Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

HPL schilderen

16/03/2023

11:28

Is uw HPL plaat verkleurd of bent u toe aan verandering en wilt u een hele andere kleur? Dan kunt u HPL verven. Hoe? Dat leggen we in deze blog uit!

HPL plaat schilderen

Wilt u bijvoorbeeld Trespa® boeidelen of HPL deuren schilderen? Dan wilt u natuurlijk een superstrak eindresulaat. Om dat te bereiken, heeft u de juiste benodigheden en een beetje geduld nodig.

HPL bestaat uit houtvezels met een kunststof toplaag. Soms wordt gedacht dat je niet goed kunt schilderen op kunststof. Dit is echter niet waar. Wel vraagt de kunststof toplaag om een speciale voorbehandeling.

Wat heeft u nodig voor HPL verven?

Benodigdheden voor HPL plaat schilderen:

  • Schuurpapier (korrel 220 of 240)
  • Schuurwol
  • Zachte, niet pluizende doek
  • Multi-primer
  • Lakverf op basis van acrylaat of alkyd
  • Verfroller (dubbel afgerond)

1. Voorbewerken

Voordat u aan de slag gaat met HPL schilderen, zult u de toplaag moeten schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier korrel 220/240. Indien de toplaag vrij ruw is, door bijvoorbeeld de originele structuur of krassen, zult u nóg beter moeten schuren om ook dieper groeven weg te kunnen werken. Voor optimale hechting dient het oppervlak glad te zijn. Klaar? Werk het geheel dan af door nogmaals te schuren met schuurwol.

2. Stofvrij maken

Na het schuren maakt u het oppervlak stofvrij. Dit kunt u doen met een zachte doek of borstel. Vervolgens maakt u de toplaag schoon en met een ontvetter (verfreiniger of ammoniak) en een pluisvrije doek.

3. Primeren

Voor het beste verfresultaat gebruikt u altijd een goede primer. In het geval van HPL schilderen kiest u een kunststof primer of een multi-primer. Breng de primer aan met een schuimroller en laat deze goed drogen. Vervolgens schuurt u het geheel nogmaals met korrel 240.

4. Eindelijk HPL verven

Tijd om de lak erbij te pakken! Gebruik bij voorkeur een lakverf op basis van acrylaat of alkyd. Voor HPL schilderen kunt u het beste een schuimroller met dubbel afgeronde zijden gebruiken – zo ontstaan er geen strepen en bereikt u het strakste eindresultaat.

HPL schilderen of vervangen?

Afhankelijk van de toepassing van de HPL platen, kan het soms verstandiger zijn om de platen te vervangen. Dit is uiteraard niet de meest duurzame optie, maar in het geval van buitentoepassingen vaak wel de beste. HPL wandbekleding of HPL deuren schilderen binnenshuis kan heel goed. U heeft dan ook alle tijd en ruimte om dit uit te voeren. Maar buiten kan dit een behoorlijke uitdaging zijn, aangezien u te maken heeft met weersomstandigheden. Een professioneel schilderbedrijf inhuren of HPL vervangen kan dan verstandiger zijn.

Wilt u uw HPL toch liever niet schilderen maar vervangend materiaal bestellen? Dan vindt u bij Plexiglas.nl een ruim assortiment aan Trespa® en HPL huismerk platen. Wilt u meer weten over de verschillende kleuropties? Lees dan onze blog over Trespa® kleuren.

Heeft u nog vragen over HPL schilderen? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij geven u graag persoonlijk advies.

>