Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Foto Contest

foto contest
Doe mee aan onze Foto Contest en maak kans op een plexiglas cadeau naar keuze! Mail ons een foto van het product van de toepassing waarbij u een product van ons heeft gebruikt. Vermeld in de mail uw naam én het ordernummer.

Doe mee

Bovenlicht dichtmaken – stappenplan 

01/04/2023

12:25

U kent het wel, die kleine raampjes boven binnendeuren. Eigenlijk bedoeld om meer lichtinval te creëren, maar in de slaapkamer is dit vaak helemaal niet fijn en wilt u zoveel mogelijk licht vermijden. Wij hebben goed nieuws! U kunt het zogenaamde bovenlicht dichtmaken. Wij vertellen u hoe. 

Waarom het bovenlicht deur dichtmaken? 

Vooral nieuwbouwwoningen hebben een bovenlicht, oftewel een raam, boven de binnendeuren.  In sommige ruimtes is dit helemaal niet erg en kan het zelfs voor een mooie lichtinval zorgen. Maar in de slaapkamer zit u niet altijd te wachten op extra daglicht of kunstmatig licht vanuit een andere ruimte. Gelukkig kunt u het raam redelijk eenvoudig vervangen door een ondoorzichtige plaat. Vaak wordt gekozen voor HPL/Trespa® of aluminium composiet. Maar ook plexiglas kan een optie zijn. Over de verschillende materialen leest u hieronder meer.  

Materiaalkeuze bovenlicht binnendeur dichtmaken 

Het meest gekozen materiaal voor het bovenlicht dichtmaken is HPL of aluminium composiet. HPL is beschikbaar in allerlei kleuren. Zo kunt u de kleur aanpassen aan het interieur of de kleur van de muur of deur. De meeste kleuren in ons assortiment matchen met veel voorkomende RAL-kleuren. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een contrasterende kleur.

HPL bestaat uit een kern van geperste houtvezels en een harde kunststof toplaag. Het plaatmateriaal is vooral bekend onder de merknaam Trespa®. Wij verkopen zowel Trespa® platen als HPL van ons huismerk. In de rest van deze blog spreken we van het glas boven deur dichtmaken met HPL. 

U kunt ook het bovenlicht dichtmaken met aluminium composiet, beter bekend onder de merknamen Dibond® of Alucobond®. Ook aluminium composiet is verkrijgbaar in allerlei kleuren en structuren. U vindt bij ons aluminium composiet van ons huismerk, maar ook van Alucobond®. 

Minder gebruikelijk, maar ook zeker een optie, is plexiglas. Uiteraard hebben we het dan wel over de platen die nauwelijks licht doorlaten, zoals witte plexiglas platen of zwarte plexiglas platen. Gaat het u meer om de privacy en vindt u het niet erg als er nog wat lichtdoorlaat is? Dan kunt u ook kiezen voor opalen plexiglas platen of matte plexiglas platen

Kunt u wel wat advies gebruiken in uw materiaalkeuze? Neem dan contact op met onze klantenservice. Dan bekijken we samen welk materiaal het beste bij u past! 

Bovenlicht witte Trespa platen

Benodigdheden bovenlicht vervangen: 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin met het verzamelen van het juiste materiaal: 

  • HPL, plexiglas of Alucobond plaat naar keuze 
  • Platte schroevendraaier 
  • Rolmaat of een ander meetinstrument 
  • Trap of ladder 

1. Verwijder het originele raam boven de deur 

Om de exacte maat van de HPL plaat te kunnen bepalen, dient u eerst het raam te verwijderen. Meet vervolgens het raam op en u weet de maten. Het raam verwijderen doet u met behulp van een platte schroevendraaier. Verwijder met de schroevendraaier de linker en rechter glaslat. Vervolgens kunt u de glasplaat loodrecht naar beneden drukken. Zo worden de veren in het kozijn gedrukt en komt de bovenste glaslat bij het plafond ook los. Kantel nu voorzichtig de glasplaat naar voren en til deze eruit. Nu kunt u de originele plaat opmeten. Meet de lengte en breedte, maar ook de dikte.

2. Kunststof plaat bestellen 

U weet nu de maten, dus het is tijd om te bestellen! Maak een keuze voor het materiaal en de kleur en voer vervolgens de maten in op de bijbehorende productpagina. Bij ieder product vindt u een handige calculator. Deze berekent meteen de prijs. Controleer nog een keer goed of de dikte ook een match is en bestel vervolgens de plaat. Wij zagen de plaat gratis voor u op maat. 

Wilt u de plaat liever zelf op maat maken? Dat kan ook. Onze kunststoffen zijn goed te bewerken. Voorwaarde is wel dat er gebruik gemaakt wordt van het juiste materiaal. Enige ervaring is ook handig. Bekijk voor meer info over zelf bewerken onze product-gerelateerde veelgestelde vragen voor tips & tricks. 

3. Bovenlicht deur dichtmaken met kunststof plaat 

Zodra u uw plaat in handen heeft, kunt u aan de slag en het raam boven binnendeur dichtmaken: 

  • Trek allereerst de beschermfolie aan de randen los. 
  • Zet de onderste glaslat op de HPL plaat en zet de plaat schuin in het kozijn. Zo drukt u de veren weer in. 
  • Zet de HPL plaat vervolgens loodrecht en laat hem los.  Zo drukt de plaat zichzelf tegen het plafond aan. 
  • Nu kunt u ook de linker- en rechter-glaslat in het kozijn drukken en de rest van de folie verwijderen. En voilà, u bent klaar! 

Heeft u advies nodig over het materiaal of de afmetingen? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij geven u graag persoonlijk advies! 

Bovenlicht dichtmaken met HPL Trespa
>