Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik polycarbonaat polijsten?

Polycarbonaat is een zacht materiaal en dat betekent ook krasgevoelig. Zitten er krassen op uw polycarbonaat plaat en wilt u deze verwijderen? Dan kunt u uw polycarbonaat polijsten. Zo wordt de plaat weer zo goed als nieuw!

Goed om te weten: deze informatie gaat over massieve polycarbonaat platen. Veel klanten die zoeken naar polycarbonaat bedoelen eigenlijk onze tunnelplaten, speciaal voor het maken van overkappingen. In dit geval kunt u kijken bij onze informatie over de polycarbonaat kanaalplaten. 

Technieken van polycarbonaat polijsten

Er zijn twee polijsttechnieken die geschikt zijn om polycarbonaat te polijsten. Voor lichte krassen is de meest gebruikte techniek het polijsten met een lap (lappenschijf) en polijstmiddel. Zo kunt u krassen in het oppervlak weg polijsten. Daarnaast is er nog vlampolijsten, een techniek die voornamelijk wordt gebruikt om krassen in de randen van het plaatmateriaal weg te werken. Door vlampolijsten maakt u de randen weer glashelder.

Wat heeft u nodig?

Om polycarbonaat te kunnen polijsten heeft u, afhankelijk van de techniek, het volgende nodig:

  • Schuurpapier met verschillende korrelgrootte (180, 240, 320, 400, 800)
  • Waterbestendig schuurpapier (korrel 2000 of 2500)
  • Schuurblokje
  • Zachte polijstschijf voor boormachine of polijstmachine
  • Boormachine of polijstmachine met een verstelbaar toerental
  • Fijne polijstpasta geschikt voor kunststof
  • Grove polijstpasta geschikt voor kunststof
  • Instelbare propaanbrander
  • Veiligheidsbril
  • Microvezeldoek

Polycarbonaat polijsten: lichte krassen

Gaat het om lichte krasjes in uw polycarbonaat die u snel weg wilt werken? Ga dan bij voorkeur handmatig te werk. Maak de plaat goed schoon met een vochtige doek. Zodra de plaat schoon en droog is, pakt u er een schone droge microvezeldoek bij. Breng een kleine hoeveelheid polijstpasta aan op de doek en wrijf deze over de kras en de ruimte eromheen. U maakt cirkelvormige bewegingen van ca. 10 cm en voert de druk geleidelijk op. Bekijk regelmatig het resultaat en beoordeel of de kras al voldoende is verdwenen. Zodra de kras weg is, poetst u de rest van het polijstmiddel uit met de microvezeldoek.

Voor lichte krassen kunt u ook gebruiken maken van onze polijstset. De set bevat het polijstmiddel Metapol G505 (600 ml), een microvezeldoek en een Azella spons. De set is zowel geschikt voor polycarbonaat als plexiglas.

Diepe krassen verwijderen

Zitten er echt flinke diepe krassen in uw  plaat? Dan kunt u het beste machinaal polycarbonaat polijsten. Schuur de krassen eerst voor met normaal schuurpapier of een grove polijstpasta. Gebruik nooit een korrel grover dan 200! U begint met schuren; eerst korrel 240, dan 320, 400 en 800. Dit doet u licht en zonder al te veel druk uit te oefenen. Als laatste gebruikt u nog het waterbestendige schuurpapier.

Nu begint het machinaal polycarbonaat polijsten. Indien u diepe krassen wilt wegwerken, kunt u het beste het hele oppervlak polijsten. Dit kunt u doen met een polijstschijf in de boormachine of polijstmachine. Gebruik wel altijd een zachte polijstschijf en begin met een laag toerental. U brengt de fijne polijstpasta aan op de plaat en polijst vervolgens het hele oppervlak. Oefen niet te veel druk uit en laat de machine het werk doen. Als het hele oppervlak van de polycarbonaat plaat is gepolijst, gaat u nog een laatste keer op middelhoge snelheid en met minimale druk met de polijstmachine over het oppervlak.

Polycarbonaat polijsten: randen helder maken

Bent u al met uw polycarbonaat plaat aan de slag gegaan en zijn er zichtbare sporen aan de randen vanwege het zaag- of freeswerk? Dan kunt u door middel van vlampolijsten de randen weer helder maken. Ook hier doet u het voorwerk met schuurpapier, zo haalt u de diepste sporen al zoveel mogelijk weg. Zaagslag schuurt u weg door te beginnen met korrel 180 en dan 240 en 320. Freessporen schuurt u weg met korrel 400 gevolgd door 800. Schuur rustig en gebruik een schuurblokje. Zo houdt u de randen zo vlak mogelijk.

Dan is het tijd voor het vlampolijsten, gebruik hiervoor een propaanbrander. Plaats de polycarbonaat plaat staand in een houder of bankschroef, maar gebruik wel beschermende doeken om te voorkomen dat het oppervlak opnieuw beschadigt. Steek dan de brander aan en zorg voor een stabiele, puntige vlam. Beweeg de vlam rustig over het oppervlak en controleer het resultaat. Het oppervlak wordt vloeibaar en stolt vervolgens tot een gladde, glasheldere rand.

Heeft u nog vragen over het polijsten of over polycarbonaat zelf? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij geven u graag persoonlijk advies.

>