Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Raamafdichting airco zelf maken

01/05/2023

09:23

Heeft u een mobiele airco en wilt u de airco raamafdichting zelf maken? Lees dan deze blog en u weet precies hoe u te werk kunt gaan!

Afdichting raam airco zelf maken met plexiglas

Als u een mobiele airco heeft, dan is er ook een afvoerslang. Meestal wordt deze uit een raam of deur gehangen. Zo kan de warme lucht naar buiten afgevoerd worden. Maar als u vervolgens het raam niet afdicht, zal de koude lucht door het open raam naar buiten stromen. En de warme lucht van buiten kan weer naar binnen. Dit kost onnodig veel energie en is ook niet bevorderlijk voor de koelcapaciteit van uw mobiele airco.

Kortom, een raamdoorvoer mobiele airco zelf maken is een goed idee! U houdt er ook nog eens vervelende insecten mee buiten de deur. U kunt voor zo’n afdichting het beste helder plexiglas gebruiken. Dit kunt u bij ons bestellen, evenals het montagemateriaal zoals draainokken of montageclips. Plexiglas is echter wel wat lastig bewerkbaar. De voorwaarden zijn dat u gebruik maakt van kwalitatief gereedschap en ervaring heeft met het materiaal. Een mooi alternatief voor een raamafdichting airco zelf maken is massief polycarbonaat. Dit is namelijk beter te bewerken. Lees meer hierover in de volgende alinea.

Zelf raamafdichting airco maken met polycarbonaat

In principe voldoet plexiglas helemaal aan de eigenschappen die een raamafdichting zou moeten hebben. Maar wilt u de raamafdichting airco zelf maken en bent u geen door de wol geverfde klusser? Dan is het verstandiger om massief polycarbonaat te gebruiken. Dit is namelijk een stuk makkelijker te bewerken.

Bovendien is polycarbonaat net als plexiglas glashelder, slagvast en licht in gewicht. Het enige nadeel ten opzichte van plexiglas is dat polycarbonaat wat krasgevoelig is.

Tips over het bewerken van polycarbonaat leest u in onze veelgestelde vragen over polycarbonaat.

Kant-en-klaar in plaats van zelf maken

Wist u trouwens dat u bij ons ook een kant-en-klare raamafdichting kunt bestellen? Dat scheelt een hoop tijd! U ontvangt dan een plexiglas afdichting op maat met een ingefreesd gat voor de afvoerslang. De diameter van het gat mag u zelf bepalen. Bovendien krijgt u het bevestigingsmateriaal direct meegeleverd. U kunt de plexiglas afdichting ook gebruiken als airco deurafdichting of voor een dakraam, kiepraam of schruifraam.

Hoe raam afdichten mobiele airco?

Steekt u toch liever zelf uw handen uit uw mouwen wilt steken en kiest u voor de raamafdichting airco zelf maken? Dan kunt u er het best voor kiezen om 4 mm helder polycarbonaat op maat of 4 mm helder plexiglas op maat te bestellen. Zo hoeft u alleen zelf nog het gat te frezen.

Heeft u nog plexiglas staan? Of wilt u een grotere plaat kopen om de reststukken nog voor een andere toepassing te gebruiken? Dan kunt u ook zelf het plexiglas op maat zagen, en vervolgens het gat frezen.

Geeft u het toch liever uit handen? Wij nemen het graag van u over. Bestel uw kant-en-klare plexiglas raamafdichting inclusief bevestigingsmateriaal en u hoeft het alleen nog maar te monteren.

Benodigdheden airco raamafdichting zelf maken

Wat heeft u nodig voor het zagen?

 • Cirkelzaag met fijnvertand zaagblad (of decoupeerzaag)
 • Potlood of stift
 • Papiertape
 • Vlak werkblad
 • Veiligheidsbril & gezichtsmasker
 • Lijmtangen
 • Scherp mes (stanleymes)
 • Plexiglas plaat

Stappenplan zagen

Heeft u het materiaal besteld? Dan kunt u aan de slag met de raamafdichting airco zelf maken! Volg hiervoor de volgende stappen:

Voorbereiding

Laat de beschermfolie zo lang mogelijk zitten. Zo voorkomt u dat er beschadigingen ontstaan tijdens het bewerken.

Aftekenen

Teken de door u bepaalde maten op de plaat. Om krassen te voorkomen, kunt u het beste eerst schilderstape op de plek waar de lijn komt plakken. Vervolgens tekent u de maten van de omtrek en het gat op het plexiglas of polycarbonaat.

Vastzetten

Zet de plaat vast aan de tafel of werkbank met behulp van lijmtangen. Zorg voor een vlakke ondergrond en dat de plaat parallel loopt aan uw werkblad.

Zagen met cirkelzaag

Gebruik een fijngetand zaagblad en beweeg de zaag op gematigde snelheid door de afgetekende zaaglijn. Zorg voor goede ondersteuning.

Zagen met decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is alleen geschikt voor polycarbonaat of gegoten plexiglas. Ook hiervoor gebruikt u een fijngetand zaagblad. Een goede ondersteuning is bij een decoupeerzaag nóg belangrijker!

Schoonmaken

Blaas het zaagsel weg met een föhn en maak de plaat vervolgens schoon met een van onze kunststof reinigingsmiddelen.

Voor meer gedetailleerde tips & tricks, leest u onze FAQ ‘Hoe kan ik plexiglas zagen?’ en ‘Hoe kan ik polycarbonaat bewerken?

Gat zagen of frezen

Het gat in de plaat is de grootste uitdaging bij het zelf maken van een airco raamafdichting. Om het gat voor de afvoerslang te kunnen maken heeft u een bovenfrees of decoupeerzaag nodig. Met een zaag gaat u zoals hierboven te werk. Het enige verschil is dat u eerst een gat moet boren waar u de zaag door kunt plaatsen. Vervolgens volgt u de zaaglijn.

Voor het frezen van plexiglas of polycarbonaat, heeft u het volgende nodig:

 • Frees
 • Houten ondersteuningsplaat
 • Lijmtangen of klemmen
 • Veiligheidsbril
 • Oordoppen

Zo gaat u te werk:

 • Heeft uw frees een stofzuigeraansluiting? Zet deze dan aan, want er komt nogal wat zaagsel vrij tijdens het frezen
 • Stel de juiste freesdiameter in en de freesgeleider
 • Leg de plaat op en stevige houten onderlegplaat
 • Zet de plaat goed vast – zo voorkomt u trillen en verschuiven van de plaat
 • Volg nu de te frezen lijn tot de cirkel voor het gat helemaal verwijderd is.

Meten is weten

Voordat u überhaupt kunt beginnen, zult u het kozijn of de deurpost moeten opmeten. Meet de binnenmaat van het raamkozijn en tel daar 10 mm bij op.

Voorbeeld: U heeft een binnenmaat van 600 x 900 mm, dan maakt u dus minstens een plaat van 610 x 910 mm.

Dan heeft u nog de diameter van het gat voor de afvoerslang nodig. Deze staat vaak wel vermeld op de gebruiksaanwijzing of is online terug te vinden. Is dit niet het geval? Pak dan een schuifmaat en bepaal de buitenmaat van de slang met behulp van een schuifmaat.

Heeft u na het lezen van ons stappenplan toch uw twijfels bij het airco raamafdichting zelf maken? Bestel dan uw plexiglas raamafdichting op maat bij Plexiglas.nl. U krijgt de raamafdichting dan netjes afgewerkt, inclusief bevestigingsmateriaal, aan huis geleverd. Net zo makkelijk!

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met onze klantenservice – zij helpen u graag verder!

>