zijn dikte en afmeting hierin de bepalende factoren – een grote, dunne plaat kunt u natuurlijk makkelijker buigen dan een dikke, kleine plaat.

Koud buigen

Het koud buigen van polycarbonaat is vooral handig indien u bijvoorbeeld een bootraam wilt maken. U kunt polycarbonaat koud in een ronding zetten en de sponning zal de ruit vervolgens in model houden.

Koud polycarbonaat buigen gebeurt meestal op een zetbank – hierin kunt u de plaat in een bepaalde hoek buigen. Het is belangrijk dat u het materiaal goed inklemt in een vorm, kozijn of andere constructie, zodat het polycarbonaat niet terug kan veren in de oorspronkelijk vorm.

Warm buigen door een professional

Tenzij u een ervaren klusser bent met de juiste kennis, kunt u het warm buigen van grote polycarbonaat platen beter aan een professional overlaten. Zij kunnen met gemak polycarbonaat buigen met behulp van thermische buigbanken, warmtespiralen of luchtcirculatieovens. Met behulp van een mal buigt een specialist het polycarbonaat in de juiste vorm waardoor het, eenmaal afgekoeld, zonder ondersteuning in deze nieuwe vorm blijft staan. Het is altijd van belang dat polycarbonaat eerst wordt gedroogd. Het kan namelijk vocht hebben opgenomen. Voor het drogen kiest u een lagere temperatuur dan bij het warm buigen zelf.

Zelf polycarbonaat warm buigen

Wilt u een kleine polycarbonaat plaat warm buigen? Dan kunt u dat eventueel ook zelf doen met behulp van een bakoven of een verfbrander. Leg van tevoren houten latjes langs de vouwlijn om zo uw polycarbonaat heel gericht te kunnen verwarmen. Zo ontstaat er een strakke vouwlijn.

Met de volgende tips kunt u zelf aan de slag met polycarbonaat en een verfbrander:

  • Verwijder eerst het beschermfolie van beide zijden van de plaat.
  • Houd de opening van de verfbrander op minimaal 5 cm afstand van het polycarbonaat.
  • Beweeg de brander langzaam over de vouwlijn en zorg ervoor dat deze gelijkmatig verwarmd wordt.
  • Controleer af en toe of de plaat al gebogen kan worden door voorzichtig aan het uiteinde van de plaat te trekken.
  • Zodra de plaat warm genoeg is, legt u de houten lat langs de vouwlijn voor een strak resultaat.

Met de volgende tips kunt u zelf aan de slag met polycarbonaat en een heteluchtoven:

  • Leg het polycarbonaat nooit op het rooster van de oven, maar op een vlakke, hittebestendige plaat.
  • Leg de plaat al tijdens het voorverwarmen in de oven, zodat deze geleidelijk opwarmt.
  • Zodra de oven op volle warmte is (180°C tot 210°C), laat u de plaat 4 tot 5 minuten liggen – dit is afhankelijk van de plaatdikte.
  • Buig het polycarbonaat nu met de hand in de gewenste vorm en wacht tot de plaat is afgekoeld – nu is de vorm gefixeerd.

Heeft u nog vragen over het buigen van polycarbonaat of een andere bewerkingsmogelijkheid? Bel of chat dan gerust met onze klantenservice, zij helpen u graag verder.

>