Hulp nodig?

Marleen klantenservice medewerker 2

Wilt u kunststof platen kopen? Neem gerust contact op bij vragen!

Wij nemen alle tijd voor u!

Wat zeggen onze klanten?

Hoe kan ik Trespa® bevestigen?

De juiste Trespa® bevestiging is een zeer belangrijk onderdeel van het behoud van de kwaliteit van de platen. Hoogste tijd dus om daar wat dieper in te duiken!

Trespa® bevestiging

Wilt u Trespa® bevestigen als gevelbekleding of wandbekleding? Dan is het van belang dat u de platen juist monteert. U kunt Trespa® lijmen of schroeven. Beide opties hebben voor- en nadelen waar we hieronder verder op in gaan.

Het belangrijkste is dat u de platen de ruimte geeft om te bewegen. Trespa® platen hebben een uitzettingscoëfficiënt van 0,06 mm per meter per plaat. Dat is hoeveel de platen kunnen uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen. Dit is overigens ook iets om rekening mee te houden bij het bewerken van HPL/Trespa®.

Houd rekening met ventilatie & dilatatie

Wilt u Trespa® platen bevestigen aan de gevel? Houd dan rekening met de ventilatie en dilatatie van de platen. Dilatatie betekent het bieden van ruimte aan de platen om te bewegen bij temperatuurschommelingen. Doet u dit niet? Dan kunnen de platen tegen elkaar gaan drukken en hol gaan staan. Ventilatie is nodig om vocht af te kunnen voeren achter de platen. Als u hier geen rekening mee houdt kan er schimmelvorming ontstaan en kunnen de platen juist bol gaan staan.

 • Trespa® kan max. 2,5 mm per lopende meter uitzetten en heeft een dilatatieruimte van 10 millimeter nodig (5 mm per plaat).
 • Qua ventilatieruimte dient u 5-20 mm achter de platen aan de houden.

Trespa® bevestigen met lijm of schroeven?

Trespa® of HPL platen monteren kan op 2 manieren; door middel van lijmen óf schroeven.

Trespa® plaat monteren met lijm

Lijmen kunt u doen met ons Pro Part Panelbonding lijmsysteem (buiten) of de Plexiglas Bonder (binnen). Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten met betrekking tot verlijmen:

 • Voor het verlijmen van Trespa® buiten bent u afhankelijk van weersomstandigheden (temperatuur & neerslag)
 • De platen kunnen blind bevestigd worden. Dit geeft niet alleen een strak eindresultaat, maar zorgt er ook voor dat de plaat intact blijft en niet extra wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf
 • Lijmen is onderhoudsvriendelijker dan schroeven

Meer weten over het lijmen van Trespa®? Lees dan onze FAQ’s., bijvoorbeeld ‘Hoe kan ik Trespa naden kitten?‘.

Trespa® plaat monteren met schroeven

Trespa® bevestigen met een schroefverbinding vraagt uiteraard om boorgaten. Wilt u weten hoe u Trespa® zelf kunt boren? Lees dan onze veelgestelde vraag over Trespa® boren. U kunt in dit geval gebruik maken van onze HPL schroeven. Deze zijn verkrijgbaar in dezelfde RAL-kleuren als de HPL platen in ons assortiment. Staat uw kleur er niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice – zij kunnen de schroeven in andere RAL-kleuren voor u bestellen.

Goed om te weten met betrekking tot het schroeven van Trespa®:

 • Bij het schroeven van Trespa® bent u niet afhankelijk van weersomstandigheden
 • Er kan vuil achter de schroeven blijven hangen, waardoor deze montagemethode minder onderhoudsvriendelijk is dan lijmen

Meer weten over HPL platen bevestigen met schroeven? Lees dan onze FAQ’s.

HPL platen monteren met HPL schroeven

Zoals eerder genoemd verkopen wij speciale HPL schroeven. Voor Trespa® montage met HPL schroeven dient u met het volgende rekening te houden:

 • De schroeven hebben een diameter van 4,8 mm. In verband met de werking van de platen, raden we boorgaten van minimaal 8 mm aan.
 • Kies één fixatiepunt per plaat. Hier boort u een kleiner gat (5 mm).
 • Kies voor iedere plaat dezelfde positie als fixatiepunt – zo bewegen de platen dezelfde kant op.

Heeft u liever dat de platen voorgeboord geleverd worden? Wij kunnen dit voor u uitvoeren! Vraag een offerte aan met daarin een tekening waarop duidelijk wordt waar de gaten moeten komen. Onze klantenservice medewerkers sturen u vervolgens een prijsopgave.

Trespa® bevestigen met Panelbonding systeem

Het Pro Part® Panelbonding lijmsysteem is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van gevelplaten. Dit is een compleet systeem, dat bestaat uit kunststof primers, lijm, tape en andere accessoires*. Ook bij gebruik voor wandbekleding binnenshuis kunt u uw HPL plaat bevestigen met het lijmsysteem. Dat geldt ook voor andere materialen zoals Alucobond®, Dibond® en andere aluminium composiet platen.

*De onderdelen van het lijmsysteem zijn ook los verkrijgbaar

Hieronder ziet u het stappenplan van het systeem:

Meer informatie over hoe u te werk moet gaan met het verlijmen vindt u in onze blog over het Panelbonding lijmsysteem. Of lees deze handleidingen:

Achterconstructie bevestiging Trespa®

Voor zowel het schroeven als het lijmen van gevelplaten is het belangrijk dat de achterconstructie duurzaam en sterk is. U kunt Trespa® bevestigen op hout of aluminium – de materiaalkeuze is aan u. Houd rekening met het volgende:

 • Goede ventilatie is van belang (minimaal 20 mm tussen de platen en de spouw)
 • We raden af te lijmen bij regen of een hoge luchtvochtigheid (dichte mist). Houd een verwerkingstemperatuur aan tussen +5°C en +30°C.

Nog geen antwoord op uw vraag kunnen vinden? Neem dan contact op met onze klantenservice – onze medewerkers helpen u graag verder.

>